Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2014 21:17 - ЕВТИНИЯТ ПЕТРОЛ КАТО ОРЪЖИЕ НА САЩ СРЕЩУ ТЕХНИТЕ ПРОТИВНИЦИ – РУСИЯ, ИРАН И ВЕНЕЦУЕЛА
Автор: viktorkordon Категория: Политика   
Прочетен: 2801 Коментари: 7 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Евтиният петрол КАТО ОРЪЖИЕ НА САЩ СРЕЩУ ТЕХНИТЕ ПРОТИВНИЦИ – Русия, Иран и Венецуела  

 

Източник: profit.bg


Лъчът надежда в последните сътресения във финансовия пазар продължава да отчита спад в цената на петрола, която намаля с 25% от юни.

Освен неочаквания късмет за американските потребители, спадът, ако се задържи, ще окаже значителен натиск върху 3 проблемни петролни държави: Русия, Иран и Венецуела. Агресивната антиамериканска външна политика на тези три държави през последните години до голяма степен се подхранва от увеличението на приходите от петрола, пише Washington Post.

Въпреки културните и географски различия, режимите на Владимир Путин, Али Хаменей и Николас Мадуро имат подобно автократично управление и амбициите да бъдат регионални лидери. Повече от половината от парите в държавния им бюджет идват от износ на петрол, а плановете им за разходи зависят от високите цени: 100 долара за барел за Русия, 120 долара за Венецуела и 140 долара за Иран, пише The Economist.

Миналата седмица петролът брент се продаваше за само 85 долара за барел, а венецуелските тежък петрол спаднаха до под 80 долара, според сайта на VenEconomia, цитиран от БГНЕС.

Спадът на цените може да се отрази върху международните санкции срещу Иран и Русия. Иран, който загуби около 45% от приходите си от петрол през последните 2 години, можа да увеличи износа си и да възвърне икономическия растеж съгласно временното споразумение за иранската ядрена програма.

Този напредък може да бъде неутрализиран със спад на цените, който на свой ред ще засили натиска върху режима да подпише преди края на ноември дългосрочно ядрено споразумение с коалицията, водена от САЩ.

Путин предприе скъпо военно приключение в Украйна, но неговият финансов министър предупреди този месец, че държавата вече не може да си позволи амбициозния 10-годишен план за разходи в областта на отбраната, да не говорим за социалните разходи.

Както Кремъл добре знае, спадът в цените на петрола в началото на 80-те години помогна за падането на Съветския съюз. Макар все още да не се е отказал от амбициите си в Украйна, руският президент може би скоро ще трябва да се справя с вътрешна икономическа рецесия и недоволството, което тя може да предизвика.

Правителството на Венецуела в четвъртък ще отбележи избирането си в Съвета за сигурност на ООН – позиция, получена отчасти благодарение на политиката на купуване на подкрепа от страните на Карибския и Централноамериканския регион със значителни субсидии за петрол.

Венецуела подкрепя кубинската икономика с енергийни доставки на стойност 10 милиарда долара годишно. Спадът в цената на петрола може да се усети болезнено в Каракас, където правителството трудно успява да осигури твърда валута на вносителите на лекарства и авиокомпаниите.

Цената за гарантирането на венецуелския дълг се увеличи на фона на спекулациите за неизпълнение на задълженията. Ако това може да бъде избегнато, Мадуро ще трябва да приеме сериозни вътрешни мерки, включително голяма девалвация на валутата и орязване на субсидиите за бензин и електричество. Това ще затрудни поддържането на непопулярната щедрост от страна на Венецуела към Куба, Никарагуа и други клиенти.

Волята и способността на Русия, Иран и Венецуела да предизвикат САЩ и световния ред след Студената война постепенно се увеличава от началото на века заедно с цените на петрола. Ако последният спад се задържи няколко години, геополитическите дивиденти за САЩ може да се окажат по-големи от тези на консуматорите.




Гласувай:
1



1. pesho - „Знам хиляди начини да изкарам м...
21.10.2014 21:39
„Знам хиляди начини да изкарам мечката от бърлогата,но нито един да я вкарам обратно.Не закачайте руската мечка„-Бисмарк
цитирай
2. viktorkordon - до pesho
21.10.2014 21:53
Бисмарк е бил мъдър мъж и може би в думите му има основание. Но кой може да накара хищниците да не преследват плячката?
цитирай
3. pesho - Ако разбирам правилно плячката е ...
22.10.2014 22:16
Ако разбирам правилно плячката е Русия,но не случайно тази страна е най-голяма по територия.Запада никога няма да разбере Русия,а опитите да я подчинят са свършвали трагично.Парадоксалното е че САЩ-държава която има история малко по-дълга отколкото е къщата да баба ми на село се опитват да учат Русия на нещото наречено демокрация,което пък не е нищо повече от скрита анархия.


