Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2014 12:12 - Цветан Василев: Планът е да се заличат дълговете на определени лица
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1261 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image Цветан Василев: Планът е да се заличат дълговете на определени лица    

„Корпоративна търговска банка“ АД и аз сме поставени в тази ситуация в резултат на перфектно организиран план с участието на определени медии, а също и на служители на българската прокуратура и Българската народна банка, които се използват като инструменти от определени български политически кръгове", заяви за Novinite.bg мажоритарният собственик на банката Цветан Василев.

   

 

"Видимата част от плана включва унищожаването на КТБ и моята репутация, както и придобиването на примамливи активи на КТБ, които могат да бъдат продадени на инвеститори, по техен избор. Невидимата част от плана е опит да се заличат дълговете на определени лица, подкрепени от тези политически кръгове. Това заличаване би могло да се извърши или с опрощаване на дълговете, или с претопяването им чрез предизвикване на финансова нестабилност и последваща хиперинфлация в страната", допълва той.

   

 

"Сценарият с претопяването на дълговете чрез създаването на лавина от банкови сривове в България не успя. Сега тези, които дърпат конците, останаха с един по-малко амбициозен вариант– опрощаване само на въпросните дългове в КТБ чрез изкуствено поставяне на банката в несъстоятелност", казва още банкерът.

"Тъй като официално никой от правителството не направи опит да успокои клиентите на КТБ, докато бяхме свидетели на масови тегления, правителството по всяка вероятност е дало своето мълчаливо съгласие за този злонамерен заговор.

Иронията в тази история е, че същите хора, които поставиха КТБ и мен в тази ситуация, или най-малкото си затвориха очите за това, което се случва, имат правомощията да разрешат случая. Сега те искат да се явят като спасители и да докажат колко лош съм аз и колко добри са те, така че истината никога да не излезе наяве. Тези хора не са заинтересовани от това да се осигури най-доброто решение за клиентите или акционерите на КТБ, защото това би застрашило първоначалния план да се унищожи КТБ по поръчка на политически кръгове и би разкрило плана, в който са станали съучастници.

Безотговорността към акционерите и клиентите на КТБ от страна на правителството и Българската народна банка е доста показателна. Когато на 20 юни БНБ прие да постави „Корпоративна търговска банка“ АД под специален надзор, реши да прекрати всички операции на КТБ. Два дни по-късно обаче, преди дори да са проведени разговори с акционерите на КТБ, което е стандартна практика, БНБ обяви, че поставя под специален надзор и дъщерната банка на КТБ и че ще предприеме мерки за национализация и на двете. В случая аз притежавам повече от 50 на сто от капитала на КТБ, а Държавният резервен фонд на Султаната Оман притежава над 30 процента. Моите омански партньори едва ли не трябваше да се молят за среща с БНБ, чието ръководство не желаеше да изслуша техния план за възстановяване, тъй като вече беше взело решение за национализация.

БНБ предпочете да отхвърли първоначално едно разумно предложение на Държавния резервен фонд на Султаната Оман и да удължи затварянето на банката до септември тази година, докато политиците измислят решение, като по този начин предаде клиентите на КТБ. КТБ е системна банка за България: тя е четвъртата по големина банка в страната, със стотици хиляди индивидуални и корпоративни клиенти. Какво ще правят индивидуалните вложители до септември, след като не разполагат с парите си? Какво ще правят фирмите, когато парите им са блокирани? КТБ обслужва около 12 на сто от БВП на страната", твърди Василев.

По думите му кабинетът е параван, а не инициатор за събитията около КТБ. Според Василев за случващото се има две възможни обяснения. Първото е, че правителството е било наясно с плана за унищожението на КТБ и е дало съгласието си за това.

„След като са осъзнали потенциалните последици от масови фалити на банки, което щеше да им струва политическата кариера, тъй като нито едно правителство не иска да остане в историята като кабинет, който не е могъл да предотврати сериозна финансова криза, те решиха да сведат щетите до КТБ, за чиято публична екзекуция първоначално са дали съгласие“, подозира банкерът.

