Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2015 11:18 - "Ай Ен Джи" предупреждава: След 45 години 100 работещи ще издържат 94 пенсионери
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2425 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 20.01.2015 11:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Ай Ен Джи" предупреждава: След 45 години 100 работещи ще издържат 94 пенсионери image

Осигурителните системи, основани само върху първия стълб от пенсионното осигуряване в България (работещ на разходопокривен принцип, при който работещите осигуряват посредством данъците си плащанията към пенсионерите), са под натиск заради застаряването на населението и все по-неблагоприятното съотношение между брой работещи лица и брой пенсионери. Например през 2060 година се очаква 100 работещи да издържат 94 пенсионери. Това само по себе си ще ограничава възможността на първия стълб да изплаща адекватни пенсии или ако политиците имат желание това да се случи, ще трябва да го реализират основно чрез субсидии от държавния бюджет, подчертават в анализ за Actualno.com от „Ай Ен Джи Пенсионноосигурително дружество”.

Съществуващият пенсионния модел е създаден така, че хората да бъдат подкрепяни от солидарния стълб - първият стълб, от който получават т.нар. държавна пенсия от НОИ, и в допълнение към нея, да вземат и втора, допълнителна пенсия, която се формира на капиталов принцип от Универсалния пенсионен фонд. В този смисъл първият и вторият стълб на пенсионната система не се конкурират, а се допълват, категорични са от „Ай Ен Джи”.

Вторият стълб се гради на съответствието между това, което хората внасят по партидите си, докато се осигуряват, и това, което ще получават след пенсиониране. Той функционира на т.нар. капиталов принцип. Същността му е, че вноските на осигурените лица се натрупват в индивидуална осигурителна партида (сметка) през целия период на осигуряване и се инвестират от пенсионноосигурителното дружество с цел увеличаването на средствата и запазване на покупателната им сила, спрямо действащата инфлация. Средствата в универсалните пенсионни фондове и професионалните пенсионни фондове УПФ/ ППФ са лични пари – предназначени са за изплащане на пенсия само на осигуреното лице или на наследниците му. При пенсиониране размерът на пенсията зависи основно от натрупаните средства в индивидуалната му партида.

Като основни предимства от осигуряване в УПФ, от “Ай Ен Джи” посочват освен личната партида и възможността за еднократно изтегляне на до 50% от натрупаните по партидата средства при инвалидност, както и възможността за наследяване на натрупаните по партидата средства.

От „Ай Ен Джи” припомниха в отговор на въпрос на Actualno.com, че през 2013 година КФН е направила предложение част от средствата на осигурените лица да се прехвърлят към пенсионното дружество с цел изплащане на пожизнените пенсии (бел. ред. – т.е. на лицата, живеещи по-дълго от предвиденото от пенсионните фондове) и по отношение на тази част от средствата, наследяване не е предвидено. Останалата част от средствата обаче си остават по индивидуалната партида в УПФ и по отношение на тях наследяването се прилага с пълна сила – чл. 168б от проекта. Обособяването на такъв резерв е единственият механизъм да се управляват демографските рискове във фонда, тъй като едни лица живеят по-дълго от средното очакване, а други по-малко, казват от „Ай Ен Джи”.

 

Ще изплащат ли УПФ втора пенсия в бъдеще?

Според „Ай Ен Джи” изминалият дванайсетгодишен период от създаването на УПФ е доста показателен. Той обхваща най-тежката финансова и икономическа криза след Голямата депресия през 1929 - 1933 година. През 2008 година активите на пенсионните фондове се обезцениха средно с 20,15%. Въпреки това номиналната доходност на УПФ на годишна база за периода от 01.04.2002 г. до 31.12.2013 г., включващ 2008 година, е 5,56%. Това показва, че негативното въздействие на сривовете на финансовите пазари и икономическите кризи е краткотрайно и се компенсира в годините, а осигуряването в УПФ е с дългосрочен инвестиционен хоризонт. Поради това икономическите кризи не биха могли да доведат до това пенсионните фондове да не могат да изплащат втора пенсия, сигурни са експертите на „Ай Ен Джи”.

