Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2012 21:17 - Изстреляха първия частен космически кораб "Дракон"
Автор: meto76 Категория: Технологии   
Прочетен: 1923 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 22.05.2012 21:27


Изстреляха първия частен космически кораб "Дракон" Мисията ще сложи началото на нова ера в космическата програма 22 май 2012 13:20
   Американската компания "Спейс Екс" успешно изстреля частния космически кораб "Дракон" в изпитателен полет до Международната космическа станция от Кейп Канаверал, съобщиха световните агенции.

За извеждането в орбита на кораба капсула беше използвана ракетата носител "Фалкон 9". "Дракон" трябваше да се отправи към МКС миналата събота, но изстрелването му бе отменено в последната минута заради повишеното налягане в един от двигателите на ракетата носител.

Полетът е изпитателен. За първи път частна компания изстрелва ракета с кораб към Международната космическа станция (МКС). Успехът на мисията ще сложи началото на нова ера в американската космическа програма, в която частни космически кораби ще превозват астронавти и товари до МКС до пет години.

Този преход се подготвя още от средата на предишното десетилетие, когато президентът Джордж Буш взе решение да бъдат изтеглени от употреба совалките и да бъдат насочени повече ресурси на НАСА към усвояването на далечния космос. Като прехвърля изстрелванията на кораби към МКС на частния бизнес, "НАСА освобождава ресурси да се фокусира върху изследвания зад ниската околоземна орбита за първи път от 40 години", каза главният съветник на президента Барак Обама по научните въпроси Джон Холдрън.

"Спейс експлорейшън текнолъджис" или "Спейс Екс" е първата от няколко частни компании, които искат да поемат доставките до МКС. НАСА предупреждава, че това е само тестови полет.

"Трябва да внимаваме да не приемем, че успехът или провалът на частните космически полети зависи само от един единствен опит - каза Майк Суфредини, мениджър на програмата на НАСА за МКС. - Демонстрационните полети невинаги протичат, както е планирано".

"Дракон" ще лети към МКС два дена. След това един ден ще упражнява маневрите на разстояние от 2,5 км, преди НАСА да даде сигнал за приближаване за скачване. След това каргото – половин тон храни и други ежедневни неща, ще бъде разтоварено.

Капсулата ще се разкачи от МКС след около две седмици, за да се приводни с малък товар в Тихия океан край калифорнийския бряг.

Капсулата "Дракон", която е за многократно използване, може да транспортира товар от шест тона, а по-късно, към 2015 г., и седем астронавти.

Височината й е 5,9 м, а широчината 3,6 м. Обемът й е 6,8 куб. м. Това, което я отличава от другите кораби, е, че може да връща на Земята оборудване от МКС и материал от космически експерименти като совалките. Руските, японските и европейските капсули не могат да правят това, защото изгарят при връщането си към Земята. Руските кораби "Союз", които превозват астронавтите, нямат достатъчно място.

Ракетата "Фалкон 9", която също е частна, е с два сегмента. Дължината й е 48,1 м, а диаметърът 3,66 м. Тя се задвижва от девет двигателя "Мерлин" с течно гориво - смес от кислород и керосин. Оттласкващата й сила при изстрелването е 387,3 тона. Максималният полезен товар, който може да носи е 9,8 тона. Първото й успешно изстрелване беше на 4 юни 2010, последвано от второ на 8 декември 2010 г.

Първоначално изстрелването на "Дракон" беше насрочено за 30 април, а после за 7 май, но и двата опита бяха отложени с цел по-щателна проверка на софтуера на кораба.

За разработването на кораба НАСА е сключила договор със "Спейс Екс" за 3,5 милиарда долара. Тази сума трябва да осигури 12 полета на "Дракон". Подобен договор има сключен и с корпорацията "Орбитал сайънсис".

Ако демонстрационният полет на "Дракон" е успешен, първата мисия на "Спейс Екс" за зареждане на МКС ще бъде осъществена още през лятото.

НАСА зависи сега от руските кораби "Союз", за да изпраща свои астронавти до МКС поне до 2015 г., отбелязва БТА.


http://www.dnes.bg/technology/2012/05/22/izstreliaha-pyrviia-chasten-kosmicheski-korab-drakon.159467


http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2012/05/22/1832240_uspeshen_start_na_purviia_chasten_polet_do/


http://fakti.bg/technozone/39537-chasten-korab-poleta-kam-mks

http://www.spacenewsbg.com/news/22/May/2012/2869



 Събитията около изстрелването на "Фалкън 9" доказаха оптималността на дизайна на ракетата!

