Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2020 22:00 - Новата световна икономическа криза и новата лъжа на капиталистите
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 1643 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Буржоазната икономическа наука, както е известно, отрича откритите от К. Маркс обективни закони на икономическото развития. Нейните представители - различни видове експерти, икономисти и политолози изразходват невероятно количество енергия, „доказвайки“, че няма обективни закони на социалното развитие, че по принцип няма закони, независими от волята на хората, на които е подчинено развитието на този или онзи (в това случай - капиталистическият) начин на производство и всичко, което се случва в обществото, включително и в икономическата сфера според тях е резултат от волята и желанието на хората и естествено, не на всички хора, а на хората на властта и заемащи високо положение в обществото. Всички останали хора - трудоспособното население, масите, не се вземат предвид от буржоазната политическа икономия. От гледна точка на научните лакеи на буржоазията, това е само фонът, на който "силните на този свят" - владетели, политици, бизнесмени и т.н., играят своите игри.

Класовият характер на такива възгледи на обществения живот въобще и икономическата наука в частност е очевиден. А що се отнася до истината, то на буржоазните учени тя особенно и нужна. Въпреки че самият живот, от време на време, доказва фалшивостта на идеалистичното им положение и верността на марксистката икономическа наука.

Най-добрият пример са икономическите кризи, съсипващи хиляди собственици на малки и големи бизнеси и причиняващи несметни страдания на милиони обикновени хора, чийто живот по време на кризи става просто непоносим. Тези кризи (всъщност парализа на целия икономически живот на обществото) шокират капиталистическата световна система редовно - средно веднъж на всеки 5-7 години. Всеки път те стават все по-силни и силни и имат явна тенденция да се появяват по-често - не след 5, а след 4 години, след това след 3 години и т.н. Става все по-трудно или почти невъзможно да се излезе от това парализирано състояние на капиталистическите икономики: например, икономиката на някога напредналата страна от капиталистическия свят на Япония изпадна в криза вече трето десетилетие! въпреки че буржоазните икономисти периодично силно заявяват, че най-накрая са намерили рецепта за избягване на кризи, капитализмът не може да се отърве от кризите по никакъв начин.

Марксизмът е обяснил защот е така, и по друг начин не може и никога няма да бъде. Няма да бъде никога по друг начин, докато съществува капитализма. Големият учен Карл Маркс, който изучавал капиталистическото общество повече от 40 години, открил законите, чрез които то се развива и функционира. Маркс разкрил същността на икономическите кризи, показал техните истински причини и строго научно доказал, че капитализма без кризи да съществува не може и че кризите, т.е. парализата на цялата икономика — е неотменимо свойство на капитализма, закономерен резултат от капиталистическия способ на производство.

Същността е в това, че основата на капитализма — частната собственост на средствата за производство. Пряко следствие от това се явява анархията (неорганизираността) на производството. Всеки частен търговец (капиталист) е свой собствен шеф, той произвежда толкова много продукти, колкото иска, без никаква идея дали някой се нуждае от този продукт и дали хората (предимно работните маси) могат да си го купят , които в обществото са най- много). Трудещите се маси — това е главния и единствен източник на печалба за всеки капиталист. Ограбването им възможно най-ефективно е единствената задача, на която са посветени всички „предприемачески“ дейности на всеки частен собственик или наемодател.

При такива условия неизбежно рано или късно възниква ситуация, когато има твърде много произведени стоки, повече от които работниците могат да ги закупят. Те може би биха искали да си ги купят, но нямат пари, защото от друга страна капиталистите им ги теглят по различни начини. Тогава и настъпва тази самата парализа на капиталистическата икономикя, която се нарича «икономическа криза», когато смисъл да произвеждаш вече няма – никой нищо не купува. Или това е смисъла на икономическата криза — криза на свръхпроизводството.

Какво правят в този случай капиталистите? Спират да произвеждат стоките си - затварят фабрики, спират да извличат суровини за промишлеността, спират превоза на товари и, естествено, се освобождават от труда, който им е станал ненужен - прогонват работниците на улицата, лишавайки ги от възможността да получават заплати. Броят на безработните нараства рязко, което означава, че икономическата криза се задълбочава още повече, тъй като броят на потенциалните купувачи, които биха могли да купят стоки, произведени в повече, намалява. Случва се това, което буржоазните икономисти наричат "стесняване на пазара" и "спад в търсенето" (разбира се, само платежоспособно търсене).

