Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2010 22:36 - Новата американска мечта – енергийна независимост – за отделния човек
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 1252 Коментари: 0 Гласове:
1



Новата американска мечта е на път да се сбъдне February 23, 2010

image

Новата американска мечта – енергийна независимост – за отделния човек, за местните общности и за цялата нация – е на път да се сбъдне в съвсем обозримо бъдеще! Ако Bloom Box оправдае очакванията и се окаже точно това, за което претендира неговият създател че е.

Два блока, като показаните на снимката, могат да осигурят енергийното потребление на средното американско домакинство. За доста по-умерените средни европейци ще е достатъчен само един. Вероятно за българските потребители пък един Bloom Box би бил достатъчен за няколко семейства.

Вече се питате какво e това магическо устройство и можете ли да се сдобиете с такова? Все още не можете да си го купите, но според K.R. Sridhar, основателят на компанията Bloom Energy, тази фантастична миниелектроцентрала в кутия е един от най-големите пробиви в областта на чистите технологии, осъществени в последните години. И още – след 5-10 години, според него, Bloom Box ще бъде неразделна част от всеки американски дом!

Технологията се развива от Sridhar през последните 10 години при доста голяма секретност. Първото му публично изявление беше тази неделя в ексклузивно интервю на Lesley Stahl в предаването 60 Minutes на CBS.

Sridhar е изобретил горивна клетка, която се захранва с кислород от едната страна и с гориво от другата. Когато те се срещнат се получава химическа реакция, която произвежда електричество и топлина.Горивото може да бъде природен газ, метан отделян при гниене на органични отпадъци от сметищата, биогаз или слънчева енергия.

image

По-интересното е, че стекове от тези горивни клетки са монтирани в уред с размерите на хладилник, който е напълно пригоден за домашна употреба.

Естествено е, че не липсват ентусиазирани клиенти – сред тях са някои от знаковите американски компании – Google са първите, които си поръчват 4 броя Bloom Box и ги ползват вече повече от година и половина, с природен газ като гориво. eBay ползват 5 такива уреда в Сан Хосе и са изчислили, че за 9-те месеца употреба са спестили около 100 000 долара от разходите си за електричество.Сред другите известни клиенти са Walmart и FedEx.

Няма начин да няма и скептици – според Michael Kanellos, главен редактор на GreenTech Media, цената на Bloom Box ще е толкова висока, че няма да е оправдано производството на тези уреди в значителни количества. Според Kanellos за да се наложи на пазара и да бъде предпочетен от потребителите, Bloom Box трябва да генерира електричество, по-евтино от днешните соларни и вятърни опции. Според Sridhar цената може да бъде свалена под 3 000 долара, което е… о, Боже…нямам думи!


Watch CBS News Videos Online

Сега се отърсете от приповдигнатия тон на американците и си спомнете за домашните системи LichtBlick наVolkswagen , за които ви разказахме преди 6 месеца. Подходът е малко по-различен, но много по-важно е общото между двете системи – ЕНЕРГИЙНА  НЕЗАВИСИМОСТ  НА ПРИЕМЛИВА  ЦЕНА!!!

По материали от:  huffingtonpost и  greenopolis

About Севдалина:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.


http://greentech-bg.net/?p=5637



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617440
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930