Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2018 07:17 - АМЕРИКАНСКИ РАЗМИСЛИ - 7
Автор: planinitenabulgaria Категория: Забавление   
Прочетен: 1265 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                     АМЕРИКАНСКИ  РАЗМИСИЛИ – 7

 

      Преди да поместя един постиг от серията serioso, който съм замислил, ще напиша още един-два от серията buffa.

      Ето и първият от тях:

 

                               Строителството  в Америка

 

     Така, както за посещаващите периодично Америка е видно, че цените в Щатите растят пълзящо - в постинга сериозо ще посоча причините за това – по същия начин прави впечатление и построеното и строящото се в страната. То става все по-сложно като технология на изпълнение на строителните работи, макар понятието „строителни” вече да не отразява точния смисъл на тези дейности. Вместо класичестото строителство, което ни е познато, сега тук се извършват свръхсложни монтажни дейности, на границата на човешкия разум. В други случаи пък се строят сгради по класическия принцип, които обаче са в противоземетръсно изпълнение до 9-а степен по скалата на Рихтер. Строителството на къщи тук е на степен, която съответства на строителството у нас преди години. Тогава стротелно-банковата мафия спретна един обирджийски процес, наричани с няколко имена: Строетелният бум, вторият банков грабеж, но имаше и двруги понятия, които отразяваха същонстта му. На тези, които посещават Амерка им е известно, че там след нашия „строителен бум” протече подобен процес, за който по джобовете си усети целият свят Нищо чудно да са взаимствали нашия опит, който доведе до безпрецедентната банкова криза в Америка, за която целят свят заплати, а дебелите прасета от Уолстрийт напълняха още повече. За щуротията в България обаче заплатиха балъците, жертва на опростачвателната реклама, призовавала ги доста време преди това да „инвестират” в стоителство. Инвестира се в производство, във високи технологии, защото инвестираното се завръща, инвестираното в ненужни строежи изисква допълнителни средства, като може да предизвика и конфликти в държавата. Привеждам пример със съсипването на Банско, което доведе до съсипване на част от природата. В тази игра бяха включени като опростачватели много видни лица, напр. една наша гимнастичка, рафинирана простачка. Под натиск на строителната мафия министър на околната среда с умствен капацитет, не разрешаващ му да различи палец от дигитус разреши нов погром над природата в Пирин…..защото строителната мафия не може да си продаде вече построените от нея ненужни апартаменти, преминали в собственост на ПИБ. Допълвам, че възникването на Сицилианскта мафия става по времето на застрояването на Палермо. Това като въведение.

 

     Строителството в Америка сега е е във всестранен възход – като красота на сградите, като технологии, които променят външния им вид, като разнообразие на стиловете и мащабите, които едва ли са така могъщи както тук. Строят се огромни билдинги, но според мен вече не с помощта на акционери, а с парите на бандити, ограбили държавите-примати с мафиотски режими, от където те идват в Щатите, за да узаконят окраденото. Техните пари са благодатна финансова инжекция за Америка. Те могат да стоят в банки и банките да кредитират строителството на макрообекти, могат да бъдат предоставени за строителство на пъттища, небостъргачи, големи сгради /билдинги/,хлични домове в най-различни стилове, всеки за по много милиони в зелено. Америка възниква като едноетажна, в най-добрия смисъл на думата. Пред къщата има двор, за който се полагат грижи да е красив, има и заден двор, където стои колата. Тук и там има къщи с по два етажа.

     Америка е дала убежище на милиони емигранти, не споменавам престъпниците, избягали тук, на бившите роби, на избягалите от престъпни режими. Те са донесли нещо от своята култура, което им е скъпо, напр. стила на къщите. Тук съм виждал дори типичните калоферски къщи по течението на р. Тунджа до Казанлък, кото будят в мен копнеж по тези места. Има и къщи-каменни крепости, като турските по Родопите, но изпълнени от майстори, къщи-дворци в стил, копиран от всякакави държави, къщи тип замъци с огромни дворове и каменни огради с кули, имоти за стотичи милионии долари. Да се построи къща в Лос Анжелес са необходими строителни книжа, които се издават поне две години. В тях влиза и геоложко проучване.    

