Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2016 16:34 - Клинтън: Путин е кръстникът на глобалния краен национализъм
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1902 Коментари: 3 Гласове:
-1

Последна промяна: 26.08.2016 16:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Клинтън: Путин е кръстникът на глобалния краен национализъм
От Дневник
  image

image

 

"Великият кръстник на глобалния екстремен национализъм е руският президент Владимир Путин."

Това заяви Хилъри Клинтън в може би най-острата като тон реч срещу Доналд Тръмп, конкурентът ѝ за Белия дом на изборите на 8 ноември.

В Рино, щата Невада, тя обвини републиканеца, че благодарение на него радикални и расистки среди, които винаги са били в далечната периферия на политиката в САЩ, са превзели партията. Това е част от един по-широк процес – надигащата се вълна на твърдолинеен, десен насционализъм по света, добави Клинтън.

Думите ѝ по адрес на Путин бяха във връзка с появата на предизборен митинг на Тръмп на Найджъл Фараж – най-гласовитият агитатор на антиимигрантски настроения и привърженик на Брекзит, който веднага след успеха на референдума за напускане на ЕС изненадващо за мнозина се оттегли от партията си.

"Фараж призоваваше да се забрани децата на легални имигранти да посещават обществени училища и болници, казвал е, че жените "струват по-малко" от мъжете и е подкрепял отмяната на закони, които пречат на работодателите да проявяват дискриминация по расов признак – този човек стои до Доналд Тръмп, когато той говори на американските избиратели".



Ето каква каза още Хилъри Клинтън в речта си Truckee Meadows Community College:

"Всъщност, Фараж често се изявява по руските пропагандни програми. Сега стои на една сцена с кандидата на републиканците. Тръмп сам е хвалил Путин и приема проруска политика. Небрежно говори за изоставяне на съюзниците ни в НАТО, признава анексирането на Крим от Русия и иска да се позволи на Кремъл да прави каквото си иска в Източна Европа

Американски президенти – от Труман до Рейгън, са отхвърляли подобен подход, който Тръмп възприема спрямо Русия. Ние също трябва да го отхвърлим.

Но всичко това се добавя към нещо, което не сме виждали досега.

Разбира се, винаги е имало параноидна периферия в нашата политика, много от нея се движи от расови подбуди. Но никога досега кандидат на голяма партия не е ухашвал тази периферия, не я е окуражавал и не ѝ е давал мегафон да бъде чута на национално равнище.

Никой не бива да си прави илюзии какво се случва. Имената може да се сменят. Расистите сега се наричат "расиалисти", вярващите във върховенството на бялата раса - "бели националисти", параноидната периферия - "алтернативна десница". Но омразата им продължава да гори със същата сила.
image

image



Тръм опитва сега да се ребрандира. Но не се подвеждайте.

Както казва стара мексиканска пословица: "Кажи ми с кого движиш и ще ти кажа какъв си". Знаем какъв е Тръмп и няколко думи, които са му написали да прочете от аутокю няма да го променят.

Той казва "Да направим Америка велика отново", но все повече изглежда истинското му послание е "Да накараме Америка да мрази отново".

Не става дума само за изборите, а за това кои сме като нация.

Става дума за примера, който искаме да дадем на децата и внуците си.

Следващият път, когато видите Тръмп по телевизията, помислете си за всички онези деца, които го слушат из Америка. Децата чуват много повече, отколкото си мислим.

Родители и учители вече са разтревожени от това, което наричаме "Ефектът на Тръмп". Те разказват за увеличаващи се случаи на тормоз, за унижение – особено срещу цветнокожи ученици, мюсюлмани и имигранти.

Неотдавна на баскетболен мач между гимназиални отбори в щата Индиана публиката от ученици е носела плакати на Тръмп и е скандирала срещу играчите от латиноамерикански произход от противниковия отбор "Вдигнете стена!" и "Говорете на английски!". В подобен инцидент в щата Айова потресен директор на училище сподели, че "те го виждат в кандидатпрезидентската кампания и мислят, че е ОК вече всички да говорим така".

Няма да толерираме подобно поведение и няма да го допуснем в собствените си домове. И не бива да го допускаме от кандидат за президент."
image

image



Тя повтори тезата си, че от самото начало кампанията на Тръмп е изградена на предразсъдъци и параноя, вкарва в сърцевината на американската политика групи, сеещи омраза, и помага на радикалната десница да превземе цялата Републиканска партия.

"Нека сме наясно. Човек с дълга история на расова дискриминация, който разпространява конспиративни теории, взети от страниците на евтините таблоиди по супермаркетите и най-мрачните кътчета на интернет, никога не бива да ръководи нашето правителство или да командва армията ни."

Клинтън казва, че това, което представлява Тръмп, не е нито консерватизма, нито Републиканската партия, която всички са познавали досега. Според нея това е партия, превзета от Alt-Right (съкращение на Alternative Right, алтернативна десница), която "Уолстрийт дъжрънл" описва като организирано, макар и аморфно, движение, действащо предимно онлайн, което "отхвърля доминиращият консерватизъм, агитира национализъм и смята имиграцията и мутликултурализма за заплахи за бялата идентичност."

Хилъри Клинтън посочи как републикански президентии кандидат-президенти през последните десетилетия са прогонвали крайно десните расистки среди от партията и че има честта да разполага с подкрепата на републиканци, които заявават "Стига толкова!"
image

image

www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/26/2817782_klintun_putin_e_krustnikut_na_globalniia_kraen/






Гласувай:
1



1. podvodni - Ако г-жа "Дойдохме-видяхме - ...
26.08.2016 22:05
Ако г-жа "Дойдохме-видяхме - убихме го " стане президент, то ще запали света, където ще погине САЩ и молко повече народ (под "малко повече народ" разбирай голяма част от така нареченият Запад). Ако ли пък Чичко Парико стане президент, то ще подпали само САЩ.
Определено симпатизирам на Лудата Крава - Рогоноска, и си пожелавм тя да стане президент !
цитирай
2. dnecov - САЩ се българизират !
27.08.2016 16:43
Изборът между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп е като избор на по-малкото зло. Едно дълго повтаряно и утвърдено българско политическо упражнение. Говоренето за чужди политики и политици, обвинения за глобални проблеми... все едно че американските демократи и републиканци никога не са се намесвали и не са манипулирали другите държави и поведението им ?! САЩ определено се българизират с тази кампания за президент.
цитирай
3. dnecov - п.п. Също и на локалния краен интернационализъм :D :D
27.08.2016 16:53
Не можах да се сдържа, да не обърна внимание на оксиморона в заглавието :D :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582924
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031