Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2016 12:21 - В доклада за КТБ има страховити неща, защо се бавят институциите, пита Румен Гечев
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2017 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.02.2016 12:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В доклада за КТБ има страховити неща, защо се бавят институциите, пита Гечев

Автор:

news.bg   image

„Много сериозен професионален доклад за КТБ. Освен, че потвърждава схемите, които ние от миналото лято разясняваме, тук са посочени големи детайли – целият кръг, през кои фирми и как се връщат при определени лица, нарушенията на законодателството на България”, коментира Гечев пред БНТ.

По думите му е ясно кой е получил кредитите и при какви условия. Българските правораздавателни институции имат цялата информация и е необходимо да започнат наказателно преследване. Въпросът е защо се бавят, пита Гечев.

Той посочва пример с охранител на фирмата с месечна заплата около 600 лв, който получава кредит от над 10 млн.лв. за развиване на бизнес дейност. „В неговата фирма като актив е зачислена само една метла, няма и чистачка”, уточнява проф. Гечев.

Като втори пример той изтъква фирма, която се регистрира в понеделник, а в петък получава 16 млн. лв. кредит, без да има никаква дейност и без никакво обезпечение. По неговите думи е имало професионално безхаберие и престъпление на държавни институции.

„Едва ли в БНБ отговорност ще носи само шефът на надзора. Къде са експертите, които са били командировани в КТБ и са излъгали в докладите си? Още ли са на работа там?”, попита депутатът от левицата.

Той коментира и работата на ДАНС – авторитетна институция, на която държавата разчита. „Двата финансови отдела са скандални и не са свършили нищо. Има ли метла в тези отдели”, продължава да пита Румен Гечев.

Кражбата на пари през банковата система, през обществени поръчки - влизат в определени политици от различни цветове, с които пари се диктуват политическите реалности в България – купуват се гласове, съдебна система, министерства и министри. Нека да видим дела в съдебната система, които завършват с осъдителни присъди”, коментира още той.

Гечев е категоричен, че прокуратура, следствие и съдебна система трябва да си изпълнят ангажимента по стотици имена, които имат на масата си. „Вместо това съдебната система ни занимава от месеци как се казва кучето в разговора на две съдийки”, каза още той.

Депутатът от левицата предложи да се вдигне банковата тайна за български и чужди банки за всички на ключови държавни постове, като припомни, че през 1996 г., при финансов колапс от разграбена банкова система, никой не е бил наказан. „Ако и сега от КТБ се измъкват и си пият питиета по офшорни зони и острови, какво друго ни остава, освен да чакаме трети епизод”, коментира народният представител.

Той изтъква, че българската държава губи от краха на КТБ около 300 млн.лв. Възникват въпроси кой е наредил на българските фирми да отидат под строй и да вложат 1 млрд в тази банка. Това може да направи само някой от правителството и никой друг”, убеден е Гечев.


https://news.bg/politics/v-doklada-za-ktb-ima-strahoviti-neshta-zashto-se-bavyat-institutsiite-pita-gechev.html





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579891
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031