Или капиталистите, тъй като са частни собственици на средствата за производства, в гонитбата за печалба със своите собствени действия сами създават за себе си проблеми — завличат себе си и цялото общество в икономическа криза. Но за съжаление, главно други трябва да плащат за това - работници, работещи хора.

Как капиталистите се избавят от това състояние, как те преодоляват парализата на своята икономика? Преди, когато нямало капиталистически монополи, в случай на кризи на свръхпроизводство, капиталистите рязко намалявали цените на застоялите си стоки. Сега, в ерата на империализма и доминирането на монополите, по време на икономическа криза, монополните капиталисти не искат да свалят цените на стоките си - те не искат да губят планираните си печалби, знаейки напълно, че никой няма да предлага тези продукти на пазара (те са монополисти). В резултат на подобна политика кризите стават все по-дълбоки и по-остри, периодът на депресия е много по-дълъг и няма ново икономическо възстановяване, вместо възстановяване - стагнация, тъпчене на място, когато няма развитие, няма движение напред, „пациентът е жив или мъртъв“.

Ясно е, че не може да има изход от подобна ситуация - в рамките на капиталистическия начин на производство той просто не съществува, тъй като се основава на частна собственост върху средствата за производство. Всичко, което капиталистите и техните правителства могат да направят, е само да забавят окончателния крах на капиталистическата система на производство.

Но без кризи може да се живее — Маркс то ва е доказал теоретически, а СССР практически. Наистина за това е необходимо да се унищожи частната собственост на средствата за производства. Със съществуващото оборудване и технологии (производителни сили) тази частна собственост е като пръчка в колела за цялото обществено развитие.

Защо? Защото да живееш без кризи е необходимо да произвеждаш продукти (стоки) не хаотично, а организирано, по план. Необходимо е планово производство, в която всяка компания би знаела какво точно да произвежда и колко, ще знае, че това, което им е необходимо, е за хората и те могат да го купят. Но планирането в рамките на цялото общество е невъзможно, когато средствата за производство имат различни собственици, защото е невъзможно да се управляват и изграждат някакви планове във връзка с него - никой няма да ги спазва. За планиране в рамките на цялото общество е нужен един стопанин за всички средства за производства и такъв стопанин може да бъде самоо народа, самото това общество. Или е необходима обществена собственост на средствата за производство. А това означава, че за това за да се победят икономическите кризиы и да се избавим от тях завинаги е нужно да се избавим от частната собственост на средствата за производства — на заводи, фабрики, електростанции и пр. Всички тези средства за производства трябва да станат собственост на всички хора, всички граждани на страните, цялото общество, т.е. обществена (общонародна) собственост.

Toзи извод логично произтича от икономическата теория на марксизма. Той показва къде и в каква посока се движи икономическото развитие на обществото - към комунизма, който задължително ще бъде заменен от капитализма и всички неразрешими противоречия на капитализма ще бъдат разрешени по този начин.

Но с такъв извод защитниците на капитализма - капиталистите и техните слуги не могат да се съгласят по никакъв начин, защото тогава тяхното привилегировано положение в обществото ще изчезне. Те ще трябва да живеят, както всички останали- със своя труд. А те не желаят да жиеят от своя труд,  те искат и в бъдеще да живеят за сметка на другите, да паразитират от експлоатация на чужд труд. Затова буржоазните икономисти - научни лакеи на капиталистите отричат Маркс и неговите наистина научни изводи, те крещят, че марксизмът е "остарял", че няма обективни закони на социалното развитие и излагат свои "теории", буквално изсмуквани от пръстите, всеки път обещавайки, че сега определено имат ефективен начин за справяне с кризи! И всеки път седят в локва със своите „рецепти за спасяване“ на капиталистическата икономика от кризи. Самият живот ги усмива отново и отново при мизерните им опити да се справят с онова, което представлява присъщата същност на капиталистическата система и ковто не е нищо повече от създаденото на самите капиталисти, логичният резултат от техния необуздан стремеж към печалба.

