Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2015 20:43 - "Хемус" ще се строи скъпо от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1349 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 15.12.2015 20:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Хемус" ще се строи скъпо от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев Участниците с най-ниски цени за двата лота на магистралата бяха отстранени Десислава Лещарска   image

Тръжната комисия отстрани най-евтинити оферти в конкурса за "Хемус"

© Анелия Николова Строителите на новия най-голям проект на втория кабинет "Борисов" бяха избрани учудващо бързо. Офертите бяха отворени преди седмица и само седем дни по-късно Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от магистрала "Хемус". От него стана ясно очакваното: 500 млн. лв. отиват в консорцум на "ПСТ груп", свързвана с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка, а 300 млн. лв. - в "Джи Пи груп", сочена за близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев. Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева (ако се добави ДДС) на две групи, които редовно печелят държавни поръчки.
  Офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а и изборът им беше очакван - те получиха най-много точки за техническа оферта. От класирането сега става ясно, че държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени. Отстранени са офертите на Сдружение "Хемус БГ" ("ИСА 2000" и "ОРС Инфраструктура") за отсечката Ябланица – Угърчин и на турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на "Хемус БГ" е с 23.41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания – с 50 млн. лв. по-евтина. Ако двата кандидата не бяха елиминирани, "Хемус" можеше да струва с над 70 млн. лева по-евтино.

Държавата: Няма начин да е евтино

Кандидатите с най-ниски цени трябваше да представят обосновка, с която да докажат, че могат да изградят обекта за посочената стойност. Тръжната комисия обаче е отхвърлила и двете обосновки. Според НКСИП аргументите на "Хемус БГ" нямат отношение към формирането на крайната цена.

"Посочената методика за образуване на цените по настоящата поръчка съдържа общо изложени механизми за ценообразуване без наличие на каквато и да било конкретика как тя се отразява на предложената цена. Приложената информация за добри търговски взаимоотношения с няколко доставчика на строителни материали също е без посочено конкретно влияние върху ценообразуването. Не са представени разходни норми и/или ценоразпис на машиносмените на пътностроителната техника, механизацията, оборудването и автотранспорта, които ще бъдат използвани от участника, поради което не може да се прецени тяхното отражение върху крайната предложена цена", пише в решението за отхвърлената обосновка на обединението на "ИСА 2000" и "ОРС инфраструктура".

"Ташяпъ Иншаат Тааххют Санайи ве Тиджарет" (една от големите турски компании в сектора) са мотивирали ниската си цена с оптимизиране на трасето на магистралата, но от НКСИП са категорични, че това противоречи на предварително обявените условия. "Несъстоятелни са и доводите на участника относно предложеното от него техническо решение, което е довело до ниската цена, тъй като не са представени каквито и да е доказателства как оптимизацията на част от дейностите се отразява при ценообразуването", пише в решението на НКСИП.

Турската компания е представила и доказателства за наличие на държавна помощ от турското Министерство на икономиката – факт, който според НКСИП е самостоятелно основание за отстраняване. Не може да се установи законовото основание за тази държавна помощ, както и дали е в съответствие със законодателството на ЕС, казват от инфраструктурната компания. Комисията е констатирала редица несъответствия между техническата, ценовата оферта и обосновката на участника с предварително поставените изисквания, което е основание за отстраняване, пише НКСИП.

Няма смисъл от жалби

"Освен да се присъединим към протеста, друго не ни остава", коментира пред "Капитал" Юлиян Инджов, собственик на "ИСА 2000". Той каза, че нещата са решени набързо и не вижда никакъв смисъл да подава жалба пред Комисията за защита на конкуренцията за отстраняването им. "Не защото не искам, а защото ще се убедим за пореден път, че е безсмислено", каза предприемачът. "Моят коментар е, че пращаме ДАНС да залови 30 митничари и 150 хиляди лева, а ние тук даваме 73 млн. лева", допълни Инджов.

Решението на НКСИП може да бъде обжалвано в 10-дневен срок след получаването му от страните. Таксата за обжалване е 2% от прогнозната цена на договора, но не повече от 15 хиляди лева.

Турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" не беше открита за коментар. Тя се представлява от юриста Десислава Стефанова, която се ангажира да предаде въпросите на шефовете на фирмата.

От решението на НКСИП става ясно, че три от допуснатите до втория етап на процедурата кандидати въобще са се отказали да подават оферти. Това са турското обединение "Гюлермак – Йсе ЖВ", австрийската "Страбаг" и италианската "Чи Ем Чи Ди Равенна". "Гюлермак" (също много голяма строителна компания) е позната от търга за новия лъч на софийското метро. Тя даде с 40 млн. лв. по-ниска цена за най-скъпата позиция в конкурса (200 млн. лв.), но обосновката й също беше отхвърлена. Поръчката отиде при втория в класирането - обединение на турската "Доуш" (която отдавна работи по софийското метро) и българските "Виа конструкт груп" и "Ултрастрой".


  Кои са победителите

Изграждането на два лота от "Хемус" ще струва минимум 756.8 млн. лева, но не повече от 797.93 млн. лв. За лот 1 печелившото обединение е "АМ Хемус лот 1", включващо"Джи Пи груп", испанските "Конструксионес Табоада и Рамос","МР сивил уъркс" и проектантската "Трансконсулт-22" (минимална цена 277.4 млн. лева без ДДС; максимална 297.97 млн. лв. без ДДС). Лот 2 ще се строи от обединение с водещ партньор "ПСТ груп", включващо още "Хидрострой", "Пътстрой Бургас" и "Евро алианс тунели" (минимална цена 479.39 млн. лева без ДДС; максимална 499.96 млн. лв.).

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/12/15/2670468_hemus_shte_se_stroi_skupo_ot_firmi_svurzvani_s_delian/





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613576
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930