Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2015 14:23 - Ако на нас ни липсва съчувствие, на Запада му липсва политически разум
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1862 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Ако на нас ни липсва съчувствие, на Запада му липсва политически разум От Момчил Дойчев     image

Разрушаването на Палмира

Текстът е предизвикан от анализа на Иван Кръстев "Дефицитът на съчувствие на Източна Европа"
На нас, източноевропейците, може би наистина ни липсва по-голямо съчувствие и съпричастност към страданията на бежанците и емигрантите в сравнение със западноевропейците. Може би, защото в колективната ни памет са останали не едно, а две по-страшни от емиграцията събития, свързани с чужди "присъствия" - ислямско-турското през 14-19 век и съветско-комунистическото след Втората световна война. Западна Европа не е преживяла тези "присъствия" и затова може би западноевропейците са по-чувствителни и състрадателни към чуждото нещастие.

Само че защо ли ми се струва, че това съчувствие и съпричастност са лицемерни?

Защо съчувствието идва чак сега?

Какво направиха западноевропейците да помогнат на хората още докато бяха в страните си? Какво направиха, за да спрат Асад и "Ислямска държава"? Защо оставиха на практика само САЩ да воюват със световния тероризъм? Когато имаше американска намеса в Афганистан и Ирак, левите либерали обвиняваха Америка, че се меси с военни и недемократични средства в чужбина. Когато сега САЩ не се намесват, пак са виновни, този път защото не се намесват! Освен съчувствие и спусната хуманитарна помощ какво направи Европейския съюз за сигурността на тези хора и най-вече за собствената си сигурност?

Докъде доведе ляволибералният мултикултурализъм и политическа коректност в собствените им страни, където вече е безпредметно да се говори за интеграция на огромните ислямски "малцинства", които в редица европейски райони и градове са вече мнозинство от населението?

За войната в ислямския свят и емигрантската вълна към Европа

Войната в ислямския свят не е просто война предимно между едни и други мюсюлмани. Това е война на ислямистите за унищожение на западната цивилизация.

Войната в Сирия и емигрантската вълна изглеждат в твърде странна конфигурация помежду си. Изглежда сякаш войната е предизвикала емиграцията на милиони. Но не е ли войната на "Ислямска държава" само повод за да се отприщи емигрантската вълна?

Преди две години воюваха режимът на Асад и опозиционната Сирийска свободна армия. Днес вече в Сирия воюват поне три страни, при това третата страна е т.нар. "Ислямска държава", която завзе и части от Ирак. Режимът на баща и син Асад е политически продукт на Кремъл в конфронтацията му със Запада отпреди 50 години. Днес чрез режима на Асад Москва цели да прекъсне пътя на три пъти по-евтиния газ от Катар към Европа. Със същата цел бяха окупирани от руската армия грузинските провинции Абхазия и Южна Осетия (които заплашват Русия с износ през тях на по-евтин газ и нефт от Азербайджан и Средна Азия към Европа). Същата роля изпълнява и създадената и подкрепяна от Кремъл Кюрдска работническа партия, която вече три пъти взривява турския газопровод към Джейхан, но не и руския газопровод "Син поток".

ИДИЛ е първата терористична протодържавна организация, която иска да разпространи исляма, като унищожи всички, които не споделят радикалната трактовка на Корана и не признават шериата като универсална правна система... Откъде се взе тя и с кого всъщност воюва? Като знаем кой е главен враг за ИДИЛ, отговорът е ясен. Това са САЩ и Европа, Западът. А кой е техен съюзник? Защо стана толкова силна "Ислямска държава"? Защо никой не й се противопоставя? Откъде разполага с толкова много пари и оръжия? Остава въпросът каква е ролята на западните "съюзници" – Саудитска Арабия, Турция и Русия.
Сирийската свободна армия обединява различни, условно прозападни и продемократични военно-опозиционни групировки против режима на Асад, но явно не получава достатъчна помощ нито от САЩ, нито от НАТО, нито от ЕС. А те воюват и срещу Асад, и срещу ИДИЛ!