       Започвам със сгроителството на т. н. небостъргачи, които се строят все по-често в опредени за тази цел квартали на големите градове. Предварително казвам, че аз не одобрявам това строителсво, чиито хиляди жилища в едни небостъргач наподобявам дори не на грабоща, а а ниши покрай гробищата с табелка и прах от починалите…

    Нямам данни, но ми се струва, че руската мафия не я допускат да си узаконява откраднатото от Русия в този сектор, докато за България тя е добре дошла.  Цитарм един варненски таг с прозход от Варна, ТИМ.

    Технологията на построяването на небостъргач е изключително прецизна. Не съм виждал как правят основите на небостъргача, но знам че фундаментът под него е много здрав, към нето има релси, бетонирани във фундамента, а небостъргачът ляга върху финдамента чрез система от ролки , които стъпват на тези релси. Има осигуряване небостъргачът да не може да се отдели от ролките при земетръс.  Конструкцията на небостъргача е монолитна. Тя се състои от метални елементи, изработени в някакъв завод за небъсторгъчи. Тези елементи са предвидени да бъдат с големина, разрешаваща им да бъдат превозени от завода до мястото на монтажа, като има и извънгабаратни, а теглото им е съобрезено с подемната способност на крановете около небостъргача. Кранове опасват небостъргача от всички места. Всеки елемент на небосъргача е проектиран да се монтира на определеното място, което го вклюбва във верига от изключително сложен и прецизен процес. Той удивявя ако се гледат дейностите от съседен небостъргач от  почти същата височина. Тези огромни елемнети са част от конструкцията на сградата, в която после се монтират елементи с места за прозорци, връти, ел. инсталация, водоопроводи и канали, подовете, термоизолации, вентилации, асансьори стълбища. Чувал съм, че най-сложната сграда у нас е НДК. За да стане този мастодонт сграда, в която може да се живее, под нея задължително има гаражи, съобразени с броя на живущите в нея, а дейностите, които наричаме довършителни са още много. Но и след построяването на небостъргача рискове остават – ще се продадат ли жилищата в него, ще се намерят ли наематели за тях, включително за магазинините и офисите под него и по него. Да допълня, че този небостъргач трябва да има собствен трафопост с поне два трансформатора, система за изкачване на водата до резервоари поне на 3-4 нива, гасители на силата на падащата канална вода и още много изисквания, които при ормалните сгради ги няма. Вертикален град наричат тези сгради, а според мен – пълни глупости. Това е за мен строителството на небостъргачи.

    Гъстотата на небостъргачите на единица площ обаче поражда редица проблеми, отдавна констатирани в Ню Йорк, вече видни и в Даун Таун на Лос Анжелес и в другите градове. Проблеми с транспорта, защото гъстотата на населението е огромна. Има небостъргачи с хилади и хора в тхх, проблеми с боклука, полутъмно в тях е през целия ден. И едно напрежение се усеща, което идва от съвместоното съществуване на толкова хора, чиито ден минава в полутъмнина и поглед от една стена до друга. Това не е живот! Тази ненормалност според мен е причина хората да се дрогират, да откачат и да стрелят по училища и зали, когато в тях има концерти, да се опродстачват, да избилат хора, не можещи да ги управляват.

   Към това ни стреми и нашата строетелна мафия, коиято сега заподмята един нов пенис, че София щяла да стане 5000000 души и трябвало да се строят небостъргачи, а водната мафия на основата на тази фалшива новина поиска нещо реално – повишаване цената на водата поради тази причина. Какъв синхрон между мафите и щатните опростачватели от медиите и социалните мрежи, за които идеята според мен идва от проституиращите с казуси приматминистри на съответните министерства.