Колкото до това какъв ще е размерът, от „Ай Ен Джи” коментират, че не можем да очакваме в партидата на едно лице да постъпват 5% от заплатата му в продължение на 20 години, а в следващите 20 години същото лице да получава 15-20% от последната си заплата под формата на втора пенсия.  С доста прости калкулации може да се види, че ако осигурителната вноска се увеличи от 5% на 6% от заплатата за 20-годишен срок на спестяване при същия доход, това би осигурило с 20% по-висока пенсия (съответно натрупвания в индивидуалната сметка на лицето). Докато, ако запазим размера на осигурителната вноска на 5% от осигурителния доход и увеличим дохода от инвестиране от 5% на 6% годишно, то за целия 20 годишен осигурителен срок натрупването би се увеличило едва с 12% спрямо базовия сценарии (5% вноска и 5% доходност за 20 г.).

От „Ай Ен Джи” споделят и, че с цел намаляване на рисковете, свързани с инвестирането, и съобразяване на начина на инвестиране  (агресивно, балансирано или консервативно) с жизнения цикъл на клиентите и с оставащия срок до отпускане на пенсия, многократно е обсъждан и е подготвен законопроект за въвеждане на мултифондовете (пенсионни фондове с различен рисков профил).

 

Видове пенсионни фондове

В България са универсални, професионални и доброволни пенсионни фондове, като първите два вида са към втори стълб, а последните – към трети стълб от пенсионното осигуряване. Родените след 31.12.1959 г. български граждани, работещи на трудов договор, се осигуряват задължително в универсален (ако работят в условията на III-та категория труд) и/ или професионален пенсионен фонд (ако работят в условията на I-ва или II-ра категория труд). Вноските в тези фондове са определени в чл. 157 на Кодекса за социално осигуряване.

Важно е да се знае, че пенсионноосигурителните дружества са отделни юридически лица от пенсионните фондове, които управляват.

 

Закон за дейността на колективните инвестиционни схеми (ЗДКИС)

В този закон вече са внесени предложения за поправки, касаещи кредитните рейтинги, поставяни от рейтинговите агенции. С поправките се иска пенсионните фондове да не се доверяват само на тези рейтинги.

От Ай Ен Джи посочват, че като допълнителна информация извън кредитните рейтинги виждат „макроикономически данни, официални финансови отчети, анализи на водещи международни финансови институции и всякаква друга публична информация”.


Read more:
http://business.actualno.com/Aj-En-Dji-preduprejdava-Sled-45-godini-100-raboteshti-shte-izdyrjat-94-pensioneri-news_451870.html#ixzz3PLr73M2v




Гласувай:
2



1. meto76 - Според него проблемите на разхо...
20.01.2015 12:00
Според него проблемите на разходопокривната система са генетични. Когато е била въведена от Бисмарк в Германия в края на ХIХ век, на трима пенсионери са се падали по 100 работещи, като при това средната продължителност на живот тогава е била 45 години, а правото на пенсия се е придобивало при навършване на... 65 години.

„Ако пренесем пропорциите от онова време в Германия днес, за България, излиза, че за да функционира системата, трябва да се пенсионираме на 80-85 години. Просто сегашната демографска ситуация е коренно различна, а конкретно България е в най-незавидното положение в ЕС. В момента 100 осигурени лица издържат 76 пенсионери. А през 2060 г. 100 работещи ще трябва да осигуряват пенсиите на 109 пенсионери. Това са официални данни от актюерските разчети на НОИ“, пише авторът.

Финансовият консултант припомня, че и в момента се налага държавният бюджет да покрива над 50% от сумата, която е необходима за пенсии, като така излиза, че пенсионната система вече е фалирала и от години се поддържа на изкуствено дишане.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/pensionnata-sistema-se-dyrji-na-izkustveno-dishane-187581/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579433
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031