Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.07.2008 12:10 - Слънцето ще дава около 65% от произвежданата на Земята през 2100 г. енергия
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 3374 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.07.2008 12:17


Слънцето ще дава около 65% от произвежданата на Земята през 2100 г. енергия

image

понеделник, 21 юли 2008 / Прочетено 154 пъти
Ролята на петрола, въглищата и природния газ при общото световно енергийно потребление ще започне да намалява след 2030 г. Въглищата ще спрат да бъдат суровина за производство на енергия през 2100 г., а атомната енергия - още преди 2050 г.


В същото време соларните технолигии за производство на енергия ще се развиват непрекъснато и през 2100 г. те ще имат дял от над 65% от всички използвани тогава енергийни източници. Прогнозата е на правителството на Германия, която и в момента е държавата с най-голям относителен дял в света от произведена електрическа енергия от Слънцето.
Според разчетите, в световен мащаб ще намалява и делът на всички други източници на енергия - вятър, биомаса и енергия, добивана чрез силата на водата. Прави впечатление, че преди 2050 г. се предвижда да бъде преустановено използването на ядрените електроцентрали, показва прогнозата на правителството на Германия. Всичко това е на фона на повишаване от близо 4 пъти на ползваната от човека енергия през настоящото столетие. Освен като процентни стойности, след 2030 г. ще намаляват реалните обеми на масово използваните сега суровини за производство на електрическа енергия и на горива.

image


Икономически портал на регион Стара Загора



http://www.chambersz.com/index.php/content/view/29025/112/


Д-р Герхард Книес: Забравете нефт, газ, ядрена енергия. Енергийният източник на бъдещето е Слънцето image
неделя, 27 юли 2008 / Прочетено 245 пъти
Д-р Герхард Книес в член на Транс-Средиземноморската Асоциация за Възобновяема Енергия (TREC), която е инициатива на Римския Клуб съвместно с Хамбургската фондация за защита на климата.

image Основана е през септември 2003 г. и е развила различни концепции за защита на енергията, водата и климата в Европа, Близкия Изток и Северна Африка (за кратко - EU-MENA). Сега тази мрежа превръща концепцията си в реалност като сътрудничи с хора от политиката, индустрията и финансовия свят.


Интервю на BBC с д-р Герхард Книес

BBC [Клеър Болдерсон]: Забравете нефт, забравете газ, забравете ядрена енергия. Енергийният източник на бъдещето е слънцето! Не става дума за няколко панели по покривите за затопляне на вода за банята – говорим за пустиня пълна с огледала. Това е част от план, внесен за разглеждане в немското правителство във формата на доклад за алтернативни енергийни източници за Европа. Този доклад предлага голяма експанзия на соларни панели, които вече се монтират в Испания, Австралия и Невада, САЩ. Но тази експанзия ще бъде базирана в Северна Африка и ще бъде за обща европейска консумация. Нарича се Концентрация на Соларна Енергия и един от учените, работили по доклада Др Герхард Книс, ще ни обясни как функционира.
Д-р Герхард Книес: Вижте, когато концентрирате или насочите светлина, било то с помощта на лупа или огледало, получавате една гореща точка и там с помощта на слънчева светлина се генерират много високи температури: 200, 300, 400 градуса по Целзий. Това е напълно достатъчно да заври вода. А от врялата вода получавате пара, която може да задвижи една парна турбина, която от своя страна е свързана с електрически генератор и произвежда електричество.

image BBC: Как ще изглеждат тези огледални полета, ако мога така да ги нарека?
Книес: Да, това наистина ще са полета от огледала. Представете си дълги бразди от панели, които приличат на огледала с ширина около 10 метра и светлината, която попада в браздите се концентрира от отражението към тръбопровод и по този начин цялата слънчева светлина се абсорбира и водата започва да ври.

BBC: А колко място ще заеме това съоръжение?

Книес: Типичната големина е може би 300 на 1000 метра. И така, например, ако искате за захраните цяла Германия с помощта на тези огледала, ще ви е необходимо пространство колкото териториите на Берлин и Хамбург.

BBC: До колкото разбрах, Вие говорите за потенциално разположение на огледалата в пустинята на Северна Африка. И тъй като, произведената енергия ще се консумира от жителите на Европа, как ще я пренесете от пустинята до домовете на хората?
Книес: За радост Северна Африка е вече свързана с Европа с електрични кабели. Но тази мрежа ще трябва да се разшири. Кабелите минават през Средиземно море или през Гибралтарския пролив, а ние ще се възползваме от високоволтажния трик. Ако енергия се пренася чрез електрически далекопроводи и ако се увеличи напрежението с фактор от 10, то тогава се получава само 1/10 от загубите.     
 
BBC: А това търговски приложимо ли е?
Kниес: Да. Такива кабели вече съществуват – използват се от Норвегия до Германия. Ако искате да пренесете електричество било то през море или когато разстоянието е повече от 500 до 1000 км, то употребата на тези кабели дава резултат. Освен това, тези кабели са и по-добрият вариант от чиста икономическа гледна точка.

BBC: Както може да се предполага, строежът на тези огромни полета, покрити с огледала и технологията, свързана с тях, е много скъп, нали?
Kниес: Разбира се, че е скъпо, но и изкопаемите горива вече започват да поскъпват. Затова, същността е да се види дали топлината от слънцето е по-конкурентна от тази на изкопаемите горива. В момента цената да се сдобиеш със слънчева топлина, еквивалентна на топлината от изгарянето на един барел нефт, е около 50 до 60 долара. И с тези темпове на растеж на петрола на световните пазари, хората все повече и повече трябва да се замислят за използването на соларна енергия.

 

http://www.chambersz.com/index.php/content/view/30459/112/



Тагове:   дава,   Около,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613553
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930