    По-ниското ниво строители /б. м. мафиоти/ гради разни билдинги. Това са също големи сгради, които се отдават за офиси, за спортни салони, най-ценни от които са приземните етажи. Тук мафиите на страните примати най-целенасочено влагат откраднатото от страната им, защото то се възвърща от наеми, от продажба на цена, много по-висока от действителната. Тези билдинги не надвишават 20 етажа, строителните работи се извършват по класическия принцип, но са много красиви. Чрез това строителство Америка усвоява парите на големите ограбници по света – олигарси на първо място, архимафиоти и др. – и те преминават към Америка. При този процес откраднарите парите от държавата майка се узаконяват тук. След това много техни поколения могат да живеят в лукс без да правят нищо.

    

    Най-ниското ниво на стоитерите тук строи къщи, но измежду тях може да има и такива, които струват по 100 и повече милиона в зелено. Най-скъпа в Лос Анжелес е земята, строителството излиза по-малко, но зависи какво искаш. Една едноетажна еднофамилна къща с гараж излиза 1,5-2 млн. долара, но да си купиш земята за нея трябва да заплатиш поне 15. Ценатаа на тази земя расте с всяка година и интирисът към такива покупки/продажби е голям от страната на руснаци. Дъщеря ми ралоти в този бизнес, казва за някакав рускиня чи иска да купува такива земи. Дърта била, цялата й рода била в Америка. Май този казус ми е познат, такава беше майката на Вальо Топлото, собственичка на /мисля/ 80 фирми. Бушон някакъв, да се прикрие истинският собственик, който ще стане наследодател и така ще замете следите на престъплението – от къде има тези пари, след като една заплата в Русия е стотина долара.

 

    А сега за по-малките сгради, не поцвисоки от 5-6 етажа:

    Те се строят предимно от дърво, което се монтира на метална конструкция. Багерът – тещо хиперсъвъшено в сранетие с нашите – копае мястото на основите на сградата. Основите се бетонират изцяло, става един монолитен стоманобетоне блок, който пакета на Путин не бигла да разруши. Подземният етаж е за гаражи, паркинг. Оставят се едни стоманени глави на железобетона, където ще се захващат металните колони, които са четириъгълни. Към тях се закрепват трегерите, които са изчислени колко да са здрави, дълги, как да се захващат за колоните. Стените са от вид талашит, между който се поставя топлозолация. Към колоните и трегерите има резби за болтове, в които чрез метални елементи в хиляди варианти се поставят и фиксират гредите. Това си е чисто монтажна работа, като типа на елементите за закрепване на гредите към носещата конксрукция на къщата е пресментат според проекта и те пристигатпведно с гредите, всяка от които с номер къде да се монтира.

   Това е най-сигурното противоземетръсно стпоителство – такава сграда никога не може да падне. После като се поставят мебелите те също се закрепват за стените. Довъриителната работа обаче е най-хпродължителната и съществена. Гледаш, една дървена къща. Виждаш след полоовин година – тя превърната в дворец, във венецианска къща, в вещо с елементи от Айфеловата кула. Кич, но достоен за уважение. Така го е искал поръчителят, а строителят прави каквото му е по проект. В последно време и украсата на автомобилите изпростява, но защото това искат производиителите, а опросачените купувачи. Каквото и да търсят те, то трабва да сезира специалистите за тяхната същност….

 

    Най-разпространето е стрпоителствота на семейни къщи. Те са построени по същия тип като билдингите от дърво, но нямат подземие, а само здрав монолитен фундамент, на който са закрепени местата за захващане на колоните. Туд до нас строят. Дойде един багер, по едър от Каракачанът, мърка като коте, за по-малко от час изкопа основите на къщата го откараха на друг обект. Гледах такива изкопи, почвата тус е дълбока поне 2 м. и е черно с леко кафяв и сив оттенък. Не дават да се копае дълбоко, защото може да излезе нефт или газ. За да роди нещо тази почва обаче трябва вода, а това е най-дефицитното нешо за полупустинята тук, върху която е възникнал града.

