Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2008 12:01 - Олимпийски игри = Мръсни игри
Автор: meto76 Категория: Спорт   
Прочетен: 1173 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.08.2008 12:01


Мръсни игри Олимпиадата има и тъмна страна, за която федерациите предпочитат да мълчат

(Страница 1 от 2)

С
image
Кубинецът Анхел Виладия Матос идрита с прецизен удар в глава рефера Шакир Челбат за това, че го дисквалифицира в мач за третото място
Фотограф: Ройтерс
Спонсорирани връзки Световни рекорди, щастливи шампиони, доволни зрители. Това е витрината на олимпийските игри. Понякога камерите показват и драмата на загубилите, но рядко някой се осмелява да говори за това, което се случва зад кулисите - тъмни игри на съдийски комисии и цели ръководства на федерации и дирижиране на класирането в отделни дисциплини. Сълзите и протестите на ощетените рядко са тема на официален разговор.

За шашмите се говори много тихо, те не се вписват в олимпийския дух, нито пък помагат за изграждането на добрия имидж. Това обаче е неизменна, голяма част от олимпийските игри. Това е мръсотията, която всички в МОК и международните федерации крият с цената на всичко.

Доказателства? Такива никога няма. Единствената легална система за доказване на измами е чрез допинг тестовете, но винаги остава съмнението дали всички положителни проби се обявяват или това се прави целенасочено срещу неудобните. Бизнесът на олимпийското движение изисква по-малко скандали и вероятно затова в Пекин бяха регистрирани само шест положителни случая на употреба на забранени вещества. Съдийски ощетявания официално няма, както и несправедливи резултати. Мръсотията обаче съществува, и то във всички спортове.

Рингът на парите

Боксът отдавна е в полезрението на критиците за шашмите със съдийството. Смяната на властта в международната федерация за аматьори (АИБА) не само, че не доведе до промяна на системата към по-обективно отсъждане на мачовете, но корупцията и своеволията на ръководството се задълбочиха. Само че този път нещата не останаха скрити.

Ден преди финалите на боксовия турнир в Пекин, румънският заместник технически делегат на турнира и вицепрезидент на АИБА Рудел Обреха се разприказва за манипулациите. Той се опита да даде импровизирана, неоторизирана от ръководството пресконференция, на която обвини корейския генерален секретар на АИБА Хо Ким, че не зачита жребия за съдиите за всеки бой и че нарежда еднолично арбитрите, без да се съобразява с комитета. Като пример даде факта, че всеки мач на тайландски боксьор се арбитрира от поне трима азиатци. "Той дойде и ме попита кой съдия искам за румънския боксьор. Аз му припомних, че не представлявам Румъния, а АИБА", заяви Обреха, а изявлението му приключи с нахлуването на Ким в залата и прекъсването на пресконференцията. Впоследствие румънецът беше изваден от техническата комисия.
Пазарната цена на медала
Златният медал на олимпийските игри има своя стойност, и то чисто пазарна. Звучи невероятно, но в някои спортове съществува негласната практика титлите да се продават. Много по-често това може да бъде срещнато в бойните спортове или вдигането на тежести, където съществуват богати меценати и организации зад гърба на състезателите, готово да инвестират (в буквалния смисъл) в титлата им. Така например някои състезатели са готови да изтъргуват сигурната си победа срещу второ място и известна сума пари.

Едва ли някой ще си признае някога, че е продал финал, но понякога парите имат по-голяма тежест от медала. Сметката за спортистите е проста - когато се съберат средствата от държавната премия за сребро с премията от съперника обикновено се получава много по-примамлива сума, отколкото е бонусът за златен медал.
Чашата на търпението преля след серия от очевидно некоректно завършващи мачове. Ден по-рано французинът Алексис Вастен изригна на полуфинала, след като съперникът му от Доминиканската република Феликс Диас получи решителни две точки за задържане в последните секунди. "Ограбиха ме. Не знам как е възможно това да се случи на олимпиада", заяви Вастен.

Това беше само един от случаите, в които боксьори и треньори протестираха срещу отсъжданията. Най-голямата гавра обаче беше с ирландеца Пати Барнс, който не получи нито една точка и загуби с 0:15 от китаеца Зу Шимин. Алжирецът Ауата Неуфел беше несправедливо елиминиран на четвъртфинал, за да се направи път на китаеца Джан Джълей. Следващият съперник на Джълей - украинецът Вячеслав Глазков, изненадващо се оттегли от участие с контузия в лакътя.

Председателят на дисциплинарната комисия на АИБА Том Виргетс отхвърли обвиненията и коментира ситуацията така: "Всяка точка на турнира се записва. Понякога се случва някоя точка да се пропусне, в повечето случаи правилният боксьор печели."

