Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2016 14:33 - Инициативен комитет иска държавата да се справи с картел при горивата
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2037 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.02.2016 14:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Инициативен комитет иска държавата да се справи с картел при горивата
От Дневник   image

 

 

Фотограф: Георги Кожухаров


От октомври насам има устойчиво завишаване на цените на горивата, като вероятната причина е злоупотреба с господстващо пазарно положение от страна на големите търговци на горива и на първо място компаниите от групата "Лукойл".

Това пише в писмо до президента, председателя на Народното събрание и премиера от Инициативен комитет "Справедливи цени на горивата".

"По наше мнение тези търговци се намират в де факто картелни взаимоотношения. При това очевидно липсва адекватен контрол от както от КЗК така и от НАП", гласи още текстът на документа.

Посочва се, че основният признак, който показва злоупотреба с господстващо положение, е това, че има драстично превишаване на цените на горивата на дребно в България в сравнение със средните за Европейския съюз. Цитират се данни, според които цената на бензин Евро Супер 95 без ДДС и акциз към началото на февруари е с 28 на сто по-висока от средната за общността, при дизела оскъпяването е с 50 на сто. Допълва се, че в сравнение с някои отделни страни разликите са още по-големи. "Единствено в Малта, малка островна страна без собствено производство и с минимално потребление, цените на горивата са сравними с тези у нас", подчертават от инициативния комитет.

Изчислява се, че по първоначални оценки само преките загуби (отнетият от обществото текущ доход) от октомври насам възлиза на 3 млрд. лв.

Заключава се, че на българския пазар става дума за картел, в който участва както "Лукойл", така и други компании. Подчертава се, че доминиращите участници на пазара контролират данъчните складове и по този начин препятстват вноса на по-евтини горива, които биха повлияли на пазара.

Търговците на горива очевидно имат мотивация да реализират свръхпечалби чрез завишаване на цените. Но ние ясно поставяме въпроса за отговорността на държавните институции, които чрез бездействие или неефективни действия допринасят за установяването на неконкурентни цени и не защитават обществения интерес, пишат от комитета.

Те настояват Комисията за защита на конкуренцията, Агенция "Митници", НАП, прокуратурата и ДАНС да проверят задълбочено пазара на горива и специално ролята на "Лукойл" на него.  Предлага се проверяващите екипи да включват и международни представители, за да се намали възможността за манипулиране на резултатите.

Пълният текст на писмото и аналитичните приложения към него можете да видите в прикачения файл.

В момента Комисията за защита на конкуренцията изготвя нов секторен анализ на пазара на горива. От антимонополното ведомство съобщиха пред "Дневник", че документът вече е готов и ще бъде обсъден на днешното заседание. Вероятно в следващите дни по него ще бъде дадена пресконференция.

Обвиненията в съществуващ картел на пазара на горива, подхранени от анемичното поевтиняване на цените на фона на силния срив при петрола, в последните месеци предизвикаха недоволството на
различни организации, които също споделят мнението, че на пазара има картел. За монопол говори е шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. Такава теза от много време защитава и Мартин Димитров, депутат от гражданската квота на Реформаторския блок, който посочи, че "Лукойл" контролира повечето данъчни складове, поради което не допуска в страната да бъдат внесени по-евтини горива. Той вижда решението на проблема в подмяна на състава на Комисията за защита на конкуренцията. Такава подмяна се готви в момента, като до седмица парламентарните групи трябва да дадат свои представители на нови членове и ръководство.

Констатацията за това, че "Лукойл България" контролира около 80 на сто от данъчните складове на границата, където задължително постъпват внасяните горива, е правена и в предишен анализ на Комисията за защита на конкуренцията отпреди няколко години. Предстои да се види дали настоящият анализ ще покаже друга структура на собствеността върху тях.

Петролът сорт брент за последната година е поевтинял с над 43%, показват данните на пазара. Днес сделки се сключват на равнище от около 34 долара за барел.


http://www.dnevnik.bg/biznes/potrebiteli/2016/02/25/2711963_iniciativen_komitet_iska_durjavata_da_se_spravi_s/



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613246
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930