Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2016 17:05 - Гагарин, много те обичахме!
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 939 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.07.2016 17:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Защо в Русия не харесват Илон Мъск? image от Оля Петрукович

Ако направим запитване сред руснаците, кой е най-големият враг на народа, ще победи президентът на САЩ. Няма значение, кой точно. В действителност обаче, главният враг на Русия е инженер, бизнесмен и иноватор. Казва се Илон Мъск. Милиардерът, който представлява сериозна икономическа заплаха за Русия.

Инженерът Илон Мъск създава бъдещето в много по-голяма степен от всеки един президент. Политиците по-често тласкат света назад, а Мъск показва пътя напред. Зоните на влияние в съвременния свят се определят не само от държавните глави, но и от такива хора като Стив Джобс и Илон Мъск.

Илон Мъск полага пътя към епохата на машините и сбъдва мечтите на научната фантастика. Да говорим за едно негово дело е просто некоректно. SpaceX, PayPal, 

Tesla Motors, Solar City, Hyperloop, Gigafactory - за всеки от проектите може да се напише отделна бизнес биография.

 

imageСнимка: Justin Sullivan/Getty Images

 

   

Пред очите ни се строи корпорация на бъдещето. Мъск сглобява гигантски пъзел и създава цяла промишлена екосистема, елементите на която взаимодействат помежду си по естествен начин. Tesla прави акумулатори, които Solar City може да продаде на крайния потребител. Solar City осигурява слънчеви батерии на безплатните станциите за зареждане на Tesla. Притежателите на Tesla Model S редовно избират живот “стил Мъск” и оборудват домовете си със слънчеви панели. Tesla и SpaceX също си помагат взаимно, като разменят знания и материали.

Илон Мъск вече обяви за създаването на слънчевa батерия Powerpack 100 квт/ч. Средно американско семейство харчи три пъти по-малко енергия дневно. Такива батерии могат да помогнат на планетата да премине към възобновяема енергия, което ще съсипе петролните компании. Разбира се, че Русия не e доволна от изобретенията на Мъск. И докато всички коментират, той ежедневно опровергава скептиците.

Първият в света частен космически кораб Dragon и ракетата Falcon изместват руските “Съюз” и “Протон”. Компанията SpaceX три пъти удачно приземява елементи от ракетата носител Falcon 9 на платформа в Атлантически океан и веднъж на космодрум.

От своя страна, Русия побърза да обяви, че ще създаде по-евтин аналог на ракетата на Илон Мъск и още през 2018 година ще изстреля “Протон Лайт” в космоса. Никой не знае обаче, дали проектът ще е успешен. Така или иначе, той изисква време, а ракетите на SpaceX вече летят.

imageСнимка: Kevork Djansezian/Getty Images

Днес Центърът “Хруничев” и SpaceX предлагат почти еднаква цена за изпращане на сателит на орбитата. Ако SpaceX продължи успешно да връща детайлите от ракетата Falcon 9, цената ще се снижи с около 30% и ще може да изпраща сателити, на които досега е претендирал руският “Протон”. Фактически успехът на SpaceX срива руския пазар на космическите полети.

Години наред руснаците говорят за необходимостта от възход на науката, но на практика резултатът е нулев. Това доказва, че петролните приходи са по-важни от високите технологии, а редките опити за иновации се отхвърлят като чуждо тяло.

Русия се гордее с изобретенията си, но защо икономически успешните инженери жънат успех в Съединените Щати? Томас Едисън, Николай Тесла, Владимир Зворикин и Игор Сикорски, Стив Джобс, Бил Гейтс. Разработката на руския електромобил “Йо” с парите на олигарха Михаил Прохоров се придружава с куп подигравки. Проектът е закрит след пет години мъка, а по света вече пътуват 80 хиляди електромобили Tesla.

Руските олигарси изкарват милиарди от търговия със суровини и нито един не е обогатил света с полезно изобретение. Няма и частни инвестиции в космонавтиката. В Русия Илон Мъск щеше да е черна овца и засега няма основание да мислим, че скоро там ще се появи свой Иван Мъск, който да попречи на страната да изгуби някогашните лидиращи позиции в световния космически бизнес.

egoist.bg/#!/articles/gagarin-mnogo-te-obichahme



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579816
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031