Новият президент на АИБА - тайванецът Ву Чунг Куо, дойде на власт, за да подобри имиджа на спорта, който от години има славата на един от най-корумпираните в олимпийската програма. Най-видният критик на лицемерието в олимпийското семейство Андрю Дженнигс обикновено отделя огромни пасажи на тази тема в своите книги. "От 20 години спортът е подложен на строг мониторинг заради съмненията, но след последните реформи съмненията намаляха", твърди още Виргетс. Самият Ву твърди, че просто трябва да се вдигне качеството на съдиите и да бъдат обучени по-добре.

Стъпка по стъпка

Леката атлетика е от тези спортове, които не зависят от съдиите, а успехът се отмерва в метри, минути и секунди. Затова е и толкова важен за олимпийската програма. Оказва се, че това правило също има изключения. Един от фаворитите на 50 км спортно ходене беше руснакът Денис Нижнегородов. Той е световен рекордьор на тази дисциплина. Нижнегородов завърши трети в Пекин, като остана на 3:05 минути зад шампиона Алекс Швацер (Италия) и на около 40 секунди след Джаред Талънт от Австралия.

След финала обаче чух интересно обяснение на резултатите в тази изтощителна дисциплина, преразказано ми от руския журналист Боян Шоч от изданието "Спорт ден за дньом". На въпроса защо не е могъл да се пребори за златния медал Нижнегородов отговорил пред своите сънародници: "Италианецът обективно беше най-добър и срещу него нямах шанс. Но срещу австралиеца просто не ми позволиха да се боря. Всеки път, когато го доближавах, получавах предупреждения - общо две. Достатъчно съм опитен, за да знам, че не правя нищо по-различно от обичайното. Тогава моят треньор ми каза: "Стой далече от него и не прави опити да го задминаваш. По-добре бронзов медал, отколкото никакъв."

В крайна сметка Нижнегородов приключи на около 45 секунди от Талънт, без да получи третото фатално предупреждение за отстраняване.

Бой по съдията

Понякога нервите на олимпийския турнир не издържат, но рядко се случва някой да изригне срещу несправедливостите. Кубинецът Анхел Валадия Матос не издържа. Златният медалист от Сидни 2000 по таекуондо в категория до 80 кг беше дисквалифициран в мача за трето място при резултат 3:2 в своя полза, защото си взел много дълга пауза заради контузия. В началото той и треньорът му оспориха решението, след това Матос блъсна шведския съдия Шакир Челбат, а накрая извън всякакъв контрол го изрита с прецизен удар в главата толкова силно, че реферът трябваше да бъде зашит. Хаосът продължи няколко секунди, а зрителите не вярваха на очите си. Победител в двубоя стана Арман Чилманов от Казахстан. Половин час по-късно кубинският състезател и неговият треньор бяха отстранени от спорта завинаги.

Случаите на претенции в този боен спорт наподобяват на тези в бокса. Няколко спортисти се оплакаха от съдийството, а състезателката Ивет Гонда се обяви за "ограбена" след загубата в първия кръг.

По-късно за първи път в историята на този млад олимпийски спорт се случи така, че съдийско решение беше отменено. Изненадващо в полуфиналите на категория +67 кг победата на китайката Чън Жонг беше отменена за сметка на британката Сара Стивънсон. Китайците повече не обжалваха решението. "Те са толкова изящни като домакини, толкова големи спортсмени, че повече не протестираха", обяви генералният секретар на международната федерация по таекуондо Ян Джин Сук на пресконференция.

Обичайно най-много скандали от съдиите имат "съдийските" спортове - спортна и художествена гимнастика, синхронно плуване, скокове във вода. Там съмненията винаги остават, но рядко се коментират публично, както това стана на игрите в Атина. Тогава кореецът Янг Тее Йонг беше доказано ощетен заради американеца Пол Хам, но промяна на резултатите не последва.

Гимнастиките обаче са само видимата страна на манипулациите в други спортове, където жребият е от особено значение, шашмите остават невидими и добре платени. Доказателства няма, има само въздишки от типа: "Ако Гришата (Ганчев) беше тук, Назарян никога нямаше да има такъв жребий."

http://www.capital.bg/show.php?storyid=543829&sp=1


ЩЕ НАПРАВЯ САМО ЕДНА ВМЕТКА, ЧЕ ДОМАКИНИТЕ ОТ КИТАЙ БЯХА НАЙ-СИЛНИ В СПОРТОВЕ, КОИТО СЕ РЕШАВАТ ОТ СЪДИИТЕ КАТО СПОРТНА ГИМНАСТИКА, КЪДЕТО ВЗЕХА 9 ЗЛАТНИ МЕДАЛА И СПОРТОВЕ, В КОИТО ДОПИНГЪТ ОПРЕДЕЛЯ МЕДАЛИТЕ, КАТО ВДИГАНЕ НА ТЕЖЕСТИ СЪЩО 9 ЗЛАТНИ МЕДАЛА.


Тагове:   Олимпийски,   мръсни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14627401
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930