Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2014 20:18 - "Тайм": Четири урока за Путин от санкциите на САЩ!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1392 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Четири урока за Путин от санкциите на САЩ Черният списък на САЩ включва 20 души от най-приближените до руския президент
"Тайм"


В понеделник администрацията на Обама се задейства да накаже с финансови санкции Русия за анексирането на Крим. Отговорът на московския политически елит бе смях и свиване на рамене. Нито един от хората, към които бяха насочени наказателните мерки, не е особено близък до президента Владимир Путин, нито един от тях не е достатъчно високопоставен, за да бъдат мерките срещу него застрашителни за цялата йерархия на властта. Усмивките обаче замръзнаха в четвъртък след обявяването на поредния кръг от американските санкции.

На уебсайта си американското Министерство на финансите публикува черен списък от 16 правителствени представители и четирима души от най-близкия кръг около Путин. Впечатляващ списък, чието съдържание показва изключително ясно какви са предстоящите заплахи, по-силни, отколкото самото замразяване на авоарите. Ето някои от нещата, които Путин би трябвало да прочете между редовете:

1. Това вече е лично. Вече не става дума само за Крим или Украйна. Не става дума дори за наказание на руската икономика. Целта е да направим максимално неприятен и труден живота на Путин и на най-близките му приятели.

В обяснението си за черния списък Министерството на финансите насочва към място, известно като елитното вилно селище "Езеро" - затворен комплекс от вили край езеро до Санкт Петербург, създаден от Путин и негови приятели през 1996 г. По онова време Путин напуска родния си град, където работи в екипа на кмета, за да прави кариера в Кремъл. Много от тогавашните му стари приятели се местят заедно с него в столицата и както расте влиянието на Путин, така нараства и богатството на кръга от "Езеро". Повечето от хората, които имат вили до Путин в това селище, стават милиардери или високопоставени чиновници при неговото управление, а думата "езеро" се превръща в синоним на непотизма в ерата на Путин.

Прекият удар на администрацията на Обама по членовете на кликата на Путин стига до сърцевината на вътрешния кръг на президента. И като се има предвид колко лоялен е Путин към приятелите си през годините, може да се предполага, че това ще превърне конфликта в личен.

2. Тайните вече не са тайни. Малко държавни тайни в Русия се пазят така, както личните финанси на президента. Макар слухове и непотвърдени данни да определят личното състояние на Путин на около 40 млрд. долара, Кремъл винаги е твърдял, че президентът е скромен държавен служител, заработил по-малко от 200 000 долара през 2012 г. и притежаващ един-единствен автомобил руско производство.

Но в съобщението си от четвъртък американското Министерство на финансите обяви, че Путин има инвестиции в компанията Gunvor - един от най-големите търговци на петрол в света. Това не е публична информация и макар че правителството на САЩ не огласява източника си, тази малка бомба съдържа ясното предупреждение - Белият дом знае подробности за богатството на Путин, които той не иска да се знаят публично.

3. Вътрешните хора не са застраховани. Миналата година Путин се опита да предотврати западни санкции срещу руския елит. В годишното си обръщение към нацията той разпореди на всички държавни служители да закрият чуждестранните си банкови сметки и да върнат парите си в родината. Целта на тази мярка бе да осигури на Кремъл известна защита срещу проблемите, които западни санкции биха причинили в коридорите на властта. И дори ако някой не се е съобразил с тази директива, няма да има от какво да се оплаква, когато го ударят санкциите - Путин вече ги е предупредил.

Тази ваксина обаче изглежда не е ефективна срещу наказанията, наложени в четвъртък. Целите им този път не са само официални представители, а компании и институции, които няма как да си приберат парите у дома. На банка "Россия", която се управлява от един от най-близките съратници на Путин, ще й е трудно да работи на международния пазар, след като достъпът й до американските капиталови пазари вече е ограничен. Така ще е и с компаниите на братята милиардери Ротенберг, приятели от детството на Путин, които също са в черния списък.

4. Всеки може да стане обект на санкциите. Черният списък от четвъртък впечатлява отчасти и със случайния на пръв поглед избор на хора. Редом с приятели на Путин - бивши служители на КГБ и негови другари от тренировките по джудо, той включва и такива неизвестни политици като Александър Тотоонов - член на комисията по култура, наука и информация в горната камара на руския парламент. Той пък защо? Единствената причина, изтъкната в съобщението, е, че той подкрепил разполагането на руски сили в Украйна. Но за същото гласуваха всички останали депутати в Русия, така че наказание се полага на всички тях.

Поне публично и двете камари на руския парламент отхвърлят заплахата, като открито призовават САЩ да включат всички тях в черния списък в знак на солидарност със санкционираните си колеги. Насаме обаче повечето от тях вероятно звънят по телефона на банкерите си и агентите за недвижими имоти, за да разберат какво им предстои да загубят.


http://www.segabg.com/article.php?id=691334



Гласувай:
3



1. getmans1 - Остава да видим как онова,
22.03.2014 20:42
„фак,ю ЕС“ стана Опорна Точка за вси Путинофили !!!
/по-точно които го повярваха/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14583124
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031