Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2014 20:46 - "Фич": Чуждите банки в България се управляват по-добре
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 943 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 02.07.2014 20:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Фич": Чуждите банки в България се управляват по-добре От Дневник   image

 



Масовото изтегляне на средства от двете най-големи банки в България, притежавани от местни собственици, демонстрира проблемите с корпоративното управление на фирми, притежавани от българи.

Това коментира "Фич" в
специално съобщение по повод събитията около Корпоративна търговска банка, на която рейтинговата агенция не прави оценка, и Първа инвестиционна банка с рейтинг BB-.

В текста се казва, че след случилото се са се увеличили рисковете за ликвидността на всички банки в страната, но тези, контролирани от българи, "са по-податливи на загуба на доверие от вложители заради слабости в тяхното корпоративно управление".

Съобщението завършва с констатацията, че "настоящите проблеми са свързани повече с доверието, отколкото с платежоспособността". Допълва се още, че "политическата стабилност също ще намали рисковете за финансовата стабилност", но предвид на това, че избори ще има на 5 октомври, политическата несигурност вероятно ще продължи още няколко месеца.

Авторите на съобщението цитират доклада от юни на Международния валутен фонд за България, в който се подчертава, че ключови за икономическия растеж са "намаляването на корупцията и връзкарството, включително чрез независима регулация и одит, както и с мерки да подсилване върховенството на закона".

"Слабото корпоративно управление, включително потенциалното кредитиране на свързани лица и фирми, е включено в нашата оценка от b- в рейтинга за устойчивост (Viability Rating) на притежаваната от български граждани Първа инвестиционна банка", обясняват от "Фич".

Агенцията допълва, че контролираните от чуждестранни компании банки съставлавят около 70% от сектора в България и имат по-добро корпоративно управление и справяне с кризи. "Те разполагат с големи депозити на клиенти, които увеличиха през последните години, за да връщат средства на банките-майки, но са изложени в по-малка степен на загуба на доверие от клиентите си и може би ще извлекат полза от стичането на депозити (към тях- бел.ред) по време на (сегашната) нестабилност."

От "Фич" дават положителна оценка за действията на властите за успокояване на напрежението около ПИБ, включително ангажимента да се осигури допълнителна ликвидност на целия банков сектор. "Действията съответстват на мението ни, че ПИБ ще получи държавна подкрепа, което сме отразили и в рейтинга й ВВ-. Тегленето на депозити от ПИБ беше предизвикано от електронни съобщения, а не от основните й кредитни показатели. В допълнение на предоставянето на ликвидност властите бързо контрираха слуховете за банката."

"Като цяло българските банки, които оценяваме, са със солидна капитализация. (…) Очакваме капитализацията да остане стабилна с умерено вътрешно генериране на капитал, съответстващо и на умерения бизнес растеж."


http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/02/2336030_fich_chujdite_banki_v_bulgariia_se_upravliavat_po-dobre/?ref=embed&source=www.capital.bg




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580274
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031