Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2013 12:54 - Иван Генов: VII реактор може да е революция в безопасността
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 898 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.11.2013 12:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Генов: VII реактор може да е революция в безопасността image

26 Ноември 2013


image

Иван Генов, изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй"

- Г-н Генов, на площадката на АЕЦ "Козлодуй" ще се сблъскат два руски и един американски реактор. Така ли излиза?

- Няма да се сблъскат, а правителството реши на площадката на "Козлодуй" да работят два реактора ВВЕР 1000 и един реактор АР 1000. Можем да кажем, че има благородно съревнование между реактори от две различни държави.

- Какво видяхте в САЩ?

- Посетих площадка, на която вече се изграждат два реактора АР 1000 в Северна Каролина, бяхме на посещение в Питсбърг в главната квартира на "Уестинхаус", там посетихме тренажора на АР 1000 и залите, от които се осъществява връзката с всички площадки, на които се изграждат такива блокове и в САЩ, и в Китай.
 

- Има ли блокове от този тип, които вече работят?

- Не, няма. Най-напред ще влезе в експлоатация единият блок в Китай - в края на 2014 г. А от тези, които се строят в САЩ, първият ще бъде пуснат през 2017 г.

- Питам, защото да не излезе, че сме тренировъчна площадка за нови реактори.

- Винаги има някой, който строи нещо за първи път. Не виждам притеснение ние да сме първи, но, за съжаление, в Китай и в САЩ се пускат по-напред. В Англия е приключило лицензирането на реактора, в Канада е в процес на лицензиране. Доколкото разбрах, и турците проявяват интерес, нищо чудно и във Виетнам да строят.

- Какво е новото в тази технология?

- Това, което го отличава от всички други последна дума на техниката реактори, е системата на безопасност - тя е изцяло пасивна.

- Може ли да обясните  - става авария, не дай боже, спира ток, няма откъде да се захранят системите - както беше при "Фукушима". Какво ще стане, ако реакторът е АР 1000?

- При такава ситуация, и да няма ток, при тези пасивни системи проектът обезпечава минимум 7 дни безопасно поддържане на параметрите на активната зона. Няма разтапяне на активната зона, няма ядрени щети. Параметрите се поддържат такива, че ядреното гориво да бъде в безопасно състояние. Пасивните системи действат по силата на природните закони, не е необходимо електрозахранване да задвижва помпи, да отваря арматури.

- Колко струва един такъм реактор?

- Това не е въпрос към мен.

- Към кого е? Няма ли вие да сключите договор, да вземете заем?

- Не, БЕХ ще го сключи. Аз съм специалист, който казва добра ли е технологията, или не е добра.

- И какво казахте вие?

- Казах, че технологията е много добра, смятам, че подходът към системите за безопасност е най-новото, революция в ядрената енергетика и това е бъдещето.

- В сравнение с реакторите в "Белене"?

- В "Белене" при системите за безопасност има повече пасивни елементи, отколкото са при работещите блокове в "Козлодуй". Това е нормално. Но при "Белене" те допълват активните. Докато при АР 1000 активни системи няма. Цялата система за безопасност 100% е изградена на пасивни системи, това е новото.

- Изтече някъде информация, че един АР 1000 би струвал към 4 млрд. евро. Кажете колко струват там, където вече се строят - в САЩ, в Китай?

- Не съм се интересувал. Според нас цената ще бъде добра.

- Колко добра? 4 млрд. добра цена ли е?

- Би трябвало да е малко по-малко. В момента предстоят преговори. Основни параметри по цената са определени, ако правителството вземе решение за изграждането на VII блок с реактор АР 1000, започват преговорите с "Уестингхуйс" за търсене на най-изгодната за нас схема за финансиране, за да може да бъде възможно най-евтин.

- Колко ще струва токът от VII блок?

- Не знаем цената и схемата на възвръщаемост. Единственото, което мога да кажа, е, че докато се изплати, цената ще бъде по-висока от тази на V и VI блок. При всяко положение обаче цената ще бъде по-ниска от всички други електропроизводители в България.

- И от цената на тока от "Марица-изток 2" ли?

- Да, и от "Марица-изток 2". Забравяте, че тецът и сега плаща за емисии парникови газове, а от 2020 г. ще плаща 100% и това ще влезе в себестойността.

- Какво постигна тази визита в САЩ?

- В политически срещи не съм участвал. Тях си ги провеждаше министърът. Той имаше срещи в Ексим банк и последния ден се среща с шефа на департамента по енергетика.

- Осигурено ли е финансирането на блока?

- Поне моите усещания са такива. И в разговорите, в които и аз участвах с ръководството на "Уестингхаус" , стана ясно, че от Ексим банк ще се получи финансиране 70%, останалите 30% са въпрос на търсене на най-изгодни условия за България.

- Предвижда ли се стратегически инвеститор, или блокът ще бъде 100% държавен?

- По всяка вероятност 70% от собствеността ще бъде на БЕХ, а след въвеждането на блока в експлоатация - 100%. Не се предвижда в проекта да влизат частни инвеститори и според мен това е правилно. Защото след като се изплати той за 15 г., до края на века и даже до началото на следващия тази централа ще произвежда евтина еленергия.

- Спомняте си, че премиерът Борисов поиска твърда цена от руснаците за "Белене" и те казаха - 6,3 млрд. евро за двата блока. А този един реактор ще струва към 4 млрд. евро. На сметка ли е?

- И като казаха 6,3 млрд. за двата, защо не ги построиха. Вече такава цена няма да намерим никъда. Но ние сме много умни, започнахме да размахваме някакви листове с 22 млрд. и няма "Белене". Аз от 6 години говоря, че България трябва да строи VII блок в "Козлодуй" и "Белене". Винаги ще го говоря и нямам намерение да си променям мнението.

- То няма пазар, г-н Генов.

- Ние няма днес да я продаваме тази електроенергия, а когато станат блоковете. И ще я продаваме в продължение на 80 г. А защо стана така миналата година, че да намаляваме мощността на атомна централа. Защото вдигнаха цената на преноса и токът стана непродаваем, блокираха българската енергетика, за да докажат, че няма нужда от "Белене". Сега защо нямаме проблем с производството на електроенергия? Пазар има и той ще е все по-голям и по-голям.

- Не е ли притеснително, че изборът на изпълнител е без конкурс?

- Мен не ме смущава. Но това не е мой въпрос, това е въпрос на правителството. Чехите направиха конкурс, не могат да се оправят от обжалвания. Англичаните неправят конкурс, финландците също.

- Защо министър Стойнев каза, че най-рано 2016 г. ще започне строитеството?

- При режим на пряко договаряне с "Уестингхаус", преговорите ще продължат 5-6 месеца за уточняване на инвестиции и финансова схема, след това внасяме проекта в Агенцията за ядрено регулиране, една година е срокът да се произнесат. И през 2016 г., ако нещата вървят нормално и не се намери някой умник да ни спре, 10 месеца е нормален срок да започне изграждането.

Интервю на "24 часа"


Прочети цялата статия тук:
http://www.cross.bg/tzenata-belene-dobra-1384852.html#ixzz2lkQde9iK




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613684
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930