Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2016 09:08 - Румъния отвори за всички бюджетите на държавните институции
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1963 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Румъния отвори за всички бюджетите на държавните институции
От Дневник   image

Румънският премиер Дачиан Чолош


От петък всички румънци имат пълен достъп до данните за приходите и разходите на държавните и общинските институции с надежда, че това ще помогне в борбата с корупцията, съобщи премиерът Дачиан Чолош.

Зад програмата стои финансовото министерство. Платформата, активирана в петък, позволява да се видят на месечна база данни за бюджетите на 17 720 институции, включително на парламента, министерствата, общинските съвети, училищата и болниците.

"Всеки гражданин, компания и данъкоплатец вече могат да видят как се разпределят обществените средства и как се изразходват от общинската, регионалната и централната администрация", добави премиерът, цитиран от "Ройтерс". "Тази прозрачност трябва да премахне риска от измами или корупция, защото много по-прозрачно ще стане какви пари се харчат и как се правят разходи и инвестиции."

Програмата е финансирана с европейски фондове и разработването ѝ отне 3 години. Досега бюджетната информация се изпращаше на финансовото министерство и централната администрация, което правеше по-труден достъпа на обикновените хора и гражданския сектор.

Друга важна част е, че програмата извършва автоматични проверки на бюджетните данни и в случай на нередности блокира плащания, докато не се отстранят всички проблеми около тях. В значителна степен това може да помогне за спазването на бюджетната дисциплина и отчитането на дейността.

Финансовият министър Анка Драгу заяви, че данните за държавните компании и за договорите по обществени поръчки ще бъдат качени в платформата в следващите 4 месеца.

Драгу посочи още, че след около 2 месеца с начолото на втората фаза потребителите ще могат да видят точния брой на обществените институции и структурата им, доклади с обобщена информация, счетоводните им отчети, бюджетите и други данни.

Страната е една от най-бедните и корумпирани в Европейския съюз, но миналия месец председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е възможно скоро да бъде прекратен механизмът за мониторинг на реформите в правосъдната система. Такъв механизъм действа единствено за Румъния и България.

Румънските специални прокурори за борба с корупцията работят активно по върховете на властта и това им печели одобрението на Брюксел. Освен това данъчните власти засилиха усилията си да подобрят събираемостта.

В множество от разследванията и процесите, дължащи се на тази активност, бяха разкрити договори за обществени поръчки при силно завишени цени, подкупи, избягване плащането на данъци и злоупотреби със субсидии и фондове на ЕС.

В началото на февруари депутатите в Букурещ одобриха проект на доклад, според който администрацията трябва да увеличи дела на договорите за възлагане на обществени поръчки, сключвани чрез електронната система SEAP. Целта е през 2016 г. той да достигне 60%, догодина да е 70%, а през 2018 г. всички сделки да минават през SEAP.

За онези институции, които не са изпълнили заложените прагове, ще има санкции в рамките ан 11-22 хиляди евро. В доклада се изчислява, че за трите години в периода 2016-2018 г. само по този начин може да бъдат спестени около 4 млрд. леи (малко под 900 милиона евро).

Последните обобщени дани за SEAP са от 2014 г. и според тях дотогава през системата са били сключени договори за изпълнение на обществени поръчки за общо 17 милиарда евро.


http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/03/11/2721656_rumuniia_otvori_za_vsichki_bjudjetite_na_durjavnite/



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582622
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031