Ако някой е достатъчно глупав, за да си мисли за борба срещу Русия, просто трябва да си спомни какво се е случи с двамата – Наполеон и Хитлер. Руснаците няма да бъдат победени. Това не е Ирак . Това не е полковник Кадафи в Либия. Това са руснаци.

Те са въоръжени до зъби, те са технически грамотни , и те няма да се оттеглят и на сантиметър. Аз не вярвам, че политиците или военните ще се осмелят да заплашват да тръгнат на някакъв вид въоръжен конфликт с Русия , защото ако го направят , това ще постави началото на Трета световна война.

И, както е казал Алберт Айнщайн: „Не знам какви оръжия ще се използват в Третата световна война , но Четвъртата ще е с тояги камъни“.

Джералд Селенте
цитирай
4. viktorkordon - до pesho
22.10.2014 22:58
Аз мисля, че американците не са за подценяване, защото въпреки кратката си история те успяха да постигнат световна хегемония и задминават Русия по всички важни и основни икономически показатели. А днес се стремят да подкопаят почвата под краката на Кремъл като му налагат санкции и свалят подмолно цената на петрола, което е сериозен удар за руснаците. Стигна се дори дотам, че Русия започна да внася бензин. Така че Русия едва ли ще бъде победена с военни средства, но е напълно възможно това да стане с икономически или други. И в крайна сметка тя пак ще си остане бедна, макар и въоръжена до зъби.
цитирай
5. pesho - Има една подробност и тя се казва ...
23.10.2014 22:42
Има една подробност и тя се казва Путин.Той не пиянката Елцин нито глупака Горбачов.Путин си е взел поука от историята и много добре знае как американците в карая на 80-те сринаха цената на петрола до 6 долара и по този начин срутиха Съветския съюз.Втори път този номер няма да мине.Очаквай повишение на петрола в скоро време.Днес шейха на ОАЕ беше на крака при Путин в Сочи.Що се отнася до САЩ вярно е че постигнаха много за 200г.,но последните 20г харчат много повече отколото произвеждат,а това рано или късно ще доведе до катастрофални последствия за целия свят.САЩ в момента са една печатница на долари без покритие.
цитирай
6. viktorkordon - до pesho
25.10.2014 15:27
Съгласен съм, че САЩ имат сериозни проблеми с външния си дълг, бюджетния дефицит, задълженията на градовете и щатите, финансирането на военните си мисии и кампании и др.под. Но това не означава, че не са способни да предизвикат големи сътресения в глобален мащаб и да доведат света до катастрофа, в опит да се спасят от фалит. Освен това, въпреки доказаните си качества, за които заслужава уважение, Владимир Путин не е магьосник и ще му бъде трудно да се справи с обединените сили на Запада и някои други страни, сред които и един от най-големите производители на петрол – Саудитска арабия. Нека не забравяме случилото се през 80-те години на 20 в., когато Съединените щати в съучастие със западните държави и същата тази Саудитска арабия организираха широкомащабен заговор против СССР, който в крайна сметка доведе до неговия разпад. Сегашната ситуация подозрително напомня точно на онзи исторически момент и няма как да не направим логични паралели и да не допуснем същите мотиви. А и Китай едва ли би се противил на такова развитие, тъй като ниските цени на нефта подкрепят развитието на неговата икономика, нуждаеща се все повече от горива, които той е принуден да внася.

Аз не знам как ще се развият събитията, защото не съм гадател, но трябва да призная, че не споделям Вашия оптимизъм относно бъдещето на Русия, защото нещата не се случват според нашите желания, а според обективните условия, които в случая не са особено благоприятни за Москва.
цитирай
7. pesho - Съгласен съм че САЩ могат да пред...
27.10.2014 21:31
Съгласен съм че САЩ могат да предизвикат конфликт в световен мащаб и не само че могат,но и всячески се опитват да го предизвикат.Остават ни между 10 и 15 г.до този момент.Аз не съм оптимист за бъдещето на света поради това че човечеството не си взе поука от двете световни войни.А събитията ще се развият в следната последователност

Един ден европейците ще се събудят с руски танкове в градовете си поради факта че руснаците са притиснати до стената.От това ще се възползва Китай и ще удари в гръб.Москва няма да има друг избор освен да използва ядрено оръжие,тогава хората ще трябва отворят старите книги и да виддят до къде са я докарали.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: viktorkordon
Категория: Политика
Прочетен: 277746
Постинги: 105
Коментари: 264
Гласове: 156
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол