Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2013 16:55 - Червено цунами за островния бизнес
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1372 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.05.2013 16:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

     

Вълната, която от няколко месеца се надига срещу офшорните фирми по целия свят, изглежда, ще залее първо България. На срещата си през тази седмица лидерите на ЕС може и да постигнаха известен напредък в борбата срещу данъчните измами, но най-сериозното и радикално предложение изплува не откъде да е, а от София. И то няколко дни по-рано.

 

В станалия известен като плана "Орешарски" списък с ключови мерки, който избраникът за премиер на БСП подготвя като основа за управлението на страната, пише, че ще се въвеждат ограничения за фирмите с неясен краен собственик (известни като офшорни компании). Целта е те да не могат да сключват каквито и да е сделки с държавата, общините и фирмите с държавно участие. Предлага се още тези дружества да не получават финансиране от националния бюджет или еврофондовете и най-важното - да не могат да участват в обществени поръчки дори като доставчици и подизпълнители.

   

 

Подобни намерения несъмнено изглеждат в унисон със световните тенденции и точно това обаче ги прави реални и изпълними, защото в друго време никой не би си позволил да отсвири от играта едни от най-големите компании на пазара. Но досега не бяхме чули някой от глобалните лидери да ги предложи. Едва на 22 май, след срещата в Брюксел, се чуха искания в тази посока. Дори президентът Росен Плевнелиев заяви, че страната ни ще е първата, която ще въведе подобни ограничения за офшорките. Въпросът е обаче ще има ли смелост номинираният за премиер Пламен Орешарски да приложи на практика тези мерки? Защото не е тайна, че с тях ще засегне огромни бизнес интереси. И то свързани не само с предишната власт на ГЕРБ, но и с всички останали политически сили.

На първо място, забраната за участие в обществени поръчки и получаване на евросредства ще покоси две от най-големите строителни компании у нас - "Главболгарстрой" и "ПСТ холдинг". Собственик на първата фирма е люксембургската офшорка "Голдън Кейп". От известно време в публичното пространство се върти информацията, че зад нея се крият интереси и на бившия премиер Бойко Борисов, но, естествено, доказателства няма. Евентуалното привеждане в действие на плана "Орешарски" обаче със сигурност ще доведе до промени в собствеността на ГБС, така че ще може да разберем повече подробности. Отскоро пък зад "ПСТ холдинг" стои регистрираната на Британските Вирджински острови офшорка "Галиано Уърлдуайд лимитид", която се представлява у нас от Иван Шарланджиев.

Следващият, чийто бизнес би понесъл щети от въвеждането на ограниченията за фирмите с неясен краен собственик, е Гриша Ганчев. Мажоритарният собственик на неговата фирма "Литекс комерс" - "Литекс инвестмънт лимитид", също се подвизава на Вирджините. От своя страна пък "Литекс комерс" притежава и основния пакет от акции на "Литекс Моторс", която произвежда китайските автомобили на "Грейт Уол" в Ловеч. А основен купувач на тези коли е държавата - чрез обществени поръчки. Говори се дори, че полицията ще бъде оборудвана с такива возила.

Неприятности ще има и за целия енергиен бизнес на Христо Ковачки, тъй като собствениците на топлофикациите му в Плевен, Враца, Бургас, Габрово и Сливен - "Корнворс Лтд", "Галер Консулт Лимитед", "Уорсфорд Лимитид", "Дариал Корп.", "Лотер Интернешънъл Инк.", са регистрирани на Сейшелските острови. Там се подвизава и фирмата зад "Атоменергоремонт" (която също се свързва с Ковачки и изпълнява редица държавни поръчки) - "Хестън Корпорейшън Лимитид".

От Каймановите острови "изплува" "Домтех Холдинг АГ" - акционер в прочулата се с доставката на принтерите за парламентарните избори "К и К електроникс".

В Панама е "акостирал" мажоритарният собственик на ПФК "Славия" - "Виктория Пропърти Фаундейшън".

Сред фирмите, които се търгуват на фондовата ни борса, също има такива с офшорни капитали. Сред тях са "Монбат" чрез "Приста ойл груп" - Холандия, и "Стара планина холд", в която пакет от 22.17% контролира фирмата Potbul Invest Foundation, чийто "пристан" е Лихтенщайн.

Двама от акционерите на димитровградския торов завод "Неохим" АД също са регистрирани извън България. Единият от тях - "Кариферт Интернешънъл Офшор" С. А. Л., е от Ливан и държи 17.16% от книжата с право на глас, а "Агрофер Интернешънъл Естаблишмънт" от Лихтенщайн има дял от 7.68 процента. Фирмата "Стокс Корпорейшън", базирана в Панама, контролира 57.493% от общия капитал на "ФеърПлей Пропъртис".

Ако Пламен Орешарски е готов да поеме отпора на всички тези бизнесмени и изпълни обещаните мерки, безспорно ще настъпи масово продаване и прехвърляне на акции. В патова ситуация ще изпаднат и още редица фирми. Сред тях са "Актавис", "Сторко", "Чипита Фуудс България", "Стар фудс България", "Еко България", "София файненс" и т.н., чиито собственици също се помещават в данъчни оазиси.

При всички случаи обаче от подобни ограничения наистина би имало полза, тъй като става въпрос за огромни компании, въртящи милиони левове на година. И едва ли някой от тях ще е готов толкова лесно да се раздели с бизнеса си, само и само за да спести от данъци. Така че, ако заявките в плана "Орешарски" не са просто популизъм, ни предстои едно истинско цунами върху островния бизнес.


Автор:
Ивайло Станчев


http://www.banker.bg/?Channel=3&Category=77&Article=477882



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14623328
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930