Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2015 11:06 - Първият търг на синдиците на КТБ: бързо и непрозрачно
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 3379 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 04.08.2015 11:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Първият търг на синдиците на КТБ: бързо и непрозрачно Управляващите фалиралата банка търсят купувач на 15% от веригата "Техномаркет" за 12 дни и то през ваканциония август

Първият търг за имущество на длъжник на фалиралата КТБ вече е обявен - за малък дял от "Техномаркет". Той е лош пример за това как не трябва да се продава и как интересът на данъкоплатците, които финансираха 3.6 млрд. лв. за изплащане на депозитите, е напълно пренебрегнат, защото наддаването няма как да доведе до висока цена. Синдиците в абсолютно отпускарския месец август дават 12 дни, в които някой да намери 6 млн. лв., за да купи акциите. Обявата може да бъде намерена само на едно място - в сайта на КТБ, който едва ли някой инвеститор нетърпеливо презарежда. Пусната е и в портал за борсова информация и то в момент, когато той е наводнен от финансови отчети за полугодието.

Активност по опазването на имуществото и събирането на раздаденото от КТБ трябва да има. Но продажбите трябва да стават прозрачно и при по-дълги срокове за подготовка на купувачите. Иначе ще последва поредното преразпределение на активи на непазарен принцип. И ако останалите продажби продължат в същия стил, данъкоплатците ще са дали милиарди и получили стотинки.

Търг на бързи обороти

Продават се 15% капитала на "Техномаркет", които са заложени във фалиралата банка. Според условията на търга с тайно наддаване началната цена за дела е 6.302 млн. лв. (или оценка от 42 млн. лв. за цялата компания при над 540 млн. приходи за последната година). Обявата е качена на сайта на КТБ на 30 юли и крайният срок за оферти е 12 август.

Участниците трябва да внесат най-малко 5% от началната тръжна цена. Победителят трябва да бъде обявен на следващия ден и ще има пет дни да внесе крайната сума.

Какво и защо се продава

Обявата е за публична продажба на обезпечение на длъжника - регистрираното в Лихтенщайн дружество Domtech Holding. Компанията до миналата година беше мажоритарен собственик на "Техномаркет" и по информация на "Капитал" към средата на миналата година дължи на КТБ 51 млн. лв.

От отчета на БТК, която също като веригата за техника беше под контрола на Цветан Василев, се вижда, че телекомът е спасил част от блокираните си милиони в КТБ чрез цесия и прихващане с ритейл компания. Сделката е била за 36 млн. лв., като по информация на "Капитал" е била точно с Domtech.

Синдиците обаче явно не са зачели прихващането, което ставало ясно от дело на БТК срещу тях, обясни адвокат. В седмичния им отчет за 20 - 24 юли синдиците информираха за депозирана в Софийския градски съд молба за отмяна на прихващания за 26 млн. евро с неназована компания (заради банковата тайна), което е съотносимо с размера на кредита на Domtech от КТБ. Ако точно неговите прихващания са били атакувани с този иск, със сигурност все още има правни възможност за обжалвания пред по-висши съдебни инстанции и не е логично да се стартира търг за продажба на обезпечението преди окончателното приключване на такъв спор.

Въпреки липсата на окончателно произнасяне явно двамата синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев са решили продажбите на имущество да започнат точно с този спорен актив. В понеделник следобед двамата не вдигаха мобилните си телефони, за да обяснят какво налага продажбата да се провежда по този експресен начин.

"Капитал" се обърна и към Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който има контролни функции върху синдиците, но оттам казаха, че няма да коментират действията им. В телефонен разговор пресаташето на фонда заяви, че институцията няма да вземе отношение по въпроса дали това е начинът да се постигне най-добрата възможна цена за актива - чрез обявяването му за продан в мъртвия за сделки августовски сезон и за твърде малко дни за внасяне на оферти, което елиминира опцията за ползване на банкови кредити, свива кръга на купувачите и снижава цената.

Кои са акционерите

През миналата година от "Техномаркет" завиха пред "Капитал", че равно участие в Domtech имат съоснователят на "Техномаркет" Николай Китов и съдружникът му Евгений Гълъбов, които са и съизпълнителни директори на веригата. Двамата държат и пряко дялове във веригата по над 11%, заедно с третия си съдружник Ангел Велев. Най-големият акционер е компанията "Е. Миролио" на италианския бизнесмен Едоардо Миролио, която е собственик на 50% от акциите на "Техномаркет".

Domtech Holding стана мажоритарен собственик на "Техномаркет" през 2012 г., след като КТБ преобразува заемите си в акции, като увеличи капитала на групата. След фалита на банката контролът на регистрираното в Лихтенщайн дружество, а чрез него и на "Техномаркет", беше поет от Китов и Гълъбов. Тогава двамата казваха, че се опитват да рефинансират задълженията от 25 млн. евро към КТБ в друга банка.

В края на миналата година в компанията навлезе и Миролио. Той участваше както с пари в брой, така и част от неговите депозити в КТБ бяха цедирани и прихванати с веригата. "Техномаркет" пряко дължеше 15.7 млн. лв. на банката. Общата експозиция на търговското дружество, акционерът Domtech и още две свързани компании (Avarike и Domo Retail) към КТБ е била около 150 млн. лв.

През последните години "Техномаркет" отчита лек растеж на приходите си, които обаче изостават от рекордния оборот преди кризата. За 2014 г. продажбите достигнаха 541 млн. лв.  За пръв път от години компанията е на макар и малка печалба - 625 хил. лв.

Пакетът акции от търговската верига е първият актив, който синдиците осребряват по линия на необслужваните кредити от банката. Със сигурност има и други апетитни залози и ипотеки, учредени в нейна полза, макар още при първия независим одит да стана ясно, че голяма част от заемите са отпускани без надлежни обезпечения. В последния финансов отчет на КТБ към края на март сумата на необслужваните кредити бе 4.9 млрд. лв.
  Съдът не екстрадира Китов към Италия 
Николай Китов неотдавна беше задържан в България по искане на италианските власти заради международно разследване за източване на ДДС за 70 млн. евро. Българската прокуратура съобщи, че измамата е ставала през търговия с електроуреди. Групата е действала с фиктивни фактури, издавани от несъществуващи дружества в Рим и редица други градове в Италия и чужбина. Фирмите купували стоки от български бизнесмен, за да ги препродадат на италиански предприемач в Александрия. Той на свой ред ги препродавал на големи вериги, които според италианските прокурори не знаели за схемата. В България бяха претърсени офиси на "Техномаркет", както и домът на Китов. Той отрече да е участвал в подобна схема. Освен него бяха арестувани още 18 души в европейски страни.

В понеделник Софийският градски съд отказа да уважи искането за екстрадиране на българския бизнесмен в Италия, като обяви, че отлага решението си с месец. Съдът поиска от италианските власти  да предоставят още информация по случая и предполагаемото участие на Китов, за да може да вземе решение.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/08/03/2584893_purviiat_turg_na_sindicite_na_ktb_burzo_i_neprozrachno/?ref=embedfp&source=www.dnevnik.bg




Гласувай:
2



1. kvg55 - Полезна информация.
09.08.2015 23:17
Полезна информация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579872
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031