Икономическите кризи не изчезнаха и през последните 20 години, само големи, глобални (тоест покриващи целия капиталистически свят), трябваше да оцелеем няколко: кризата от 2008-2009 г. , 2014-2016 г. И сега сме на прага на нова криза и дори каква! Капитализмът, след като не успя да се измъкне наистина от предишние кризи, бързо влиза в ямата на нова икономическа криза, която обещава да стане безпрецедентна и от която е малко вероятно да се измъкне.

Опасността от ставащото ние не преувеличаваме. Вероятно всички са чували за ужасната криза, която разбива капиталистическата система в края на 20-те и началото на 30-те години на. миналия век - Голямата депресия. Как започна Голямата депресия - икономическата криза от 1929-1932 г., спомените за която все още предизвикват трепет сред капиталистите?

Тази криза започнала със спада на Ню-Йоркската фондова борса в края на октомври 1929 година. 24 октомври 1929 г. в последствие е наречен Черен четвъртък, тъй като стойността на акциите на най-големите американски компании и както изглеждаше по-рано, неразрушими - U. S. Steel, Westinghouse, General Motors, Paramount, Fox, Warner Bros и други рязко намалява. За един ден били продадени 12,9 млн. акции, борсовия индекс паднал с 11%. След краткосрочен малък ръст на цените на 25 октомври, спадът на акциите придобил катастрофални мащаби в черния понеделник (28 октомври) и черния вторник (29 октомври). Денят 29 октомври 1929 года влязъл в историята като ден на борсовия крах Уол-стрийт.

Към 1933 година почти половината американски банки банкрутирали. Много банки, след като загубили всички инвестирани активи, трябвало да отговарят за дългове към вложителите и акционерите, а нямали пари за това, тъй като засегнатото от паника население изтеглило парите от оцелелите банки [1].

След финасовия крах започнала кризата в производството. В течение на първите години от кризата били закрити 50% от американските фирми и заводи. Милиони хора в страната останали без работа. Към 1933 година безработицата в САЩ достигнала 25%.[2] В разнлични щати на страната от 25–90 % от децата страдали от недояждане.[3]

Кризата от 1929-1933 година имала наистина катастрофални последствия. По различни данни, за годините на Великата Депресия в Америка от глад, студ и болести умрели от 7 до 12 милиона човека. Почти 3 милиона човека останали без дом. Рязко паднало нивото на промишленото производство върнало нивото с 30 години назад[4]- към началото на XX век. В САЩ практически напълно изчезнал малкия и среден бизнес (дребните стопани се разорили тотално!). Вътрешният пазар упаднал. Почти два пъти паднал БВП на САЩ.

Не по-добре стояло положението и в другите страни на капиталистическия свят. Тази криза, продължила повече от четири години и обхванала целия капиталистически свят, всички сфери на икономиката, буквално шокирала цялата сърцевина на капитализма. Общото промишлено производство на капиталистическия свят намаляло с 46%, производството на стомана намаляло с 62%, производството на въглища - с 31%, корабостроенето намаляло с 83%, външнотърговския оборот - с 67%, броят на безработните достига 26 милиона, или 14 от всички заети в производството, реалните доходи намаляват средно с 58%. Стойността на ценните книги на фондовите борси паднали с 60–75%. Кризата ознаменувала голямо количество банкрути. Само в САЩ  се разорили 109 хил. фирми.»[5]

Капиталистическият свят не можеше да се измъкне от Голямата депресия почти 10 години и през 1937 г. капиталистическите страни изпаднаха в нова икономическа криза и отново в глобален мащаб.  Резултатът от тази наистина голяма парализа (своего рода самопоглъщане)  за капиталистическата икономика станала Втората световна война. Народите в света трябвало да заплатят с десетки милиони животи за неукротимия стремеж на империалистите да се обогатяват за чужда сметка.

Примерно аналогична картина се наблюдава и днес. Световните фондови пазари са в треска от първите дни на новата 2020 година. В края на февруари треската им се засили - на мнозина стана ясно, че въпросът няма да приключи докрай, а мощната икономическа криза, която дори буржоазните икономисти отдавна са предвидили, очевидно не е била далеч.