Според Василев вторият възможен вариант е компетентната част от служителите в БНБ да са възразили, като по този начин са предотвратили масова криза в банковата система.

Банкерът коментира, че БНБ е станала „царица в двойните и тройните стандарти“. Като пример за това той изтъква различното отношение към КТБ и атакуваната по-късно Първа инвестиционна банка.

Василев заявява, че КТБ е „проектът на живота му“ и отхвърля обвиненията, че банката не е била управлявана добре.

„БНБ заключи, че „Креди Агрикол България“ ЕАД, която КТБ придоби на 12 юни тази година, е „добра банка“, а КТБ е „лоша банка“. Ако КТБ е „лоша банка“, защо БНБ разреши придобиването? Защо добрата „Креди Агрикол България“ ЕАД е на загуба в продължение на няколко години, а лошата КТБ е на печалба от 2001 г. Насам?“, пита Цветан Василев.

Той подчертава, че КТБ е останала ликвидна, дори след като от нея са изтеглени 1,2 млрд. лева, равняващи са не 20% от активите й.

"В петък, 13 юни тази година, медиите под косвеното влияние на Делян Пеевски и част от прокуратурата тиражираха мегаспекулацията, че аз съм поръчал заговор за убийството на Пеевски. Трима невинни мъже бяха публично арестувани, техните имена и лица бяха показани по телевизията и бяха представени като „заподозрени, които подготвят убийството на Пеевски“. Първите тегления от КТБ започнаха малко след като тази „голяма новина“ бе разпространена в повечето медии в рамките на няколко часа.

Българските медии и служители на българската прокуратура разпалваха слухове в продължение на 5 дни, намеквайки, че аз съм убиец. Въпреки че съдът отказа да наложи мерки за неотклонение на задържаните, тъй като не видя никакви реални доказателства, прокуратурата заплаши, че ще обжалва решението му. Трябваше да гледаме професионален театър 5 дни, преди главният прокурор да признае, че прокуратурата е направила грешка и че няма доказателства за обвинение.

След като тази атака не успя, в периода 18-19 юни същите медии и части на прокуратурата започнаха да разпространяват новината, че ръководителят на Банков надзор в БНБ е обвинен от прокуратурата за престъпления по служба, което е довело до отклонение на средства от КТБ в моите фирми. За пореден път тази новина бе разпространена в рамките на няколко часа и аз бях „осъден“ от почти всички медии. Тази новина предизвика пика на кризата за КТБ.

Доста странно е, че основното заключение на десетдневния одит на КТБ беше, че са открили счетоводни документи, които уж доказват, че съм източвал КТБ. Това заключение пасва идеално на тезата на медиите от 18-19 юни. Въпросът е как тези медии са имали информация за предполагаемото източване през юни, преди БНБ да направи своя одит през юли? Също така, странно съвпадение е, че моят подпис е бил фалшифициран върху документите, които БНБ намери и които се предполага, че доказват източването.

Ясно е, че това е нагласено. Твърдя, че обвиненията срещу мен имат силно политическо измерение", обяснява ситуацията с кризата "КТБ" Василев.

Относно разрива му в отношенията с депутата от ДПС Делян Пеевски, Василев смята, "че Пеевски се използва като инструмент в по-голям сценарий, целящ да унищожи „Корпоративна търговска банка“ АД, придобивайки активите й на цени под тяхната стойност, както и да заличи дълговете на определени хора".

"Моята основна мисия, откакто КТБ е под специален надзор, е да направя всичко по силите си за минимизирането на загубите за депозантите. Това може да стане чрез допълнителна инвестиция от сегашните инвеститори, а също и чрез привличането на допълнителен капитал от други международни инвеститори. За тази цел обаче трябват определени гаранции от страна на държавата. Ще е необходимо и търпение от страна на вложителите", завършва банкерът.


http://www.banker.bg/?Channel=3&Category=77&Article=500336





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14621140
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930