Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2015 09:23 - Лоша новина за "Турски поток": Македония и Сърбия ще се съобразяват с ЕС
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3733 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 30.05.2015 09:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Една от ключовите страни от сухопътния маршрут, Македония, категорично свърза перспективите на проекта с одобрението на ЕС, пише Expert.bg. "Македония ще участва в газопровода „Турски поток“ единствено след като Русия и ЕС постигнат споразумение за проекта", заяви вчера премиерът на страната Никола Груевски в интервю за местното издание Press24. От друга страна, по данни на източници на „Коммерсант“, за руския газов гигант "Газпром" ще бъде почти невъзможно да сключи договори за прокарването на третия и четвърти участък от газопровода през Черно море. За монопола ще остане техническата възможност да постигне една от ключовите цели на проекта – да се откаже от транзита през Украйна, но за реализирането й във всички случаи ще е необходимо най-малкото да изглади отношенията си с ЕС, предаде "Фокус". Македония трябваше да бъде третата страна по маршрута на газопровода след Турция и Гърция, с които Русия сега води преговори за междуправителствените споразумения по проекта, станал през последната година един от ключовите елементи от енергийната политика на Москва. Същевременно министърът на енергетиката на Сърбия Александър Антич призова да не се политизира въпросът за "Турски поток". Той добави, че "Сърбия не е получила сериозни предложения за начини за финансиране на продължаването на "Турски поток" по сухопътната част на Европа, предаде БГНЕС. Антич заяви, че Белград е готов да участва във всички проекти, които отговарят на изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз. Той потвърди думите на сръбския премиер Вучич от по-рано днес, че Сърбия се интересува от диверсификация на доставките на газ, "както и всяка друга страна". "Сърбия иска да има повече източници за доставка на газ, както и всяка друга държава в Европа и света", каза министърът. Антич заяви, че интерконекторът между Сърбия и България остава основен приоритет за страната, а Белград се надява, че през следващата година ще започне строителството на газовия маршрут. Ръководителят на Министерството на енергетиката на Сърбия заяви, че приоритет на страната е да се гарантира енергийната сигурност, както енергийни източници и маршрутите за доставка. Заявлението на премиера на Македония, е, поне отчасти, политически мотивирано. В последните седмици обстановката в Македония се изостри. Опозицията, начело със Зоран Заев, се опитва да постигне незабавната оставка на правителството. При това, по мнението на руския външен министър Сергей Лавров, ситуацията в Македония се „дирижира отвън“, а „зад всичко това стои желанието да се окаже натиск“ над Никола Груевски заради отказа му да се присъедини към антируските санкции и интереса му към „Турски поток“. Но в интервюто си македонският премиер опита всячески да отклони обвиненията в проруска позиция в ущърб на интеграцията с ЕС и НАТО, заради това, че на митинга на неговите симпатизанти дойдоха хора с руски флагове и тениски с изображението на Владимир Путин, пише руското издание.
Read more:
http://balkani.actualno.com/Losha-novina-za-Turski-potok-Makedonija-i-Syrbija-shte-se-syobrazjavat-s-ES-news_475554.html#ixzz3bbIoMhLj


Пред Actaulno.com българският евродепутат от ЕНП Светослав Малинов заяви, че "Турски поток"
ще се провали, а Русия няма да има средства за довършването на проекта.
Read more:
http://balkani.actualno.com/Losha-novina-za-Turski-potok-Makedonija-i-Syrbija-shte-se-syobrazjavat-s-ES-news_475554.html#ixzz3bbHP0Zle



Гласувай:
2



1. meto76 - Международни новини РИА Св...
30.05.2015 09:31

Международни новини
РИА Свежий ветер: Западът нанесе удар по „Турски поток“ с помощта на „братска“ за Русия страна
29 Май 2015 | 15:31 | Агенция "Фокус"
РИА Свежий ветер: Западът нанесе удар по „Турски поток“ с помощта на „братска“ за Русия страна Снимка: АФП
Москва. Премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви, че страната ще се присъедини към проекта Трансадриатически газопровод, тъй като той би могъл да диверсифицира доставките на синьо гориво за Белград, предаде РИА Свежий ветер. Отношението на Сърбия към „Турски поток“ трябва да накара Москва да си направи два важни извода. Първият от тях е, че не може да има никакви братски отношения с балкански или небалкански страни. Държави, които дължат много на Русия – България, Сърбия, Украйна, й се противопоставят. Отношенията с тях трябва да бъдат градени единствено на базата на собствените национални интереси. И второ, ситуацията с Македония ясно показва, че „Турски поток“ ще бъде трудно реализиран, ако Европейската комисия му се противопоставя. ЕС дори няма нужда да оказва влияние на Анкара, за да спъва строителството на газопровода. Достатъчно е да извади някой друг от неговите сегменти.
цитирай
2. meto76 - Спутник: „Турски поток“ няма ...
30.05.2015 09:32

Спутник: „Турски поток“ няма нужда от ненадеждни партньори
29 Май 2015 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Спутник: „Турски поток“ няма нужда от ненадеждни партньориСнимка: АФП
Москва. Белград заяви, че е готов да послуша призива на американските си партньори за диверсифициране на доставките на газ. С тази цел Сърбия е готова да се присъедини към газопровода ТАП от Азербайджан. За него активно лобират ЕС и САЩ, които искат да спрат строежа на „Турски поток“ през Балканския полуостров.
По-рано съседна Македония също промени позицията си и сега е готова да стане транзитна страна за руския газ, който ще минава през Турция, но само с уговорката проектът да бъде подкрепен от ЕС.
Непоследователната позиция на балканските страни не трябва да ни озадачава, казва директорът на отдела за анализи на компанията „Алпари“ Александър Разуваев пред радио Спутник.
Македония, както и България, нямаха нищо против да получават дивиденти от транзита на руски газ. Двете държави обаче не искат да проявят липса на солидарност към ЕС и САЩ. Както стана ясно, това се отнася и за Сърбия, отбелязва Александър Разуваев.
„По-добре е да нямаме работа с ненадеждни партньори. А според мен тези страни – България, Македония, Сърбия, са ненадеждни. Ситуацията много напомня Украйна. В същото време, на Турция може да се има доверие. Така че дори този вариант да е по-скъп, то поне няма да имаме никакви проблеми“, подчертава Разуваев. Според него балканските страни не са успели да „устоят на удара“ на дипломатите от Вашингтон и Брюксел.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615764
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930