Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2016 22:42 - Досиетата "Панама": Путин. Или как да скриеш милиарди долари
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2058 Коментари: 0 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Досиетата от Панама" - над 11 милиона секретни документа са разкрити от журналисти От Дневник
  image

image

Над 100 издания пускат журналистическо разследване за Русия - 03 апр

Мрежа разследващи журналисти обещават днес нови разкрития за Путин - 03 апр

Повече от 214 000 подставени компании, 11.5 милиона секретни документа, 2.6 терабайта информация - това е най-голямото разгласяване на поверителни данни в историята на журналистиката.

За пръв път
за него съобщи германското издание "Зюддойче цайтунг", от което е тръгнало уникално разследване на почти 400 журналисти от около 80 държави и над 100 издания.

Българи не присъстват засега в публикациите, няма и специално отделено внимание на България. Единственият български журналист
от екипа от над 370 души е Алексения Димитрова.

То бе разпространено едновременно под името "Досиетата от Панама".

Документите идват от панамската адвокатска кантора Mossack Fonseca и съдържат данни за офшорните сметки на държавни лидери, наркокартели, членове на мафията, корумпирани политици и просто хора, укриващи доходите си от данъчните.

Специално внимание е отделено на "сложните доларови офшорни сделки за милиони, които канализират богатство и влат към мрежа от хора и компании, тясно свързани с руския президент Владимир Путин".

В
отделна публикация се твърди, че малко известният руснак Сергей Ролдугин стои зад движението на близо 2 млрд. долара по тайни канали и свързани с хора от обкръжението на Путин, а може би и лично с него. Банка "Россия", наричана още "Банката на Путин" и санкционирана още в началото на ембаргото, наложено от Запада, е смятана за инструментът, чрез който е изградена мрежата от офшорни компании. Десетки заеми, някои от които за стотици милиони долари, са "продавани" от една офшорна компания на друга за символични суми, дори за 1 долар.



Документите са обработвани и анализирани в продължение на една година от Консорциума на разследващи журналисти (ICIJ) заедно със "Зюддойче цайтунг" и над 100 медийни партньори, работещи на 25 езика.

Данните обхващат почти 40 години (1977-2015) от дейността на малко известната, но много влиятелна панамска кантора Mossack Fonseca, която има клонове на 35 места по цялата планета и е посочена като един от основните създатели на подставени компании и корпоративни струтури, прикриващи реалните с исобственици.

Анализаторите на ICIJ са идентифицирали стотици хиляди компании, свързани с хора в повече от 200 държави по света.

Става дума за огромен брой съобщения от електронна поща, финансови отчети, паспорти и корпоративни документи, насочващи към тайните собственици на банкови сметки и компании в 21 офшорни зони, включително щата Невада, Хонконг и Британските Вирджински острови.
image

image



В
друга публикация се посочва, че "Досиетата от Панама" разкриват офшорните сметки на 140 политици и обществени фигури от цял свят.

Сред тях са премиерите на Исландия и Пакистан, президентът на Украйна и кралят на Саудитска Арабия. Документите описват офшорни компании, свързани със семейството на президента на Китай Си Цзинпин, както и за делата на покойни баща на британския премиер Дейвид Камерън

Големи банки са участвали в изграждането на офшорни компании, за които иначе е трудно да бъдат проследени и свързани с конкретни хора.


От "Зюддойче цайтунг" съобщават, че преди повече от година анонимен източник се е свързал с изданието и е предложил криптирани поверителни документи на Mossack Fonseca.

Публикуването им в неделя вечерта надминава всички досегашни разкрития, взети заедно - Wikileaks Cablegate, Offshore Leaks, Lux Leaks, и Swiss Leaks.

Подробности очаквайте по-късно на
www.dnevnik.bg.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582245
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031