Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2014 10:56 - Асошиейтед прес: Украинските бунтовници - разединен фронт, ръководен от полеви командири
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1220 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Украинските бунтовници - разединен фронт, ръководен от полеви командири Наталия Василиева, Асошиейтед прес


image

Николай Козицин, казашкият "атаман" на Перевалск


Николай Козицин неслучайно е наричан "Татко". В този контролиран от бунтовниците източен украински град мустакатият казак се разпорежда сред местните и не се съобразява особено с водачите на отцепническото движение.
 

Части от намиращия се в тежко икономическо състояние промишлен район на изток, където бушува проруски сепаратистки бунт, попадат под контрола на подобни полеви командири, които управляват градове като свои лични феодални владения. Тези владения, които, изглежда, не дават отчет на никого освен навярно на Русия, са още един дестабилизиращ елемент в шестмесечния конфликт, отнел живота на над 4000 души и принудил един милион хора да напуснат домовете си.
 

Козицин - набит 58-годишен руснак, който казва, че има боен опит от Югославия и няколко конфликта в бившия Съветски съюз - управлява с твърда ръка град Перевалск. Смъртното наказание е необходимо средство за възпиране на престъпността в размирни времена, каза Козицин в интервю за Асошиейтед прес в щабквартирата си, намираща се в мрачна неокласическа сграда от 50-те години на 20 век, известна като Дом на културата.
 

"Това оказва положително въздействие", каза той. "При нас няма мародерства, няма обири, нито кражби на коли", заяви Козицин.
 

Не е ясно обаче дали тези тежки приказки са просто перчене, тъй като Козицин увърта, когато бива притиснат да каже дали наистина има изпълнени екзекуции. "Хората тук водят тих и скромен живот", заяви той, когато беше притиснат по въпроса.
 

 

Пред прозорците на просторния офис на Козицин са струпани дървени сандъци с боеприпаси. Зад Козицин са окачени портрети на руския президент Владимир Путин и бившия шеф на администрацията на Кремъл Владислав Сурков, известен като "сивия кардинал" на московското ръководство.
 

Отвън са паркирани четири танка с руски и бунтовнически знамена. Едри казаци с обгорели от слънцето и вятъра лица и носещи черно-червени астраганени калпаци поправят завзета в сражения украинска военна техника. Във фоайето на Дома на културата фризьорка бръсне и подстригва наредили се на опашка казаци, искащи да се харесат на командира, когото на галено наричат Батя, или Татко. Казаците са членове на полувоенна организация, охранявала по традиция отдалечените предни постове на Руската империя.
 

Козицин бързо е наложил своята власт в района. Докато въоръжени проруски сепаратисти превземаха град след град в Източна Украйна, групи казаци дойдоха в началото на май от Южна Русия и завзеха територии по границата. Те заявиха, че правят това, за да защитят интересите на местното рускоезично население.
 

"Аз се бия за тези хора и заедно с тези хора", каза Козицин, "защитавайки нашите права да притежаваме тази територия и богатствата, дарени ни от нашия Господ и предците ни".
 

Козицин, който предвожда казашки отряд, наричащ себе си Великата донска армия, твърди, че владее четири пети от контролираната от бунтовниците част на Луганска област и има хиляди мъже под свое командване. Съпернически бунтовници оспорват това.
 

От другата страна на минаващия край Перевалск главен път – в град Алчевск - местният жител Алексей Мозговой се разпорежда по подобен безкомпромисен и независим начин. Готовността на Мозговой за диалог с проукраинските поддръжници на единството и безмилостната му позиция по отношение на закона и реда предизвикват противоречия.
 

В края на октомври двама предполагаеми изнасилвачи бяха изправени в Алчевск пред "народен съд", председателстван от Мозговой и други двама бунтовнически командири. Насред викове за "екзекуция" публиката от 300 човека и съдебните заседатели гласуваха с вдигане на ръка за осъждане на смърт на единия от мъжете. Другият мъж беше пощаден от смъртно наказание, а това беше посрещнато с плахо ръкопляскане. Помощникът на Мозговой Юрий Шевченко каза, че това е правосъдие в най-чиста форма.
 

"Ние се събрахме и представихме доказателствата, а хората бяха оставени да отсъдят", каза Шевченко. "Това, което казваме, е: "Даваме ви правото да съдите", заяви той.
 

Бунтовниците настояват, че публичните съдебни процеси за отвратителни престъпления - според тях една от предполагаемите жертви на изнасилване е била на 12 години - ще послужат като възпиращо средство. Осъденият мъж остава в ареста и не е ясно дали тези, които го държат зад решетките, ще изпълнят планираната екзекуция.
 

Мозговой похвали достойнствата на народния съд и заклейми украинските съдилища като "пропити (от корупция) като сладкиш със сироп".
 

Точно такава форма на правосъдие на тълпата не е одобрена никъде другаде в самопровъзгласената Луганска народна република, което подчертава раздробеността на бунтовническото командване.
 

Лидерите в Перевалск и Алчевск се стараят да се въздържат от прекалено сурови критики към формалните си началници в Луганск, но си личи, че изпитват презрение към тях.
 

Мозговой каза, че по-скоро е готов да работи с украинските представители, някои от които според него са добри в това, което правят, отколкото да подкрепя представящите се за големи патриоти бунтовнически командири, "които крещят най-силно". Това е изненадващо откровено заявление, което противоречи на правоверната сепаратистка позиция, настояваща, че Киев е в ръцете на непоправими фашисти.
 

Водещите фигури в отцепническите правителства са разнородна група от местни хора с тъмно минало. Мнозина имат връзки с политическата партия на бившия президент Виктор Янукович, чиято електорална база беше на изток. Янукович беше свален от власт през февруари след месеци на често кървави протести, разпалени от решението на неговото правителство да предпочете връзките с Русия пред тези с Европа.
 

Настоящата криза привидно беше разпалена от опасенията, че рускоезичното население на Източна Украйна може да бъде потискано от правителство, което руските държавни медии заклеймяват като крайно националистическо.
 

Мозговой с готовност признава, че самопровъзгласената Луганска народна република не прави почти нищо за подобряване на положението на хората под нейна власт и че корупцията на предишния режим все още оказва силно влияние. "През последните шест месеца", каза той, "нашето правителство не постига нищо".
 

И Перевалск, и Алчевск участваха в началото на ноември в спорно гласуване за избиране на сепаратистки депутати и лидери, но е очевидно, че изходът от гласуването няма особено значение на място.
 

В Перевалск Козицин каза, че управлението му произтича от по-висша власт. "Ние сме независима организация и не зависим от когото и да било", каза той. "Аз отговарям единствено пред президента Путин и нашия Бог", заяви той.

 

По БТА



http://www.mediapool.bg/ukrainskite-buntovnitsi---razedinen-front-rakovoden-ot-polevi-komandiri-news227128.html



Гласувай:
2



1. ssvetozar - Ако не е руската армия
13.11.2014 13:34
тези загиват. Досега щяха да бъдат избити.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582675
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031