Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2014 20:13 - Михаил Саакашвили: Илюзиите на цар Владимир
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 992 Коментари: 0 Гласове:
3



Автор: Михаил Саакашвили, NYTimes.com   Подхранваният от петрола авторитарен модел на руския президент Владимир Путин не е единственият, който може да донесе щастие и напредък на Русия и съседите й.

Някога бедният и разяден от корупция руски съсед днес се нарежда на осмо място в Световния банков индекс по условия за бизнес, докато Русия е на 92-ро място.

Докато престъпленията и корупцията спъват Русия, според ЕС Грузия е най-сигурната и една от на-малко корумпираните страни в своя регион.

Когато Сочи кандидатстваше за домакин на олимпиадата, ние подкрепихме кандидатурата, като се надявахме игрите да донесат мир и подобряване на отношенията.

Вместо това Абхазия, която е международно призната част от Грузия, беше нападната и окупирана от руски войски няколко месеца след като Русия спечели домакинството на олимпийските игри.

Столицата Сухуми и до днес е в руини, а единствените строежи, които се виждат, са на руските военни бази.

Аджария, която е само на няколко километра на юг от Абхазия, но е под грузински контрол, процъфтява благодарение на чуждестранните инвестиции.

Дори има повече луксозни хотели от Сочи и е много по-сигурно място.

Въпреки всичките пари, излети в Сочи, резултатите са много по-малки, отколкото бихте очаквали. Това е така, защото за да успееш в XXI век, ти трябва много повече от модела на Путин.

Игрите се провеждат на мястото, където през XIX век Русия извърши геноцид над местното население – кавказците бяха методично избивани или гонени в Турция.

Тази рана още е жива, благодарение на днешното отношение на Кремъл към кавказците в този регион и жителите на Северен Кавказ. Руските лидери упорито отказват да се отнасят с хората в Чечения, Дагестан, Ингушетия като към равни.

Кремъл се отнася с тези региони като към колонии, където трябва да подкупи елита и да потисне останалото население.

Това поведение бе демонстрирано ясно през последните месеци, когато силите за сигурност увеличиха масовите арести на млади кавказци и взеха проби от слюнката на повечето мюсюлмански жени, защото правителството подозира, че дагестанка е виновна за самоубийствен атентат, взел 16 жертви.

Този колониален подход може само да радикализира населението, подкопавайки усилията на Русия да задържи контрола в региона.
 

Путин греши, като смята, че олимпийските игри ще заздравят хватката му върху властта

Последният път, когато Русия беше домакин на олимпиада, беше през 1980 г. и тогава също събитието трябваше да демонстрира триумфа и превъзходството на съветската власт.

Има стряскащи прилики между игрите тогава и сега.

И тогава властите на разрешаваха на немосковчани да влизат в града, както сега хората от Сочи са изолирани от олимпиадата.

Путин веднъж каза, че разпадането на СССР е най-голямата геополитическа катастрофа на XX век, но явно той все още не разбира защо това се е случило.

Точно както Путин сега, съветските лидери тогава пренебрегнаха нуждата от модернизация.

Днешна Русия едва се крепи на ръба на рецесията въпреки увеличаването на цените и износа на петрол,

а между мечтите на хората вътре и извън Русия за по-добро бъдеще и усилието на г-н Путин да възкреси миналото има дълбоко противоречие.

В резултат на това съдбата на г-н Путин може да се реши на мразовитите улици в Киев, а не в Сочи.


http://glasove.com/komentari/33268-mihail-saakashvili-iliuziite-na-car-vladimir

 



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624623
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930