 

 

 

 

Написана от Svetoslav Alexandrov   

 

19 май 2012 г. 14:15 ч.

 

Светослав Александров. Ракетата "Фалкън 9" не успя да излети днес - това е разочароващо. Но хубавите новини са повече от лошите. Ракетата се намира на стартовата площадка, не се е случило нищо фатално и може би ще е готова за нов опит за изстрелване още след няколко дни!

"Това не е провал. Ние прекратихме полета целенасочено", съобщи Гвин Шотуел, президент на компания СпейсЕкс кратко след неуспешния опит за изстрелване. "Щеше да бъде провал, ако бяхме излетяли с този проблем".

 

image

Космическата ракета "Фалкън 9" с кораба "Драгън" по време на първия неуспешен опит да излети - днес, на 19 май 2012 г. Photo credit : NASA TV

 

Много неща бяха научени от днешния ден. Първият и най-важен урок е, че когато си имаме работа с нова космическа ракета и нов космически кораб, винаги могат да възникнат проблеми.

 

Именно тук си пролича колко добре е проектирана ракетата "Фалкън 9". Тя може да излети само когато деветте двигателя работят в изрядно състояние. Дори и след като двигателите бъдат запалени, софтуерът може да прекрати полета, ако нещо не е наред. Това отличава системата на "Фалкън 9" от космическата совалка - при космическата совалка полетът не можеше да бъде прекратен след запалването на твърдогоривните ускорители.

Освен това, ако някой двигател на "Фалкън 9" откаже по време на по-късните етапи от полета, ракетата все още може да достигне орбита успешно. За началните етапи от полета обаче всички двигатели трябва да работят изрядно. В случая беше открит проблем и затова ракетата не излетя.

Проблемът обаче, свързан с налягане в камера на двигател №5, не се оказва софтуерен. Но и в най-лошия случай нещата не са фатални. Не очаквайте, че ракетата ще трябва да се връща обратно в хангара за поправка и да стои там в продължение на месеци, както е било при космическата совалка. Ако е необходимо, ракетата може да бъде прибрана в хангара бързо и да бъде извадена оттам още на 22 май и да лети на тази дата, ако СпейсЕкс успеят да се справят с проблема. В най-лошия случай - ако се наложи подмяна на дефектен двигател, това също няма да отнеме много време - само няколко дни.

 

Засега СпейсЕкс все още се учат и дори и само от събитията днес те успяха да научат много неща, които ще им помогнат да създадат оптимален космически кораб. Остава сега да им пожелаем успех да анализират ситуацията и да се подготвят за нов опит.

http://www.cosmos.1.bg/cosmos/index.php/2012-01-05-20-08-05/304-spacex-19-may-post-scrub   








Гласувай:
1



1. анонимен - brigante
27.07.2012 04:51
новата компания SpaceX, която си е "дъщерна компанийка" на NASA, но така се заобикалят доста неща из америанската политика и начин на живот там(доста е дълго за обяснение, затова няма как да разасня, но това НЕ Е ОБИКНОВЕНА ЧАСТНА ФИРМА НА НЯКОЙ СИ! а си е пак NASA,правителството,но под друга форма) т'ва не е важно:) важното е, че http://www.spacex.com
летиииии:)))))))) из космосааа:)еее, наблизичко пак:) те надалеко не могат хах
ами просто вижте ракетите фалкон там в сайта и ще разберете, че това си е NASA :)))))))))
успешният Dragon си е дело на NASA :) nasa няма току така да допуснат някаква си фирмичка или чичко-паричко да се мандахерца там горе с неговите си космически кораби:) мдам:) дори не им се играе с руснаците, но чат-пат от няма и накъде заиграват:) и добре, че руснаците помогнаха малко на китайците та и онез литнаха там горе, но имат ресурси китайчааттъ:)
те и японците си имат космически кораб, и европейците, но ей на все за близки разстояния:)))))
...когато една цивилизация води все войни на планетата си - тази цивилизация не може да ходи до други планети! това е закономерност!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579387
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031