Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2019 09:10 - “Независимая газета“: Войната в Сирия се мести в сферата на икономиката
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 1849 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 27.11.2019 09:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
София. Дамаск/Москва. Напоследък от Дамаск и в други приятелски на Сирия столици все по-често се чуват искания от сирийските кюрди и старейшини на арабски племена в североизточна Сирия за прехвърляне на нефтени и газови находища под контрола на правителствените сили. Изглежда, че изискванията са естествени и външно изглеждат съвсем естествено, пише руският вестник “Независимая газета“

Но ако ги погледнете внимателно, отстрани, тогава ще се открият много "клопки" и, както може да се очаква „двойно дъно".
Първо, източният бряг на река Ефрат, богат на нефт и газ, беше освободен от бойците на "Ислямска държава" от кюрдски милиции, подкрепени от силите на западната международна коалиция, ръководена от САЩ. Военнокосмическите сили на Руската федерация също допринесоха за разгрома на бандите на „Ислямска държава“ Правителствените войски не взеха активно участие във военните действия и през този период предпочетоха да останат в Дамаск и провинция Латакия.

Кюрдските освободителни милиции в съюз с местните арабско-сунитски племена са пълноправни сирийски граждани и в контекста на продължаващата гражданска война и действителното разпадане на държавата в анклави считат, че имат право да се разпореждат с природните си богатства. Що се отнася до претенциите на Асад към САЩ, чийто малък военен контингент остава в Източна Сирия, нефтените съоръжения от този регион представляват интерес за американците само заради това, че осигуряват нуждите на сирийските сили, свързани с тях в лицето на „Демократичния алианс“. Вашингтон или неговите частни компании не получават преки ползи за икономиката си от експлоатацията на сирийските кладенци.

Според кюрдите и сунитските араби от източната част на Сирия, преди приемането на новата конституция и формирането на ново коалиционно правителство в страната, те не са задължени да прехвърлят своите територии и ресурси под контрола на Дамаск. Освен това Асад не се свърза с тях с предложение за съвместно използване на тези находища. Сирийските власти продължават да игнорират кюрдите, дават приоритет на насилственото разрешаване на всички вътрешни конфликти и се надяват с помощта на наемници от гвардейците на иранската революция, ливанската групировка „Хизбулла“, афганистанци-шиити, пакистанци, иракчани, йеменци, „Вагнер” и др.) да установят контрол върху цялата територия на страната и да завземат обектите за добив на нефт и газ със сила.

Асад е подтикван към подобен сценарий от основните си спонсори в лицето на иранските аятоласи. Мащабните протести в десетки ирански градове, които от края на 2017 г. и началото на 2018 г., показаха, че отпускането на 8-12 милиарда долара годишно за подкрепа на семейство Асад, държавен апарат, армия и други силови структури, включително чуждестранни наемници, натоварва тежко иранската икономика. Обикновените иранци поискаха от властите си да спрат финансовите инжекции за Сирия и да насочат тези средства за повишаване на жизнения стандарт в тяхната страна. Очевидно руските власти също се надяваха, че сирийските въглеводороди не само ще запълнят капацитета на войските с евтино гориво и смазочни материали, но и ще компенсират поне част от разходите за поддържане на руските въоръжени сили в тази страна чрез износ на петролни продукти.

Но реалността се оказа, че по-голямата част от нефта и газа в източна Сирия все още остава в ръцете на кюрдските милиции, арабите, които не са контролирани от Асад, и американските военни. Всички опити на Асад да си върне контрола над тях засега са неубедителни.

Не всичко върви добре за Асад и в малката му родина в Латакия, където компактно живеят алауитите араби. Провинцията, въпреки своята привидна стабилност и бивайки крепостта на сирийския политически елит, през годините на гражданската война напълно премина в ръцете на местните военачалници и организираната престъпност. В много отношения това помогна на самия политически елит, който насърчи контрабандата и други видове нелегален бизнес. Няма съмнение, че незаконните образувания в крайбрежните райони на Средиземноморието няма да могат да удържат властта дълго време. Не е ясно обаче кой ще запълни бъдещия вакуум в областта на сигурността, финансите и икономиката в Латакия. Засега официален Дамаск се опитва внимателно да балансира интересите на големия клан на Асад и неговите външни съюзници, които му помагат, но никой не знае как тези събития ще се разгърнат допълнително.

Въпреки призивите на Асад към сирийските делови кръгове и международната общност да инвестират във възстановяване на икономиката и инфраструктурата на страната му, не са получени значителни финансови ресурси. Твърди се, че като начало са необходими около 400 милиарда долара за тези нужди. Иран и Руската федерация просто нямат такива свободни пари, а САЩ, страните от ЕС, монархиите в Персийския залив, други арабски страни и Турция не признават легитимността на правителството на Асад и ако предоставят помощ на Сирия, тя е по-строго насочена към територии, които не са контролирани от Дамаск: поддържането на 7 милиона бежанци в чужбина, хуманитарните доставки, възстановяването на Рака и т.н.

Практиката показва, че дори бизнесмени, близки до Асад и неговия антураж, засега са се въздържали да инвестират в собствената си икономика. Така че, наскоро бяха публикувани данни, че родствениците на президента на Сирия, включително братовчедите му, намиращи се под западни санкции придобиха най-малко 20 скъпи елитни апартаменти в Москва, повечето от които се намират в небостъргачите Москва Сити. Общата стойност на недвижимите имоти, придобити от сирийците в столицата на Русия, се оценява на 40 милиона долара.

Изглежда, че Асад, неговият антураж и основните спонсори на Дамаск в лицето на иранските аятоласи са напълно доволни от ситуацията на „нито война, нито мир“ в Сирия, когато приемането на нова конституция и формирането на коалиционно правителство се отлагат за неопределено време. Очевидно те разбират, че всякакви свободни и общи избори в Сирия с участието на бежанци и граждани, живеещи на територии, свободни от Асад, неизбежно ще доведат до смяна в режима на арабско-алауитското малцинство.

Затова настоящият сирийски елит и неговите съюзници в Техеран се опитват да избегнат каквито и да е финансови инвестиции в бъдеща Сирия и се опитват да компенсират разходите си колкото е възможно повече и да получават там само моментни облаги.

Превод и редакция: Юлиян Марков

© 2019 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция "Фокус"!

http://www.focus-news.net/news/2019/11/27/2723480/nezavisimaya-gazeta-voynata-v-siriya-se-mesti-v-sferata-na-ikonomikata.html




Гласувай:
2



1. meto76 - Най-добрият анализ на тема Сирия, ...
27.11.2019 09:11
Най-добрият анализ на тема Сирия, изненадващо в руската преса.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14578994
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031