Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2010 16:59 - Генетици са отгледали домати, които не омекват
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 2106 Коментари: 4 Гласове:
2



 
Генетици са отгледали домати, които не омекват
Неделя, 23 Май 2010 05:29
 

imageГенетици създадоха домати, които по-бавно омекват. Генно модифицираните зеленчуци са свежи и вкусни 30 дни по-дълго от обикновените. По другите си качества те не се различават от познатите ни домати, казват те.

Д-р Мели (Vijaykumar S. Meli) и колегите му от Националния институт за изследвания на растителния геном (Ню Делхи, Индия) създават трансгенни домати (Pusa ruby), плодовете, на които се съхраняват 30 дни по-дълго от обикновено. Според доктор Мели по този начин се решава основния проблем на доставката на зеленчуци в развиващите се страни. Точно поради омекване на тъканите при събирането и транспортирането на доматите се губи до половината от реколтата.

Могат ли да се съхраняват плодовете?

Генетиката не за първи път се опитва да забави омекването на тъканите на зеленчуците. Преди няколко години, биолозите дори получават ГМ домати с потискане на ген, който причинява разграждане на клетъчните стени (Смята се, че това ще помогне да се запазят зеленчуците пресни). Истина е, че застаряването и омекването на модифицираните плодове не е спряно. Затова, групата на д-р Мели продължава търсенето на веществата, които причиняват омекването на тъканите. И успяват.

Домати, които не се развалят.

Търсените вещества се оказват представители на клас N-гликопротеини. Въпреки това, биохимици са наясно, че гликопротеините участват в процеса на зреене, но кои и как - не е уточнено. Д-р Мели успява да намери конкретните вещества - алфа-манозидаза (α-Man) и β-N- ацетилгексозаминидаза (β-Hex). След това учените определят гените, отговорни за синтеза на двете вещества. И тогава получават трансгените - растенията, в които се потиска синтеза на тези ензими.

По външен вид трансгенните домати не са по-различни от обикновените си „роднини”. Истина е, че плодовете на трансгенните растения, на много ранен етап на узряване са 2,5 пъти по-твърди, отколкото на немодифицираните растения, казват учените. Но ако обикновените домати запазват своя вкус и остават пресни в продължение на 15 дни след прибиране на реколтата, то трансгенните се съхраняват за много по-дълго - 45 дни.

Учените казват, че високото съдържание на същите тези ензими (α-Man и β-Hex) е характерно и за други плодове - като банани, папая и манго. Така че, по същия начин може да се получат трансгени с потисната функция на тези ензими, и за тези растения.

Процесът на съзряване, или защо растенията се нуждаят от плодове.

Узряването на плодовете при растенията е сложен и най-важното много енергоемък процес. Плодовете могат да се разглеждат като резултат от живота на всички растения. Целта на растенията е да създадат нов живот. Това означава да създадат най-благоприятни условия за зреене на семената. След оплождането, във вътрешността на завръзите се образуват семена, около които започват да се формира околоплодник - или перикарп.

За неговото образуването, растението изразходва невероятно количество енергия. Повечето част от енергията, получена чрез този процес, отива за синтез на сложни високомолекулярни съединения - белтъци, мазнини, въглехидрати. Често този вкусен и сочен околоплодник изпълнява защитна функция на семената от механични повреди. Той освен всичко не дава семена да покълнат преждевременно.

Самият процес на съзряване на плода е построен така, че в определен момент синтеза на вещества, включени в състава на околоплодника спира и започва обратния процес - на разпадане на тъканите. Те омекват, така че в крайна сметка да може да се освободят семена. Застаряването на плодовете и омекването на тъканите е напълно естествен и програмиран от природата процес. Това развитие на нещата не устройва съвсем човека.

http://agrosaveti.com/agro-news/interesni-novini/2516-genetitzi-sa-otgledali-domati-koito-ne-omekvat.html



Тагове:   отгледали,   омекват,


Гласувай:
2



1. meto76 - http://agrosaveti. com/agro-...
30.05.2010 17:00
http://agrosaveti.com/agro-news/aktualni-novini/2550-pepsico-investira-25-mlrd-dolara-v-kitaj.html
цитирай
2. meto76 - http://agrosaveti. com/agro-...
30.05.2010 17:12
http://agrosaveti.com/agro-news/interesni-novini/2309-margarin-nenasiteni-maznini.html

Маргаринът нанася непоправими вреди на здравето
цитирай
3. raders - http://agrosaveti. com/agro-...
30.05.2010 21:10
meto76 написа:
http://agrosaveti.com/agro-news/interesni-novini/2309-margarin-nenasiteni-maznini.html

Маргаринът нанася непоправими вреди на здравето

И защо?
цитирай
4. loran - Ами провери защо. Това за маргарине ...
31.05.2010 11:11
Ами провери защо .Това за маргарине не се знае от вчера
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14614193
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930