Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2015 13:50 - Управляваният от държавата Учителски пенсионен фонд с отрицателна доходност!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1926 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 12.01.2015 13:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Даниела Петкова от "Доверие": Доходността на учителския фонд е отрицателна     image

 

Даниела Петкова, ПОК "Доверие"
Фотограф: Надежда Чипева


Цяла седмица високопоставени служители на България, включително депутати, подвеждат хората, че пенсионните фондове са източени, че парите са обезценени, защото доходността е по-ниска от инфлацията. Крайно време е да кажем ясно и категорично, че доходността е положителна, парите не са обезценени.

Това каза пред "Дневник" председателят на управителния съвет на пенсионен фонд "Доверие" Даниела Петкова. Думите й са в коментар на твърдението на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, че само държавата може да бъде тотална гаранция за пенсиите - чрез НОИ.

В сутрешния блок на "Нова телевизия" Менда Стоянова подчерта, че никой не може да гарантира парите в частните пенсионни фондове, особено при срив или лошо управление, защото те инвестират в ценни книжа, облигации и дружества. Тя посъветва всеки работещ да се интересува къде са парите му и как се управляват те. "Държавата трябва да даде на всеки да разполага с личните си средства. А до момента тя такава възможност не му е дала", допълни Стоянова. Според нея фондовете трябва да бъдат задължени със закон да осигуряват поне реална нулева доходност и да гарантират парите на хората, за да може след години да имат същата покупателна способност.

"На пенсионните фондове продължава да не ни е ясно защо само ние изчисляваме реална доходност на спестяванията в универсален пенсионен фонд. Защо не се поставя въпроса за реалната доходност и на други видове спестовни продукти за същия период от време, при същия темп на натрупване, дали тяхната доходност е по-висока от инфлацията, или не? Ако на другите спестовни продукти се окаже, че реалната им доходност е отрицателна, ще вземат ли парите на съответните спестители в държавния бюджет? А сега след като стана ясно, че реалната доходност на спестяванията в УПФ е положителна да не се окаже, че всички други подобни продукти са с отрицателна такава", попита Даниела Петкова.

Тя коментира и въпроса за осигуряването в учителския фонд. По думите й той е даван за пример от държавни служители, които създават грешно впечатление, че в него има индивидуални сметки. "Индивидуални сметки в този фонд няма", подчерта тя и обясни, че съществува една отделна извънбюджетна сметка на НОИ, в която от 1997 година се събират пари от около 90 000 учители.

"В тази сметка, наречена учителски пенсионен фонд, за целия период от време от 1997 год. до края на 2013 г. са събрани активи за около 370 млн. лв., като на въпросните 90 хил. учители се удържа задължителна допълнителна вноска в размер на 4,3%, и то без да им се дава свободен избор. Вноската в този фонд е почти колкото в УПФ обясни Петкова. Въпреки, че този фонд работи от 1997 година информацията за неговата дейност е толкова оскъдна, че може да се намери откъслечна такава само за последните 3-4 години, каза Петкова и попита какво се случва с тези пари и след като този учителски фонд също инвестира и релизира доходност колко е тя и дали реалната доходност е положителна или парите там се стопяват.

"Единствените инвестиции, за които има информация, че прави този учителски фонд са, цитирам, "приходи от лихви и приходи от лихви и отстъпки от държавни ценни книжа". Като пресмятаме доходността, макар и на базата на оскъдната информация, която имаме, се създава впечатление, че тя вероятно е под реалната, въпреки, че фонда работи без такси.

От 2002 година инфлацията до момента е 65.95%. И ако оттогава досега тяхната доходност е под тези проценти, нека те да обясняват защо им е отрицателна реалната доходност. И не на последно място за толкова дълъг период от време резултатът от работата на този учителски пенсионен фонд е, че 17 767 учители от всички над 90 000, които се осигуряват получават "достойната" по размер пожизнена добавка към пенсиите си в размер средно на 34,06 лв. по данни на НОИ, и само около 2100 учители получават малко над 250 лв., но не пожизнени пенсии както е от УПФ, а срочна пенсия за около 3 год. ", подчерта Даниела Петкова.



http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/01/12/2451877_daniela_petkova_ot_doverie_dohodnostta_na_uchitelskiia/




Гласувай:
1



1. meto76 - Държавата е най-лошият стопанин. ...
12.01.2015 13:55
Държавата е най-лошият стопанин.Тя е крадец.А нашите управници без значение на цвета са крадци на квадрат.Всичките държавни дружества са на загуба и пред фалит - БДЖ,НЕК,БЕХ,Булгаргаз и т.н. Така прехваления НОИ е на сериозен минус, след като над 50% от приходите му идват от дотации от държавния бюджет, а всеки българин правил вноски за пенсии там не знае къде отиват парите му т.е. няма индивидуални сметки, а отиват в общия кюп.Докато при частните пенсионни фондове парите му стоят в индивидуална сметка и се натрупват като влог като при негова смърт се наследяват.Само глупак би преместил парите си в държавния НОИ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616644
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930