Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2016 16:00 - Раднево ли е новият синоним на битовия расизъм
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2764 Коментари: 4 Гласове:
-1

Последна промяна: 05.05.2016 16:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

От Радослав Стоянов

Раднево е в централните информационни емисии на мястото, където миналата година бяха село Гърмен и столичният квартал "Орландовци". Това е на път да стане традиция, рефлекс дори.

Сценарият вече е добре обигран и ходовете са предначертани: битова престъпност, където извършителите са роми, а жертвите българи; уж мирен протест – къде с нужда, къде без; расистка реч; призиви за расистко насилие; после не чак толкова мирен протест; Ангел Джамбазки или друг от актива на ВМРО-БНД, който като месия обикаля сутрешни блокове на проточили по него лиги водещи; кмет или общинска администрация, които бързат с апломб да съобщят, че ще събарят незаконни постройки; бутане на една-две колиби; леки сблъсъци с полицията; затишие.

Раднево ли ще е новият синоним на битовия расизъм? Да видим.

Това, което знаем до момента от медиите

На 2 май, понеделник, към 14:00 ч., уж невинно засичане на пътя и скандал между двама шофьори в Раднево завършва с кървав побой, нанесен от пътниците от едната кола и техни помощници върху пътниците от другата кола.

Оказва се, че нападателите са от ромски произход. Оказва се, че не са и случайни – единият от тях е син на някой си Калчо И., 39-годишен, известен с прякора "Сурай", който според "24 часа" бил активист на ДПС, занимавал се с купуване на гласове. Доколко последното е вярно не е ясно, но безспорно той е собственик на два магазина в "Кантона" – ромското гето на Раднево, населявано от около 700 души.

Съгласно информация от прокуратурата, Калчо И. е многократно осъждан, а последната му присъда е за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди на повече от едно лице. В момента е в изпитателния срок на предходното си осъждане.

Образувано е досъдебно производство, а четирима от нападателите, включително Калчо И., са привлечени като обвиняеми два дена по-късно.

Дотук изглежда, че институциите са свършили своята работа и действат съобразно закона, при това сравнително бързо. Въпреки това обаче в Раднево цари недоволство и смут. Организиран е протест, който иска справедливост и правосъдие.

Къде протестиращите виждат знак, че такива не могат да се очакват, не е ясно

Още в първите 24 часа след престъплението, във "Фейсбук"-групата "Истината за Раднево" се появяват и първите публикации, проповядващи омраза спрямо ромите. Един от първите писали пита риторично: "[Д]о кога ще ги траем тези черни кърлежи?" ("мангалите", както става ясно от предното му изречение). Потребителка на групата пък пише (запазен правопис): "Ще ги пази полицията, ще ги пази, щото ако ги пуснат да излязат ще стане страшно. Тия мизерий не си поплюват и утре хич няма да гледат, ще ни колят наред. Събирайте се и да се действа, трябва тая сган да и се покаже да седи в ъгъла и кой управлява града, кои са хората в него".

Организираният протест се позиционира не пред полицията или прокуратурата, а пред "Кантона". След първия му ден напрежението не само че не стихва, но и расте. Във Фейсбук валят съобщения за прииждащи "протестиращи" – рокери, неонацисти и други редовни персонажи покрай подобни мероприятия. В "Истината за Раднево" се постват видеа с Хитлер, пишат потребители със свастики за аватар, както и активисти на неонацистката мрежа "Кръв и чест".

На протеста на 4 май вече се скандира "Българи юнаци", "България за българите", "Циганите на сапун". Агресивни "протестиращи" опитват да пробият полицейския кордон. Има пострадали участници в протеста и полицаи. Ромите са изведени от квартала.

Изводите

Раднево досега не е ставало известно с напълно нормализирали се с времето фрази като "цигански набези", "циганска престъпност" и прочее (или поне досега подобни оплаквания не са били обект на медийно или обществено внимание). През последните години жителите на ромското гето са споменати главно с недоволството им през 2013 г. от липсата на вода и ток в "Кантона". Ако е имало проблеми с престъпността в района, то те не са били особено публични.

Защо протестират тогава жителите на Раднево?

Ако извършителите на понеделнишкото деяние са задържани и дори са вече обвиняеми, срещу какво се протестира? И най-вече – защо протестират пред ромското гето?

Отговорът трябва да е очевиден – протестират пред ромското гето не за друго, а защото извършителите са роми. Протестът търси да наложи колективно наказание на ромската общност за това, че някакви хора, които са от ромски произход, са извършили престъпление. Това е битовият расизъм в действие – тълпа, убедена, че е смислено да наказваш някого, задето друг e извършил нещо, само защото двамата са от един етнос. Тоест, да третираш първия заради това, че е от същия етнос като втория. По асоциация. Асоциация заради етноса.

