Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2013 13:45 - Един депутатски глас задържа монопола на Божков върху хазарта
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2392 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Един депутатски глас задържа монопола на Божков върху хазарта

Автор: Елица Мартинова Публикувана на 28 ноември 2013

imageХазарт

С 91 гласа “за”, 85 “против” и петима “въздържал се”  след едночасови дебати депутатите решиха да отложат гласуването за промените в Закона за хазарта. Текстовете трябваше да върнат възможността за онлайн залагания и да свалят монопола върху онлайн хазарта, който в момента се намира в ръцете на Васил Божков.

Измененията са по идея на Йордан Цонев от ДПС и група народни представители от ДПС и “Коалиция за България”. Техен опонент в зала бяха народните представители на ГЕРБ. Въпреки това, щом изказванията се изчерпаха, Александър Паунов от “Коалиция за България” предложи гласуването по закона да бъде отложено за следващата седмица. Идеята изненадващо бе подкрепена не само от съпартийците на Паунов, но и от ДПС, които са вносители на законопроекта. Предложението на Паунов се закрепи само на един депутатски глас и мина с 91 гласа “за”.

Малко след отлагането по настояване на Атанас Мерджанов от “Коалиция за България” бе обявена 20-минутна почивка.

Законодателни промени

Мерките, включени в законопроекта, трябва да облекчат работата на бетинг сайтовете и да ги върнат на българския пазар. Вносителят Йордан Цонев подчерта, че очаква новите текстове да увеличат значително приходите от хазарт в бюджета.

Най-същественото изменение е новата процедура по регистрация и таксата за поддръжка на лиценза за хазартна дейност.

Корекциите, дебатирани на първо четене днес, предвиждат нова, двукомпонентна държавна такса за фирмите, занимаващи се с хазартна дейност. При регистрацията си те ще плащат еднократна такса в размер на 100 000 лв. В допълнение ще трябва да плащат и месечна такса, която представлява 20 % от разликата между получените залози и изплатените печалби на потребителите – или една пета от реалната печалба на фирмата.

Предлаганият от Цонев регламент заличава най-спорния от текстовете в настоящия Закон за хазарта, който бе променен последно на 1 юли 2012 г. Миналогодишните изменения на практика блокираха дейността на бетинг сайтовете, защото ги задължиха с данък в размер на 15 % от оборота, а не от печалбите им.  Тъй като цялата им печалба е значително по-малка от 15% от оборота, данъците бяха непосилни за бетинг сайтовете и те се отказаха да легализират дейността си. Според изчисленията на Цонев новият механизъм за облагане ще коства на Бюджет 2014 22 млн. лева, но това ще се компенсира през следващите години.

На 11 юни 2013 г. беше приет първият „черен списък” на компании, които не притежават лиценз от Комисията по хазарта (ДКХ) и които трябва да прекратят приемането на залози от български граждани. Пет дни по-късно бе блокиран достъпът до 22 сайта за залози. Филтрирането на всички онлайн оператори прави “Еврофутбол” монополист на пазара, а Васил Божков – единственият, който ще генерира средства от тази дейност.

Според данни на Йордан Цонев в момента легално действащите сайтове за залози са два и действат в нелоялна конкуренция спрямо останалите от бранша.

“Нашите разговори показват, че всъщност единственият проблем, поради който не са лицензирани, е неконкурентният данък от 15 % върху оборота. Обемите, които се разиграват на този необлагаем пазар, можем само да гадаем за тях, след като обемът на единствената компания, която е лицензирана и оперира в присъствието на другите и в нелоялна конкуренция с другите, е бил между 600 и 200 млн. в различните години, в зависимост от това каква е била данъчната ставка. Когато данъкът е бил по-нисък – 500-600 млн. на година”, обясни Цонев.

Измененията предвиждат още да се преустанови наказателната практика да се филтрират сайтовете, които организират хазартна дейност без лиценз. Вместо блокиране на дейността, санкцията за тях ще е парична глоба в размер на 2 млн. лева.

От ГЕРБ се обявиха категорично против този текст с аргумента, че на практика това ще остави без последствия нелегалните онлайн оператори.

“Сега се предлага да няма филтриране на сайтове и вместо филтриране, ако някой има онлайн хазартна игра без лиценз, да му се налага админситративно-наказателна санкция – глоба. И за прах в очите на всички тази глоба е огромна – 2 млн. лева – ама ако го намерите, ако му връчите наказателно постановление и глобата”, каза председателят на бюджетната комисия в 41-вото Народно събрание Менда Стоянова от ГЕРБ.

Според нея в този си вид корекциите в Закона за хазарта изпращат послание, че в България всеки може да развива нелегален онлайн хазарт безнаказано.

Друга критика на ГЕРБ е, че новият регламент ще изисква от регистрираните оператори да отчитат приходите си всеки месец чрез справка до Комисията по хазарта, а не както досега – чрез ежеседмична декларация до НАП.

Според Стоянова справката до Комисията по хазарта дава възможност за измами, защото собствениците няма да носят съдебна отговорност, ако попълнят грешни данни в нея. От ГЕРБ са критични и към идеята Комисията по хазарта, а не НАП, да следи за финансовата коректност на онлайн операторите. По думите на Стоянова ресорната комисия няма необходимия ресурс.

http://offnews.bg/index.php/272162/edin-deputatski-glas-zadarzha-monopola-na-bozhkov-varhu-hazarta



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582807
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031