Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2016 16:02 - Русия - икономиката като тояга или ефектът на бумеранга
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1951 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 06.01.2016 16:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Русия - икономиката като тояга или ефектът на бумеранга

Автор:

Росбалт

  image

Анализ на Сергей Шелин - руски журналист и анализатор, член на Санктпетербургската академия по журналистика.

Наред с „последния аргумент на краля”, т. е. физическата сила, управляващият кръг (в Русия – б. р.) с нарастващ размах и ентусиазъм използва във външната политика предпоследния довод – икономиката. Пристъпите на газов шантаж, търговските бойкоти и същевременно отчаяните опити да се купи чуждото приятелство станаха практика през 2014 г., ескалираха през 2015 г. и бяха заявени за политиката през 2016 г.

Когато използват собствената ти икономика като тояга на принуда срещу другите, това винаги е лошо за тоягата. За вътрешните вреди от такива мероприятия е казано достатъчно, а и те са видими дори без думи.
Сега става дума за друго. Може ли икономическият потенциал на Русия, още повече в сегашното си състояние, сериозно да изплаши някого без употреба на сила и да му продиктува какво да направи?

Ето как изглеждат параметрите на нашата икономика в световен мащаб. Уточнявам, че параметрите са измерени не чрез паритетите на покупателната способност, които са ласкателни за икономиката ни и се харесват на началството. Измерени са в долари според реалния обменен курс. Нали външният свят се интересува не от някакъв условен потенциал, а от този, който е базиран на пазарни показатели!

И така, през 2013 г. брутният вътрешен продукт на Русия (изчислен в долари по валутния курс) постигна исторически максимум за цялата постсъветска ера, като достигна 2.1 трилиона долара. При своя минимум през 1999 г. той беше спаднал до 200 милиарда долара. И въпреки че успехът беше постигнат благодарение на високите цени на петрола и произтичащото от тях надценяване на рублата, той все пак беше впечатляващ. Тогава икономиката на Русия излезе на осмо място в света (след САЩ, Китай, Япония, Германия, Франция, Великобритания и Бразилия) и демонстрира пред човечеството, макар и не гигантски потенциал като този на САЩ или Китай, но все пак доста внушителен – 2.7 процента от световния брутен продукт.

През 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия спадна до 1.9 трилиона долара (започна спадът в цените на петрола, както и на рублата), но страната ни запази мястото си в първата десетица на държавите с най-голяма икономика, макар че беше изпреварена от Италия и Индия.

През 2015 г. БВП на Русия спадна до 1.2 трилиона долара, като страната пропусна пред себе си Канада, Корея, Испания, Австралия и вероятно Мексико.

А през 2016 г. руският брутен продукт, при щастливо стечение на обстоятелствата (ако средният курс на долара през годината е такъв, какъвто е в момента), ще намалее до около 1.1 трилиона долара. Ако средният курс на долара надхвърли 80 рубли, БВП може да се окаже около 0.9 трилиона долара. Това вече е под 1.5 процента от световния брутен продукт и означава връщане към нивото дори не от 2007 г. (1.3 трилиона долара), а по-скоро към 2006 г. (1.0 трилиона долара) – тогава доларът беше по-скъп от сега.

 

Въпреки че картината изглежда доста по-добре, отколкото в преддифолтната 1999 г., размерът на руската икономика сега е 15 пъти по-малък от този на американската, десет пъти по-малък от този на китайската и три пъти – от японската. В бъдеше пропорциите може да станат още по-неблагоприятни.

Впрочем, това беше само илюстрация. В световната икономика значението на държавите се определя не от обема БВП сам по себе си, който има по-скоро психологическа роля. Определящи са други параметри, макар и свързани с БВП – обемите на вноса и износа, ролята в световните процеси при създаването на добавена стойност, влиянието върху международната финансова система.

В международните финанси Русия никога не е била значим играч, за процесите на създаване на добавена стойност ролята й също е незначителна.
Практически само вносът и износът могат да се използват и се използват от руските власти като икономическо оръжие.

Затваряйки руския пазар за чужди стоки властите съвсем сериозно се надяват да принудят противниците си (САЩ, Европа, Украйна, Турция) да променят своята политика или поне да им нанесат непоправими щети. Същата цел си поставя Москва чрез отказа от доставки на горива или със заплахата за спиране на доставките. От друга страна, чрез обещанията за щедро снабдяване с газ и петрол се надяват да спечелят силни съюзници като Китай, също и Турция преди разрива в отношенията през ноември.

Сега да видим действителността.

През благодатната 2013 г. стокообменът в Русия достигна 865 милиарда долара (2.4% от световния), а експортът – 531 милиарда долара (1.9% от световния). Относителната тежест на тези показатели дори тогава беше умерена. По вноса на стоки Русия беше някъде в средата на втората десетица, приблизително на нивото на Испания. По износ на стоки беше в края на първата десетица, почти на нивото на Великобритания.

