Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2013 12:58 - Росен Плевнелиев: 91% от цената на тока отиват в държавни монополни фирми, които се управляват неефективно
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2251 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Росен Плевнелиев: 91% от цената на тока отиват в държавни монополни фирми, които се управляват неефективно 02.06.2013 / 18:56 от: Георг Хофман-Остенхоф, www.profil.at image „Идвате в точния момент”, каза българският президент Росен Плевнелиев. Той прие екипа на австрийския „Профил Онлайн” в сряда миналата седмица, само един час след като парламентът гласува новото правителство в София. Държавният глава видимо е в добро настроение. Нищо чудно: най-бедната страна в ЕС беше без редовно правителство, след като масовите улични протести от февруари и март принудиха консервативния премиер Бойко Борисов да подаде оставка. Последвалите извънредни избори доведоха до патова ситуация. След дълги преговори новото правителство вече е факт. С един глас от лагера на националистическата партия „Атака” бе постигнато парламентарно мнозинство, за да се проведе заседанието. Подкрепено от социалистите и партията на турското малцинство под ръководството на финансовия експерт Пламен Орешарски беше създадено правителство от независими технократи и политици. Безпартийният Росен Плевнелиев е завършил специалност „Изчислителна техника”. Осем години е живял в Германия, където е развил успешен строителен бизнес. В правителството на Борисов беше министър на регионалното развитие. В края на 2011 г. беше избран за президент.

 

profil: Г-н президент, през последните седмици изглеждаше сякаш България е станала неуправляема. Сега вече можете да се похвалите с правителство. Може ли да ви го честитим?

 

Росен Плевнелиев: Да, правителството е смесица от технократи и политици с премиер Пламен Орешарски – един изтъкнат финансов експерт с политически опит и международна компетентност. Сигурен съм, че той ще поведе страната напред.

 

profil: Оптимист сте?

 

Р. П.: Винаги съм оптимист.

 

profil: Да си оптимист в България не е лесно.

 

Р. П.: Наистина. България е най-бедната страна в ЕС. И когато се наблюдава актуалната ситуация, оптимизмът действително не изглежда уместен. Населението е недоволно. Партиите злобно воюват помежду си – и това се случва в момент, в който сме изправени пред сериозни предизвикателства. Човек си задава по-скоро скептичния въпрос как ще завърши всичко.

 

profil: Но все пак правителството е налице. Но дали е стабилно?

 

Р. П.: Какво друго мога да ви кажа като президент, освен че съм изпълнен с надежда и увереност? Правителството е коалиция от две партии, които заедно представляват едва половината от депутатите. Но те са най-старите партии в страната. Партията на социалистите, която излъчи премиера, е над стогодишна, а Движението за права и свободи (създадено първоначално като партия на турското малцинство – бел. авт.) бе учредено непосредствено след демократичните промени през 1989/1990 г. Смятам, че ще направят всичко, за да предотвратят едно скорошно падане на правителството.

 

profil: През изминалото десетилетие на власт след избори идваха постоянно новосъздадени партии.

 

Р. П.: Да, на какво ли не бяхме свидетели през тези години. Бившият цар се върна и учреди партия, която на изборите отведнъж получи мнозинство, за да изчезне четири години по-късно в политическото небитие. Неотдавна подалият оставка министър-председател Бойко Борисов също веднага постигна успех с една съвсем нова партия. Трябва също така да му се признае, че той създаде прецедент в България – при два избора партията му получи най-много гласове. Само че през май не му стигнаха, за да направи правителство.

 

profil: Налице е още един политически играч: улицата. След масовите демонстрации през февруари и март правителството на Борисов подаде оставка.

 

Р. П.: Това бяха най-големите демонстрации след 1997 година. В началото хората излязоха на улицата, за да протестират срещу високите сметки за ток. Но след това ни стана ясно, че хората с протестите си искаха не само намаляване на разходите за енергия. Те изясниха по един съвсем разумен и демократичен начин, че искат чуваемост от страна на политиците, че искат институциите да служат да гражданите, че държавата трябва да включи народа, така да се каже, в дневния си ред.

 

profil: Гневът на демонстрантите беше насочен преди всичко срещу австрийския енергиен доставчик EVN. Наистина ли EVN има вина за високите цени на тока?

 

Р. П.: Не, австрийската фирма EVN, един чешки и един испански енергиен концерн бяха превърнати от политиците в изкупителна жертва. Истината е, че EVN участва в сметката за ток само с 9%, а останалите 91% къде отиват?

 

profil: И къде отиват?

 

Р. П.: Отиват в държавни монополни фирми, които се управляват скандално неефективно. Това повишава неимоверно много разходите. Всички проверки установиха, че EVN е изключително отговорен инвеститор, при който няма никакви проблеми. Ние сме благодарни за дейността на фирмата в България. Реформата в енергийния сектор е един от абсолютните ми приоритети. Защото там изтичат много пари. Погледнете огромния брой панелни постройки от комунизма – при тях се отоплява външния въздух. С топлоизолационни системи може да се намалят разходите за ток наполовина. Планираме с помощта на ЕС да инвестираме милиарди в топлоизолация.