В четвъртък, 28 февруари, търговията на фондовата борса в Ню Йорк завърши с крах на фондовия пазар: S&P 500 падна с 4.42%, а Dow Jones, който включва акции на трите десетки най-големи американски компании, загуби същата сума. Високотехнологичният Nasdaq загуби още повече — 4,61.
Лондонският FTSE загуби 3,5%, японския Nikkei — над 2%.

Същата картина се наблюдава и в Русия: на МосБиржа индекса паднал с 3,4%, а индекса РТС — с 5,1%. Болшинството акций на  крупните руски компании на Московската борса загубили около 10%.

«Скоростта на падане станала безпрецедентна от Великата Депресия, през 1928-г.»[6]

На фондовия пазар започна паника. И тя веднага се превърна в по-нататъшно падение, на 9 март 2020 г., което вероятно ще влезе в историята под името на следващия „Черен понеделник“ (който капитализма вече имаше?).

Сутринта на 9 март цената на нефт марка Brent  падна до $34,8 за барел, падайки с 23%. Такава цена на нефта света не е  виждал от 1991 година. Между другото, 34,8 е по-ниска от цената на заложения руски бюджет (40 долара за барел). Това означава, че руското правителство вече няма „пари“ за пенсии, социални помощи, за финансиране на социалната сфера и т.н. У руската власт сега има прекрасно извинение да се откаже от изпълняването на своите социални задължения.

Веднага закъсали и азиатските площадки: японският индекс Nikkei паднал на 5%, хонконгският Hang Seng — на 4,5, немският DAX загубил 7,83%, а британския FTSE — 8,4%.

След тях полетели надолу и американските индекси:  S&P 500 — на 7%, а Dow Jones — на 7,3%. Падането било толкова бързо, че даже се наложило да се спре търговията[7].

Отреагирал ипазара на ценни книжа — той също стремително се понесъл надолу. Лидерите на падането са акциите на най-големите петролни компании в света: Акциите на Occidental Petroleum спаднаха с 43%, ConocoPhillips - с 30%, Exxon Mobile поевтиня с 8,9%, Chevron - с 10,6%, Baker Hughes - с 15%. [8

Провалили се ценните книги на крупните руски компании. Акциите на «Газпром» паднали с 24,82%, «Роснефт» — на 23,54%, «Новатек» — на 33,6%, «Газпром нефти» — на 11,62%. Разписките н Сбербанк паднали с 27,38%, ВТБ — на 23,19%. Аналогично паднали цените на разписките на промишлените руски компани:  разписките на «Норникел» загубили 10,57%, НЛМК — на 13,6%, «Северстал» — на 18,9%, и т.н.

След падането на цените на нефта скочил долара: курса на американския долар към рублата съставил 74,5 руб. (+ 8,6%).

Наистина на 9 март ММВБ не работела и на началото на търговията на 10 март бил установен предишния курс – 68,57 руб. за 1 $. Но едва ли в Москва борсовите спекуланти и капиталистическите дилъри искат по-малко пари, отколкото в Европа и Америка.(Печалба от катастрофа – любимото занятие на всички капиталисти.) Така и се оказало: сутринта на 10 март Руския фондов пазар се открил с рязко падане на котировките. Към края на деня 10 март индекса МосБиржи утихнала на 8,11%, индекс РТС закрил в минус на 13,02%[9], курсът на долара съставил 72 руб., курс евро — 82 руб.

Рухнали акциите на крупните руски компании. Акциите на Татнефт загубили — 19,5%,  ЛУКОЙЛ  — 18,7%, Роснефт — 16,9%, Газпром нефт — 13,6%, Сургутнефтегаз —  13,6%, Мечел —  12%, Россетей — 11,7%, РусГидро —  11,3%, ФСК ЕЕС — 11,2%, Магнита — 10,5%, Интер РАО — 9,4%, Газпром — 9,2%, ВТБ — 9,2%, АФК «Система» —  9%, Сбербанк — 8,5%.

На 10 март на световните пазари цената на барел марка Brent се вдигнали с 4,84% — до $36.

Индексът на 50 крупни европейски компании Euro Stoxx 50 отишъл в минус на 1,5%. Dow Jones се вдигнал с 0,4%, S&P 500 и Nasdaq Composite прибавили 0,5% и 0,8% съответно.

Има всички основания да се предполага, че това дело няма да завърши — падането на капиталистическата икономика в дълбока кризова яма продължава, тя едва започва.