През 2015 г. заради спада в цените на горивата стокообменът на Русия се понижи до малко над 500 милиарда долара (под 1.5% от световния). Това е нивото от 2006 г. Включително по обема на експорта си
(над 300 милиарда долара – 1.8% от общия обем на износа в света) страната се срина до края на втората десетица, до нивото на икономики като индийската, мексиканската и тайванската. По отношение на вноса (под 200 милиарда долара – 1.1% от световния) Русия се озова около средата на третата десетица на нивото на Полша, Тайланд и Малайзия.

Само при пълно неразбиране на реалността някой може да си въобрази, че с една деветдесета от световния пазар и една шестдесета от световния експорт има шанс да изплаши или още повече – да накаже външния свят чрез затваряне на икономиката си.
Това не проработи дори в случая с Украйна, която далеч не е икономически силна страна. Западът се отвори за търговия с нея и доскорошната й зависимост от икономическите връзки с Русия вече почти не съществува.

Още по-малко може да разчита на успех подобен подход по отношение на грандовете в световната търговия. Нито за един от нейните лидери – Китай, САЩ, Германия, Япония, Франция, Корея – не е сред първата петица на най-важните икономически партньори.

За Русия търговията с Китай е с най-голям обем. А за Китай, с неговия стокооборот от над 4 трилиона, търговията с Москва е по-маловажна не само от тази със САЩ, Япония или Корея, но и с Германия и Австралия.
От това следва, че дори газопроводът „Силата на Сибир” да бъде реализиран, това няма да направи Китай съюзник и застъпник на Русия. Твърде скромни са мащабите на евентуалното сътрудничество.

За Германия – втория по значимост за Русия търговски партньор, е по-важна търговията с Франция, Холандия, Китай, Италия, Великобритания и дори с Полша, която изпреварва както руския експорт, така и руския внос в отношенията с германската страна.
Изобщо, за нито една от двадесетте най-силни икономики в света днес Русия не е търговски партньор №1.

Само при една от тях доскоро вносът от Русия спореше за първото място с този от Германия и Китай – става дума за Турция. Делът на внасяните руски стоки представляваше около 10 на сто от целия внос на Анкара. Сега и това отива в миналото.

При това, дори при най-неблагоприятното за турската страна (впрочем и за руската) развитие на събитията – с незабавно свиване на газовите доставки от Русия, много бързо ще бъде намерена тяхна алтернатива. Епохата на диктата на продавачите на световния пазар за енергоносители продължава само във въображението на нашите властници.

Ако в някоя сфера на международната политика провалът на Кремъл вече се е състоял напълно, това е икономическата война с външния свят през 2014 г. и 2015 г. На този фронт бюха изгубени всички сражения. Друго не може и да се очаква от държава, чиято икономика е съизмерима с мексиканската. Но уроците не са научени. Изтощената руска икономика отново и отново ще бъде изложена на ударите на по-силните.


*Оригиналното заглавие на текста е „Малката ни икономика не е заплаха за никого” („Наша маленькая экономика никому не страшна”).


http://news.bg/economics/rusiya-ikonomikata-kato-toyaga-ili-efektat-na-bumeranga.html




Гласувай:
3



1. koshmar - Не знам кой помпи тук, ама нека, п...
06.01.2016 16:15
Не знам кой помпи тук, ама нека, понеже аз нямам време, някой да напомпи тоя постинг, защото той трябва да стои на първа, тъй като казва истината за русия, и е добре да се прочете от тия десетина зомбирани получовеци тук, един от който, кушел, и сега се е напомпил, които умират от кеф да цалуват г..а на путин и на цялата кремълска паплач, и винаги се помпят.
цитирай
2. zaw12929 - НЕ СЕ КОСИ, ЧЕ СА ТЕ ПРОПУСНАЛИ И ТИ СИ ...
27.01.2016 06:56
НЕ СЕ КОСИ, ЧЕ СА ТЕ ПРОПУСНАЛИ И ТИ СИ В КЮПА ЗА МЕДАЛ
06:44
Нали помните, в началото на декември
2015-та новият посланик на САЩ в България
даде интифа:

"Агресивна борба с руската пропаганда"

Какво се случи за месец и нещо в блог.бг.:

Внезапно се нароиха няколко ника,
повечето празни, които ревниво почнаха
да следят казано ли е нещо добро за Русия,
и моментално зариваха с коментари,
подготвени предварително, твърдящи обратното.

Ето някои:

koshmar

maruderka

yoan2015

karnak

nalliia

Повечето са на един човек, но
създава масовост...

Покрай него се активираха и малцината
останали от старата гвардия на
добрата г-жа Леля от радиоточката,
като Генчев чаламби, Батого и сестра им.

Бълват, милите, слюнки срещу Русия,
все едно заплатата им зависи от това...

Мислех, че откакто сме в G-5 не е нужно
човек да работи извънредно.
цитирай
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580725
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031