Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2014 15:35 - Руски ОМОН-овци разстрелват украински патриоти - видео!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1448 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.02.2014 15:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Карл Билд: Черен ден за Европа, ръцете на Янукович са в кръв

Шведското министерство на външните работи публикува на сайта си
статия на министъра Карл Билд
със заглавие "Черен ден за Европа". "Дневник" публикува целия текст. Преводът и заглавието са на редакцията.

Днес е черен ден за Европа. По улиците на една от нашите столици убиват хора. Исканията им са прости и естествени: демокрация, реформи и европейско сътрудничество. Желанието им дълго време беше споделено от цялата украинска нация. Затова ние в ЕС, чрез Източното партньорство, отворихме врати за сътрудничество, търговия, реформи и интеграция.

Направихме така, защото бяхме убедени, че това е в интерес не само на Украйна, но и на цяла Европа. Но нека да сме ясни за случилото се. Миналото лято Русия наложи едностранен натиск, за да накара Украйна да се отклони от избрания курс. Брутални търговски ограничения бяха комбинирани с открити заплахи. И колебливото правителство в Украйна се предаде.

Но когато то се предаде, това беше видяно като предателство от всички тези хора, които се надяваха на по-добро бъдеще. Европейското знаме беше на майдана като символ на желанието за по-добро бъдеще. Хората искаха да вървят напред заедно с останалата част от Европа, а не назад към всичко прекалено добре познато. Без заплахите от Москва и колебанието в Киев, днес Украйна можеше да е категорично по пътя към по-добро бъдеще.

Международният валутен фонд (МВФ) с подкрепата на всички нас, беше готов да предложи икономическа помощ и програма за реформи. А вратата към европейската политическа интеграция и политическата солидарност, която идва заедно с нея, бяха отворени.

Не всики проблеми бяха разрешение. Но Украйна беше, с широка европейска и международна подкрепа, ясно по пътя към по-добро бъдеще. Но това бъдеще на европейско сътрудничество беше бъдеще, което влиятелните сили не искаха да виждат. И тук в крайна сметка се крие отговорността за убийствата по улиците на Киев.

Днес президентът Янукович има кръв по ръцете си. И се опасявам, че пътят, който той избра, ще доведе до още повече страдание и насилие. Той беше единственият, който можеше да предотврати убийствата – ако беше протегнал ръка на добронамерено сътрудничество към демократичната опозиция.

Вместо това той показа юмрук. Хора бяха застреляни с бойни патрони. Мирни демонстриращи. Но полицаите и други също пострадаха, когато избухна насилието. Опасявам се, че сега Украйна се насочва към мрачни времена. Кризата в страната ще стане по-дълбока и по-дълга. Много съм загрижен.

Изходът от насилието ще бъде предпазлив и кратък. Ще отшуми като буря в степите. Каквото се случи и се случва в Украйна също показва силата на европейската мечта. Европа на мир и свобода и сътрудничество.

И рано или късно тя ще триумфира и в Украйна.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/02/20/2245878_karl_bild_cheren_den_za_evropa_rucete_na_ianukovich_sa/







Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14621935
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930