Може ли ставащото да се сравни с Великата депресия 1929–1933 г.?

Ето мнението на ръководителя на отдела по информация и анализ на световните пазари ГК «ФИНАМ» Михаил Аристакесян:

«Защо е невъзможно? По-скоро ще е по-лошо. Когато говорят за Голямата депресия, по някаква причина те винаги означават срив на фондовия пазар в САЩ, въпреки че основният проблем е бил на пазара на дългове, държавните облигации са неизпълнени почти по целия свят. И именно това е била основната причина за толкова мащабната и продължителна криза. При това световна, а не само американска.

Всъщност историята се повтаря. В Европе днес ситуацията е по-лоша от тази в САЩ.

За съжаление, ЕЦБ, практически изчерпал своите възможности. Разбира се, можете да продължите да изкупувате държавния дълг и да поддържате свръх ниски лихви, но 10 години такава политика не позволи на европейската икономика да се възстанови. Тя отново балансира на границата на рецесията. Същото е и с Банката на Япония. Тя аналогични мерки много повече реализира, но ефекта е същия. Никакъв значим положителен резулта да се достигне так и не се удало.»[10]

Честно признание, нали! Въпреки всички усилия на мъдрите японски икономисти, Япония преди две десетилетия бившият показател за капиталистическо икономическо развитие не успя да се измъкне от кризата. Маркс, разбира се, е „грешен“, но само по някаква причина „правилната“ буржоазна политическа икономия е безсилна в борбата срещу обективните закони на капиталистическото производство, открити от Маркс.

Сега тази участ очаква и Китай — бившия «локомотив»на световната икономика. Падането на производството в тази страна върви с гигантски темпове. Марксизмът отново е „погрешен“ от гледна точка на буржоазните икономисти и само тук, оказва се, няма бягство от обективните икономически закони на капитализма, открити от Маркс.

По-горе ние пояснихме причината на ставащото. Но буржоазните икономисти Маркс не признават, възхищават се как те отново оправдават капитализма и безсилието им да се справят с неговите проблеми:

«Падането на пазарите намаляват на фона на разпространението на епидемията, причинена от вируса COVID-19 и след действителния крах на сделката за ограничаване на производството на петрол OPEC +.

…Както считат аналитиците на Goldman Sachs, в тези дни между ОПЕК и Русия започнала ценова война. “Това може да доведе котировките на петрола до 20 долара за барел, особено след като икономическият спад, причинен от избухването на коронавирус, забавя глобалното търсене “, отбелязва Голдман Сакс. Според експерти ценовата война напълно променя възгледите за пазарите на петрол и газ, когато производителите с ниска себестойност увеличават резервите си от резервните си мощности, за да принудят производителите с по-висока себестойност да намалят производството[11]

«….два фактора предизвикаха паника в началото на седмицата - по-нататъшното разпространение на коронавирус и разпадането на алианса OPEC +, последвано от изявления от Саудитска Арабия за намерението му да увеличи производството и да предостави на потребителите отстъпки. И двете обстоятелства имат както пряко, така и косвено въздействие върху руската икономика. Именно затова реакцията на отечествения пазар на тези събития се оказали толкова значителни.

Ниските цени на нефта стават базови сценарии на 2020 год в отсъствието на сделка ОПЕК+. …В същото време руските петролни компании изглеждат добре на фона на световния петролен сектор, предвид ниските общи разходи за барел на производство (9,2-11,1 долара за барел еквивалент на нефт) и способността да "затегнат колани" в трудни времена (намаляване на капиталовите разходи, особено за проучване, както беше след 2014г)…»[12]

Тоест не виновен е капитализмът и частната собственост върху средствата за производство, а още по-малко капиталистите, които напразно ограбват трудоспособното население, извеждайки хората до такава степен на бедност, когато не могат да купят това, което им е необходимо. Виновeн e – короновируса! Ако не беше той, то капиталистическата икономика щеше да цъвти без кризи.

