Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2016 13:13 - ДОСТ-а глупава промяна
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2003 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.04.2016 13:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ДОСТ-а глупава промяна Опитите да се намали влиянието на Лютви Местан, като се ограничи гласуването в чужбина по препоръка на спецслужбите, ще навредят на десетки хиляди български граждани Николай Жеков image

Лютви Местан на учредителното събрание на ДОСТ

© Георги Кожухаров
Забраната за гласуване извън дипломатическите мисии на страната в чужбина, която беше приета от парламента миналата седмица, има една мишена – Лютви Местан и новосформираната му партия ДОСТ. В това няма никакво съмнение, макар че в резултат от промяната, която цели максимум 56 хил. души (толкова гласуваха в Турция през 2013 г.), ще бъдат засегнати десетки хиляди други българи, а ефектът ще е повече от съмнителен.

Законовата поправка е по предложение на депутати от Патриотичния фронт. В искреността и желанието им да отидат докрай едва ли има съмнение. Освен приетото ограничение, те искаха да се забрани и провеждането на гласуване по интернет в страните, в които няма функционираща демокрация и високо ниво на граждански свободи, разбирай Турция. Списъкът трябваше ежегодно да се приема от МВнР, т.е. "патриотите" целяха възможност за създаване на унищожителни дипломатически скандали. Тази поправка в Изборния кодекс все пак не мина.

По-странно обаче беше единодушието на депутатите, с изключение на ДПС и Реформаторския блок.

Печеливши и губещи

Разрешението за гласуване извън дипломатическите мисии беше въведено след 2001 г. и доведе до няколко десетки хиляди гласа повече от чужбина (само половината от които от Турция). То естествено е изключително популярно сред българите, живеещи извън България, и няма как да не окаже ефект върху избора на тези, които все пак ще решат да гласуват. Най-пострадалата партия би била ГЕРБ, макар и това да означава гласове, стигащи за избирането на един-двама депутати. Много от тези избиратели обаче имат роднини в България, така че ефектът може да се окаже по-силен. Дори ДПС обаче не посрещна поправката на нож и с обичайните заплахи за етническия мир в страната. Единствено след гласуването Четин Казак (който доскоро беше част от триумвирата, който управляваше ДПС) заплаши, че партията ще започне да събира подписи, за да оспори приетата поправка в Конституционния съд.

Причината за това примирително поведение на движението най-вероятно е преценката, че гласовете от Турция преобладаващо ще отидат за партията на Лютви Местан ДОСТ. По време на конференцията за основаването на формация на Местан присъстваха не само представители на основните политически сили в Турция, но и на най-влиятелната изселническа организация "Балгьоч". На провелата се този уикенд конференция на ДПС те подозрително отсъстваха. Тази преценка, според източници от правителството, е била подкрепена с доклад на службите, който е бил показван на лидерите на политически формации. Според него голяма част от избирателите в Турция биха подкрепили ДОСТ, твърдят източници на "Капитал".

Като се има предвид цялата пропаганда около Местан като турски агент, която се развихри миналата година при изключването му от ДПС, не е изненадващо и решението на партиите толкова безпроблемно да одобрят ограничението за гласуване зад граница. Със забраната се отрязват гласове, които иначе биха могли да наклонят кантара в полза на ДОСТ.

Маневрите на ДПС също не са изненадващи, тъй като играта всъщност е тактическа. В средите на движението упорито се говори, че Лютви Местан може да се кандидатира за президент на предстоящите в края на годината избори. Целта му естествено не е да спечели, а да консолидира подкрепата около себе си. Обикновено партиите, родени от криза, запазват силата си докато от нея все още има ехо. Ако Местан не се е яви бързо на избори, за да демонстрира сила, дори и сегашните му два процента (от всички избиратели) подкрепа могат да се изпарят, точно както това се случи и с други формации-отцепници от ДПС.

Забраната за гласуване извън дипломатическите мисии в чужбина ще засегне именно него, но, между другото ще помогне и на евентуалния бъдещ общ ляв кандидат за президент. От една страна гласовете за БСП извън България никога не са били особено много, а от друга - социалистите ще спечелят от по-ниска избирателна активност. При условие, че има оспорвани президентски избори, тези няколко хиляди гласа могат да се окажат от значение.

Има и друг начин

Цялата тази игра, разбира се, е глупава. Вместо да се реши проблемът с избирателните списъци - дали с активно регистриране, или по някакъв друг начин, което щеше да доведе до естествен спад на гласуващите от Турция - се създава хаос и безумие, от които няма да има особен ефект. Едва ли е трудно да се организират екскурзии до България, а и никъде в законовите поправки не е казано колко точно секции могат да се разкрият в четирите български дипломатически мисии в южната ни съседка.

Вместо от партията на Бойко Борисов просто да отхвърлят поправката на Патриотичния фронт, след нейното приемане Даниел Кирилов от ГЕРБ започна да говори за бързо приемане на електронно гласуване за българите в чужбина още на президентските избори (с което индиректно потвърди хипотезата какво се цели с поправките). Няма обаче по-сигурен път към провала на електронното гласуване от неговото прибързано въвеждане.

Всичко това би било идеален сценарий за сложна конспирация на управляващите – с един удар се помага на ДПС срещу ДОСТ (все пак трябва да се мисли за евентуални коалиционни партньори), намалява се влиянието на самото ДПС (от което е доволен Патриотичният фронт) и накрая се проваля недолюбваното от ГЕРБ електронно гласуване. Това е удобно обяснение, но надали е вярно. Става дума за обикновена некомпетентност и дребни сметки. Те обаче ще имат висока политическа цена за всички, които са ги приели, а и за стабилността на управлението като цяло. То, разбира се, няма да се разклати сериозно, но ще добави още не малко в чашата на търпението на българските избиратели.


www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/04/25/2749366_dost-a_glupava_promiana/



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14626085
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930