Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2010 20:04 - САЩ инвестира в… гориво от слънцето
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 911 Коментари: 0 Гласове:
2



Американското министерство на енергетиката е заделило 122 милиона долара за създаване на изследователски център в Калифорния, който да разработи начини за генериране на горива от слънчева светлина. Проектът ще бъде ръководен от учени от Калифорнийския технологичен институт и Националната лаборатория Лорънс Бъркли и ще включва учени от различни други институции, включително Станфордския университет, Калифорнийския университет в Ървайн, и Университета на Калифорния в Бъркли.

 

image

 

Целта, както казва Нейт Люис – директор на центъра и професор по химия Калифорнийския технологичен институт – е да се комерсиализират горива, които се правят извършват само от слънчева светлина, вода и въглероден двуокис. В продължение на години изследователите разработват начини да имитират фотосинтезата: онзи процес, при който растението улавя слънчевата енергия и я съхранява във вид на химични връзки чрез разделяне на вода и въглероден диоксид. Но напредъкът е бавен. Новият изследователски център ще работи по нови, ускорени автоматизирани методи за ускоряване на процеса на откриване на нови каталитични и фотоволтаични материали. „Вместо от няколко десетки решения за катализатори, ние ще бъдем в състояние да избираме от милиони различни кандидати“, казва Хари Атуотър, професор в Калифорнийския технологичен институт и ръководител на екипа по проекта.

Един от най-големите пробиви в тази област дойде от лабораторията на Дан Носера в MIT преди две години. Носера, професор по химия, разработи евтин катализатор, който може да раздели вода и да освободи кислорода. Изследователи от други институции пък работят по други изолирани части на процеса на фотосинтезата – например, проектират материали, които улавят светлината по-ефективно, синтезират катализатори за разделяне на водата, разработват мембрани за отделяне на горивата на съставните им елементи. Прогрес има, но но все още не е налиже практически метод за правене на горива.

Новият център ще съгласува отделните изследвания в единно, фокусирано и координирано сътрудничество, казва Луис. “Има няколко отделни групи, които имат напредък на различни фронтове, но няма един основен, сравнителен анализ на тези катализатори, за да се определи кой е по-добър от другите“, казва Луис.

http://www.greentech.bg/?p=9584




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617142
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930