 

profil: България е най-бедната страна в ЕС, но същевременно и най-спестовната – може да служи за пример в Европа по отношение на задлъжнялостта. Бунтовете през февруари не бяха ли насочени и срещу строгия курс за икономии?

 

Р. П.: Преди всичко, ние нямаме нужда някой в ЕС да ни казва, че трябва да прилагаме финансова дисциплина. Ние не сме страна, членка на еврозоната, и нямаме достъп до Европейската централна банка, която би могла да ни прехвърли няколко милиарда. Зависим директно от финансирането на пазарите. За тяхното доверие се борим. И не трябва да забравяте, че през 1997 г. имахме сериозна банкова криза. Една трета от българските банки фалираха. Оттогава основно реформирахме финансовата система и намалихме дълга ни от 105% от БВП през 2001 г. на 16% от БВП днес. Нашите банки сега са два пъти по-ликвидни от банките в останалата част на Европа. А българската валута – левът, е обвързан с еврото.

 

profil: Не мизерства ли заради това населението?

 

Р. П.: Международната икономическа криза тежко ни удари. С цел стабилизиране през 2009 г. замразихме заплатите и пенсиите за три години. През 2012 г. стана ясно, че за тези три години безработицата се е увеличила от 5,5 на 12,5%. А жизнено необходимите разходи са се повишили с 40%. Може да си представите каква катастрофа е това за едно обикновено българско семейство. По тази причина хората поискаха основна промяна на политиката.

 

profil: Новото правителство ще успее ли да удовлетвори исканията на хората?

 

Р. П.: Финансовата дисциплина ще се запази. Разбира се, трябва да се проведе повече социална политика. Планирано е дефицитът да се покачи от 0,8 на 1,4 или 1,5%. Повече от 2% България не може да си позволи.

 

profil: Но не може ли пенсиите да достигнат поносими за хората стойности?

 

Р. П.: Може, обаче това няма как да стане, когато се вкарват пари в нереформирани и неефективни сектори. Това не носи нищо. В рамките на около десет години утроихме държавните субсидии за здравеопазването. Не последва никакво подобрение. Само спешно належащите реформи на институциите и повишаването на ефективността им ще донесат онези милиарди, които после могат да се изразходват за социални програми.

 

profil: А най-ниската данъчна ставка в Европа – 10-процентният плосък данък, ще се запази ли?

 

Р. П.: Абсолютно! Откакто през 2001 г. започнахме постепенно да намаляваме данъците от 28 на 10%, отбелязваме от година на година по-високи държавни приходи.

 

profil: Но не може да се каже, че плоският данък е социално справедлив.

 

Р. П.: Вярно е, той прави богатите по-богати, а бедните – по-бедни. Затова държавата трябва целево да подпомага онези, които имат нужда от помощ.

 

profil: Защо демократичните промени през 1989-1990 г. в страни като Полша и Чехия бяха по-успешни в сравнение с България и други държави в Югоизточна Европа?

 

Р. П.: Ние загубихме осем години. Независимо от различията – в Чехия, Полша и Унгария приватизацията беше успешна. От самото начало те търсеха стратегически инвеститори. При нас предприятията не отидоха в ръцете на инвеститори с добри бизнес идеи, а в ръцете на онези, които имаха добри връзки със старите [комунистически – б.пр.] клики. Първата вълна на приватизация тотално се провали. Нашата революция всъщност се случи едва през 1997 г. Тогава демократично избраното правителство за първи път ясно наложи проевропейски и пронатовски курс на развитие на страната и се обяви категорично за пазарна икономика. Оттогава насам - въпреки всичко – страната върви нагоре. Но не е лесно да бъдат наваксани изгубените години.

Превод от немски език: Мария ДЕРМЕНДЖИЕВА

Интервюто е публикувано на 1 юни на сайта www.profil.at

http://www.glasove.com/rosen-plevneliev-91-ot-tsenata-na-toka-otivat-v-durzhavni-monopolni-firmi-koito-se-upravlyavat-neefektivno-27489



Гласувай:
2



1. dedenze - Мнението на това бездарно, гербово произведение не заслужава публикация !
04.06.2013 16:32
Ако "държавния монопол" е главният консуматор на енергия и се управлява неефективно кой го назначава - правителството ! Кой е виновен за успеха на държавния сектор - правителството ! Защо в други държави е свръх ефективен а тук не, кой е виновен - правителството ! За 24 години се смениха 15 правителства, някое да беше виновно за нещо ? Грабежа се обяснява с микроостатъците на държавна, обща собственост, а не с политическа некъдърност и грабеж !?
цитирай
2. ssstto - Просто
06.06.2013 20:24
това бездарно, гербово произведение е идол на беснодесните неолиберални зомбита, независимо каква глупост изръси.
цитирай
3. demograph - Малка поправка
06.06.2013 20:29
91% от цената на тока не отива в държавните монополи, а в ЧРЕЗ държавните монополи, отива в джобовете на енергийната мафия.! Сериозна разлика нали?
Обвинението за "неефективност" на държавните монополи препраща вината към държавата. Истината президенте, трябва да се назовава каквато е. А тя е - кмунистическо-руската енергийна мафия източва 91% от кръвчицата на българската енергетика, а от там и на българската икономика. Заради това бягат или българите умират.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14611983
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930