Но тогава възниква прост въпрос, точно два:

  1. Преди кризите в капиталистическия свят също са ставали постоянно, но никакви короновируси тогава не е имало. От какво тогава са ставали? Говорите всеки път различни причини? Но каква икономика е това, кажете ми скъпо, ако се размине и падне от някаква дребнава катастрофа, от „лекия удар на вятъра“?
  2. Кой се нуждае от такава икономика и подобна технология, ако се окаже, че е напълно неспособен да защити хората от такива дреболии като незначителен вирус като грипа (освен ако, разбира се, буржоазните медии не омаловажават опасността му)?

Такава икономика има грош цена. Трябва незабавно да се премахне и вместо него да се създаде нова икономика - социалистическа, където няма кризи, няма експлоатация, няма безработица и която не се тресе от страх от вируси, а организира всички интелектуални и продуктивни сили на обществото за борба с всякакви заплахи за човечеството и природните и техногенен характер.

Но ще се възхищавате как руските капиталисти - нефтени и газови магнати възнамеряват да се измъкнат от онази дълбока земя ... в която бяха любезно изтласкани от "скъпи бизнес партньори" и на които руското правителство щедро разпредели огромни предпочитания през предходните десетилетия - отново за сметка на трудещите се в Русия! Те пишат за това с открит текст, никога не се стесняват, защото ето ние какви сме — «умеем да «затягаме пояса» в непрости времена»!

Но вие не се каните да затягате вашия пояс господа предпри! Вие предлагате да ги затегнете към руския народ, който вече практически е прекъснат от вашите усилия от хляб до вода. Вие смятате да вземете от работници и служещи, от пенсионерите и студентите в Русия последния — къшей хляб, да им остане само водата. И по този начин - поради изключителната бедност на милиони хора от вашата собствена държава, за да спестят ценните си печалби.

Въпреки че за какво говорим? За съвест към кого се обръщаме ? Капиталистите никога не са имали никои от своето отечество и своя народ, те се нуждаят само от тези истории за отечеството и хората, за да заблудят трудовите маси, с чиято сила и здраве щедро плащат печалбите си.

Едно е ясно - капиталистите, изпаднали в друга криза, казват това с прав текст - че възнамеряват да коригират своите дела и дела за наша сметка, скъпи работници. Това означава, че решителното настъпление на капитала на правата и доходите на трудещите се не е далеч. Капиталистите, заедно с руската държава, вярно им служи, ще се стремят с истини или неистини да вземат всяка копейка от нас. Е, нашата работа е с вас - да не ги оставяме да правят това, да застанем заедно като планина за вашите трудови и човешки права. А станут настаивать и применять силу — ответить им тем же. Това е наш дълг не само пред своите семейства днес, но и пред бъдещите поколения.

В. Кожевников

[1] https://finance.rambler.ru/markets/43043072/?utm_content=finance_media&utm_medium=read_more&utm_source=copylink

[2] https://usamagazine.ru/velikaya-depressiya-v-ssha/

[3] https://dal.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/145689

[4] https://dal.academic.ru/dic.nsf/ruwiki/145689

[5] https://work-way.com/blog/2014/06/05/istoriya-ekonomicheskix-krizisov-xix-xx-vekov/

[6] https://newizv.ru/news/economy/28-02-2020/fondovyy-rynok-ssha-ruhnul-rekordno-so-vremen-velikoy-depressii

[7] https://www.rbc.ru/business/09/03/2020/5e6657479a7947009b38a289?from=newsfeed

[8] https://quote.rbc.ru/news/article/5e65f7cd9a794767358e6dab?from=newsfeed

[9] https://bcs-express.ru/novosti-i-analitika/itogi-torgov-indeks-mosbirzhi-poterial-8-na-rekordnykh-za-vsiu-istoriiu-oborotakh

[10] https://www.finam.ru/analysis/newsitem/glavnoe-o-birzhevom-kraxe-1929-goda-i-velikoiy-depressii-20191025-16521/

[11] https://quote.rbc.ru/news/article/5e65f7cd9a794767358e6dab?from=newsfeed

[12] https://www.interfax.ru/business/698480




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. morskipesni - Разбира се, че капитализмът е безумие..
12.03.2020 12:05
.. и дори ВСИЧКИ го разбират, мразят го, охулват го.. и какво? Социализмът е ПО-СТРАШЕН, до там е промила рекламата нищожните мозъчета. Лиюно на мен през БГ-соца ми е беше много по-добре, дори от позиция на сегашното ми привилегировано положение в Германия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659461
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031