Какво ли точно си мислят, че ще направят, щом стигнат до къщите в "Кантона" протестиращите? Ще раздадат справедливост ли? На кого? За какво?

Гневните тълпи, търсещи вендета по асоциация от представителите на един етнос, заради деяния на индивиди от същия, са симптом. Точно като самозваните хайки за бежанци по границата, легитимирани от самия премиер Борисов.

Тази култура на саморазправата, на колективната расистка вендета, на виджилантизма (вземане на закона в свои ръце), е новият хит, който фашизиращата се политическа класа успешно ни продава покрай националистическите заигравки с учебните програми и мащабните реставрации-тире-строежи на древни руини тук и там.

Това е битовият расизъм, който е облечен в истеричен протест срещу "беззаконието", дори когато за такова (все още) не може да се говори

Той избухва, защото е чул от телевизора и "Фейсбук"-а, че има "циганско беззаконие", а щом извършителите са роми, значи и тук има такова. Той е научен от услужливи жълти медии, че "нещата стоят така", че "закони няма", че "циганите правят така", че "им се разминава" и ако "народът" не "скочи" няма да има "справедливост". Така се говори в социалните мрежи. Така се пише от някои новопоявили се медии – с ясна и с не чак толкова ясна собственост.

Всичко описано е една доста тъжна картина на наслоени беззаконие и безотговорност, дискриминация и сегрегация, невежество и скотска кръвожадност, етноцентризъм и расизъм, поддържани съвсем умишлено, утвърждавани и подпомагани надлежно от всяка брънка на системата – от местната власт, през правителството, до опитомените медии.

Раднево е новият синоним на битовия расизъм. Одобрен, парафиран, нормализиран.

Авторът е ЛГБТИ активист, водил редица антидискриминационни дела в обществен интерес, касаещи дискриминация на основата на сексуална ориентация, етнос, вероизповедание, възраст и пол.


www.dnevnik.bg/analizi/2016/05/05/2754637_radnevo_li_e_noviiat_sinonim_na_bitoviia_rasizum/



Гласувай:
2



1. ozgojovan - Мето, говориш за циганските без...
05.05.2016 16:04
Мето, говориш за циганските безчинства и паразитния начин на живот на толерирани от седерастите-реформасти поколения гнусни мангали, но забравяш да уточниш ти към кои се числиш. Към седерастите, или към мангустите. Не че е толкова интересно и различно,но все пак, не е зле да се идентифицираш.
цитирай
2. meto76 - Отговорността е винаги лична за ...
05.05.2016 16:15
Отговорността е винаги лична за извършено престъпление.Не може да има колективна отговорност.
Един пасаж от статията ми хареса:
Какво ли точно си мислят, че ще направят, щом стигнат до къщите в "Кантона" протестиращите? Ще раздадат справедливост ли? На кого? За какво?
Гневните тълпи, търсещи вендета по асоциация от представителите на един етнос, заради деяния на индивиди от същия, са симптом. Точно като самозваните хайки за бежанци по границата, легитимирани от самия премиер Борисов.

Не може да има ред и законност в едно общество, в което тълпата взима правосъдието в ръцете си.Това е път към революция,хаос и нарушаване на човешките права.
цитирай
3. nadzambunata - заключение
05.05.2016 16:58
Добре Сте усвоили модерния маниер на писане, но и той вече изживя времето си. Вие явно сте повърхностен типус, щом можете да се поразходите над нещата с тристотина знака.
цитирай
4. appen13 - Всъщност Раднево е НОВАТА Катуница !
05.05.2016 17:47
Случващото се в Раднево е пряко продължение на Народната Буна в Катуница.
И отговорност трябва да се търси на наетата от Берлин и Брюксел анти-българска колониална администрация от Герб-евромутри и евромутреси и РъБове, които провеждат евро-политиката на етнически и демографски геноцид над българите, чрез етническото покровителстване и етническо толериране на циганите.
Същите тези цигани, които Берлин и Брюксел цинично гони от територията на евро-колониалната Метрополия обратно в окупационните покрайнини на анти-европейския германски ЕСсср, като заселва на тяхно място радикален ислямски башибозук.
А радикализацията на подлаганата на брутален и откровен социално-икономически, демографски, културен и политически Евро-Геноцид българското евро-унтерменш население, е нормален инстинкт за самосъхранение и опит за оцеляването му физически !
Въпросът е дали не е доста късно, и дали само това е достатъчно ?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14616033
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930