За потока или потопа от арабски и мюсюлмански емигранти в Европа

Че не всички са бежанци от войните и хаоса, е напълно ясно. Повечето очевидно са икономически емигранти. Но защо така изведнъж и масово те тръгнаха към Европа? Не е ли тази масова и едновременна емиграция към Европа целенасочено действие от определени заинтересовани сили и кои са те? Ясно е, че се цели дестабилизацията на Европейския съюз. Кой има интерес от дестабилизацията и фрагментацията на ЕС?

Ами страни, които в своите доктрини са посочили Европейския съюз и неговия отбранителен съюз като основен противник, да не кажа враг. Пак за същите западни "съюзници" става дума.

И защо тези т.нар. нещастни бежанци искат не в първата мирна страна, а в Германия и Швеция? Защо са толкова претенциозни? Заради щедрите социални помощи вероятно. Но и може би, защото Германия е уязвима от гледна точка на господстващия в нея мултикултурализъм. Или може би причината е в несъвпадащия с нечии интереси твърд напоследък подход на Берлин към авантюрите на Кремъл? Не цели ли Москва чрез икономически натиск над Берлин да се опита да снеме европейските санкции? И няма ли да да й помогне потопът от над 800 000 мюсюлмани емигранти към Германия годишно?

Ако Европа имаше твърд подход и стратегия, не трябваше да се допусне бежанците от войната да емигрират в цивилизования свят, а да се върнат, за да възстановят цивилизацията в своите страни. С военна помощ на цивилизования свят и в битка с новото варварство с различни проявления - ислямизъм, неокомунизъм, неонацизъм, както и с техните различни проявления и синтези в съвременния свят.

Левите либерали не могат да разберат простия факт, че едно е да бягаш от войната и диктатурата, а съвсем друго да бягаш на Запад, за да получиш неговите блага, без да имаш никаква заслуга за тяхното съществуване.

Тази "бежанска" вълна е

крайният резултат от самоубийствената политическа коректност на нашата цивилизация

приемането на ултралиберализма с неговата безгранична толерантност към всички, които са привлечени от западното благоденствие, но не желаят да приемат западните ценности.

А всъщност тези ценности съвсем не са само "западни", а исторически формирали се и работещи принципи на световната цивилизация - свобода на личността, но съчетана с лична отговорност, ограничена и отговорна пред гражданите държавна власт, но все пак държавна власт, плурализъм и зачитане на правата на различни социални групи, но без те да се третират като нуждаещи се от привилегии (политически) малцинства, равенство пред закона независимо от мястото в социалната йерархия. Тези ценности създадоха и икономическото благоденствие на Запада. Само че ултралибералите приемат само правата, но не и задълженията, само свободите, но не и усилията за тяхното отстояване. И понеже ултралибералите са най-влиятелни в Западна Европа, те реално упражняват идеологическа власт, която за съжаление подрива свободата и в най-свободните страни. Нашият народ го е казал : "Прекаленият светец и на Бога не е драг."

Битката за цивилизационните ценности никога не е приключвала, а днес е още по-силно изострена, защото демокрацията и свободата си имат, както казва и Цветан Тодоров, своите "интимни врагове".

А враговете на цивилизацията неслучайно не представят нова алтернатива – техните алтернативи през ХХ век – комунизмът и нацизмът - безславно се провалиха. Сега те желаят да подронят и взривят основите на цивилизацията, така както ислямистите взривяват световното културно наследство в Палмира и навсякъде, където господстват радикалният екстремизъм и фундаментализъм. За съжаление и с помощта на ултралиберализма с неговата "безгранична толерантност" и "политическа коректност".

Ако на нас ни липсва достатъчно съчувствие, на Запада му липсва достатъчно политически разум, смелост, стратегия и лидери, които да отговорят на предизвикателствата, пред които е изправена нашата цивилизация.


http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/14/2607939_ako_na_nas_ni_lipsva_suchuvstvie_na_zapada_mu_lipsva/




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612703
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930