Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2007 10:33 - Американски изследовател създаде Единната теория, която обяснява всичко във Вселената
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 890 Коментари: 0 Гласове:
2



Американски изследовател създаде Единната теория, която обяснява всичко във Вселената 5 Декември 2007 Тя предизвика огромен интерес и хвърли в смут научните среди.

image
Американският изследовател Антъни Лизи хвърли в смут световната наука.

Американският изследовател Антъни Лизи (Garrett Lisi) предложи Единна теория, която хвърли в смут световната наука. В началото на ноември в интернет никому неизвестен 39-годишен мъж публикува свои изводи в статия от 31 страници, която обединява всички известни физични закони.

Водещи специалисти смятат, че Лизи е успял да изпълни научното завещание на Албърт Айнщайн. Айнщайн безуспешно е работел над Единната теория дълги години и е оставил тази задача на бъдещите поколения.

Учените коментират, че предложеното от Лизи решение е “изключително просто и красиво”. Някои специалисти обаче не са съгласни и смятат, че изводите на американския учен са грешни.

Единната теория на Лизи с по една формула дава решение за четирите фундаментални взаимодействия – силно, слабо, електромагнитно и гравитационно. Освен това тя обединява две глобални физични теории – квантовата механика и Общата теория на относителността.

Новата теория се основава на сложни математични доказателства. Тя предсказва съществуването на елементарни частици, които все още не са известни на науката.

Създаването на Единна теория е една от основните цели на съвременната физика. Необходимо е да се опише всичко – от елементарните частици до Вселената. В исторически план тази задача възниква в трудовете на Айнщайн. Той се опитал да обедини гравитацията и електромагнетизма, теорията на относителността и квантовата механика. Досега обаче не е постигнат качествен напредък.

Напълно е възможно решението на тази задача да е било непостижимо по времето на Айнщайн. Тогава практически нищо не е било известно нито за черните и белите дупки, нито за Големия взрив и ранната Вселена.

Единната теория, или Теорията на всичко, е хипотетично обединение на физико-математическите теории, описващи всички известни фундаментални взаимодействия. Първоначално този термин се е използвал с ирония за обозначаване на различни обобщаващи теории. По-късно той се налага като обозначение на теория, която би обединила всички четири фундаментални взаимодействия.

През ХХ век са предприети множество опити за откриване на Единната теория, но нито един от тях не е преминал експерименталната проверка.

В научното общество на физиците продължават дебатите по повод на това трябва ли да се счита Единната теория за фундаменталния закон на Вселената.



БГ Фактор 05 Dec, 2007 | 10:38
В статията има линк към оригиналната статия на Лизи. Ето тук е варианта в .PDF format:
An Exceptionally Simple Theory of Everything

к.м.н.чл.кор.проф.д-р 05 Dec, 2007 | 09:34
Добре де, а каква е тази теория, дайте подробности.



http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=4&id=13454



Тагове:   теория,   обяснява,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14612242
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930