Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2010 22:08 - Слънчеви автобуси в Калифорния,"Тата" показа електрическия "Нано",общ стандарт за зареждане на електромобилите
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 1086 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.03.2010 22:08


Слънчеви автобуси в Калифорния March 10, 2010

image

Sunpods Inc. е калифорнийска компания, която предлага на пазара модулни соларни системи, готови за интегриране в различни приложения. Една от последните им такива системи има вероятност да се превърне в хит на пазара в Съединените щати. Това е соларна система, която се монтира на покрива на пътническите автобуси и осигурява електричество за различни помощни системи.

Според екологичните норми на щата Калифорния дизеловите превозни средства нямат право да работят на място повече от 5 минути. Това обаче означава при престой да бъдат спрени и всички помощни системи – например климатичните инсталации.

След приемането на тези стриктни норми за намаляване на замърсяването на въздуха с автомобилни газове, които влязоха в сила в Калифорния през 2008 още 25 щата приеха подобни регулации. За да не бъде пожертван комфорта на пътниците автобусните компании търсят алтернатива и едно възможно решение е системата, разработена съвместно от Bauer Intelligent Transportation и Sunpods.

Gary Bauer, основател и собственик на Bauer Intelligent Transportation е изключително доволен от проведените от януари насам тестове на новата поддържаща соларна система, която се показва изключително надеждна и продуктивна.

Поддържащата соларна система се състои от четири тънкослойни фотоволтаични панели, които се монтират на покрива на автобуса. За съхранение на енергията се интегрира система от батерии. Когато автобусът е в престой тези батерии захранват климатичната инсталация и други системи, като безжични трансмитери и прочие.

Bauer IT е предприела още мерки, за да отговори на строгите норми за намаляване отделянето на сажди и азотен окис. Използват иновативните дизелови двигатели Series 60 engines, които са снабдени със система за рециркулиране на отработените газове /exhaust gas recirculation (EGR)/, както и специален филтър за твърди частици.

И това още не е всичко – Bauer Intelligent Transportation имат изключително еко-досие. През 2007 започват да предлагат на своите клиенти в САЩ лимузини, снабдени с хибридни двигатели, работещи с биодизел или пропан, осигуряват еко-автомобили за служителите на Google, а сега вече и соларни автобуси за дълги пътувания.

Автобусите на Bauer IT имат още една удивителна екстра – това е 12-степенната скоростна кутия ZF Astronic, която обаче се държи като напълно автоматична. Освен това тя отчита товара, скоростта и пътните условия и след анализ на всички тези параметри избира най-подхядащата предавка. Тестовете показват над 6% икономия на гориво.

Съвсем логично Bauer Intelligent Transportation получиха наградата Emerging Growth Award за 2009 на Стопанската камара в Сан Франциско за забележителен ръст и пример за креативност, иновативност и лидерство.

По материали от: alternative-energy-news

About Севдалина:
Публикувам в Greentech-BG от февруари 2008 с фокус зелени технологии и иновативни решения, които ще помогнат да живеем в един по-чист свят.

http://greentech-bg.net/?p=5718

"Тата" показа електрическия "Нано"
10.03.2010 07:07 Европейската версия на модела, който се гордее като най-евтината кола в света, ще е налична от догодина   image
"Тата Нано EV"

"Тата" показа новия си модел "Нано EV" в Женева. Индийската компания е планирала електромобилът да се появи на пазара през 2012 г.

"Нано EV" ще се захранва от литиево-полимерни батерии.

Динамичните характеристики още не са известни, но по неофициална информация новият електрически модел ще ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 10 сек.

Капацитетът на батериите ще е достатъчен за изминаване на 160 км с едно зареждане.

Индийците съобщиха, че през 2011 г. европейската версия на стандартния модел "Тата Нано" ще пристигне на Стария континент.

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2827691




Започна работа по общ стандарт за зареждане на електромобилите 15.03.2010 18:57

 

Четири японски автомобилни производителя и местна електрическа компания започнаха в понеделник съвместна работа за стандартизация на зареждането на батериите на електрическите автомобили, предаде АФП.

Toyota, Nissan, Mitsubishi Motors и Fuji Heavy Industries (производител на Subaru) създадоха обща асоциация с Tokyo Electric Power (Tepco), като целта им е да уеднаквят различните в момента начини на зареждане за всяка отделна марка.

„За да популяризираме електрическите автомобили, трябва да стандартизираме инфраструктурата за презареждане”, коментира Цунехиса Кацамата, изпълнителен директор на Tepco, чиято група е най-голямата в енергийния сектор в Япония и се нарежда на четвърто място в световен мащаб.

Компаниите искат да направят така, че потребителите да използват едно и също устройство в домовете си, в големите вериги магазини или в бензиностанциите, за да зареждат електромобилите си, независимо кой е техният производител.

„Да заредиш колата си трябва да става толкова просто и бързо, колкото да изпиеш чаша чай”, казва Кацамата, използвайки игра на думи около системата за зареждане на автомобили – „Chademo”, което може да бъде преведено от японски както като „Зареди, за да се придвижиш”, така и като „Изпий един чай”.

Новите партньори се надяват в близко бъдеще да започнат сътрудничество и с чуждестранни компании, въпреки че остават предпазливи в изказванията си относно възможността един ден да има единен световен стандарт в областта.

Инициативата на японските групи е подкрепена от държавата, която им отпуска бюджет от 12,4 млрд. йени (100 млн. евро) през 2010 г. за разработването на мрежа за зареждане на електромобили в страната. Японското правителство също така обещава да субсидира и по-нататъшното развитие на „Chademo”.

Кой докъде е в сегмента на електромобилите от участващите в общия проект?

Nissan ще започне да продава електромобили, предназначени за широка употреба, в края на 2010 г.

Mitsubishi Motors и Fuji Heavy Industries предвиждат да пуснат на пазара свои модели също през настоящата година, а плановете на Toyota са за нея това да се случи до 2012 г.

http://www.investor.bg/?cat=6&id=95249


Тагове:   калифорния,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14633281
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930