   Каква ще бъде къщата ти зависи от това, какво искаш, но като цена – лукс, суперлукс или обикновена, но как щеф изглежда точно решават в Общината. Към документите, които прилагаш не съм убуден, че няма и пликче с генетичен материал…

   А къщата – тя ще бъде от дърво с метален скелет, но какво ще се залепи по това дърво, за да се докара до желания вид, зависи от вкуса и възможностите да плати разходите бъдещият й собственик. Същото важи и за вътрешността й.

 

     ЗА  ЗАСТРАХОВКИТЕ, КОИТО ПЛАЩАТ ЗА КОЛИТЕ СИ АМЕРИКАНЦИТЕ:

 

    Те са ужасяващо високи! В зависимост от това, дали живееш в град, където вероятността да се „стракаш” с някого е по-висока, в кой квартал живееш, каква е колата ти, лизингова ли  е или твоя,  и други предпоставки, застраховките за един автомобил среден клас в градовете са към 300 долара на месец. Ако си взел кола на лизинг, вноските за изплащането на колата не са толкова високи. Това принуждава американците, по-малко членове на семейството им да ползват свои автомобили.

    Застраховките обаче не са постоянна величина, те имат една тенденция – нагоре! – в зависимост от поведението ти на пътя, напр. спазването на скоростта, което за магисралите важи и в двете посоки - трябва да пътуваш с 65 мили/час. Ако сториш пакост и застрахователят е платил щетата има три години наказание, при което застраховката ти става двойна. Ако си рецидивист по пътя, напр. повече от две нарушения за висока скорост, застрахователят ти слага фантастична такса или ти определя маршрут, по който да отиваш до работата и обратно. Да се отклониш от този маршрут или да направиш беля извън него – край с книжката ти, защото повече никой няма да те застрахова.  Наказания за шофьорите има и по друга линия – на повечето кръстовища знакът Стоп е поставен на четирите места. Длъжен си да спреш! По големите кръстовиища пък има камери, които следят движението и при нарушаване те автоматично снимат нарушителя, издават звуков сигнал и после, ела че ми трябваш.

   Така застрахователите разполагат с големи суми и автомобли, които те дават за ползване на застраованите при тях ако автомобилът им е непоправимо увреден до решаване на проблема – изплащане на застраховката и купуване на друг.

    Ще дам пример как работят застрахователите по повод ПТП с дъщеря ни тук. Чака тя на светофар, зад нея идва пиян мексиканеец с малък камион, не спира. Удря колата й –доста як джип Хонда-пилот, джипът влиза в една къща, откъсва се преднта му ос, моторът на мексиканеца влиза в джипа, дъщеря ни не е пострадала. Но – късмет. Ако при удара джипа й се бе ударил в металната колона на къщата, нямаше да е същото. Мексиканецът побягва, но хората го хващат, идва полиция. Няма книжка, пиян, камионът не застрахован. Идва и застрахователят, прави протокол, още там докарват на дъщеря ми друга кола, ударената я товарят и откарват. Сумата от застраовката се превежда в банката, защото колата е на лизинг. Следва отиване в банката, където ще се вземе на лизинг друга кола, отх цената й се вади остатъчната сума на колата, сумата от застрахователя и се взема нова. Колата на застрахователя се оставя, той идва и си я прибира. На третия ден след уара всичко е уредено. Мексиканецът няма американско гражданство, влязъл е в страната нелеегално и работи нелегално, няма доходи по документи. Чака го или затвор или изгонване от страната, а застрахователят, който го е дал на съд нищо не може да вземе от него. Но застрахователят е длъжен в случай на ПТП  да изплати щетата.

    У нас не е точно така.Застрахователите са най-големите рекетьори, техният валяк ме гази повече от месец. Удариха ми прекрасната кола, която струваше поне 4000 лв, през иглени уши минах докато ми платят само 1400. То огледи, комисии, протоколи, после отново, решение и въпреки това – късмет. Защото застрахователят бе ДЗИ, а останалите застрахователи – Маргиниите, Алексей Петров и някакава военни, не плащат нищо. Някога т. н. силови групировки станаха /за/страхователи, те са и до днес, макар и напуснали България за да не са в затвора, а държавати ги пази, защото прибира от тях ДДС-то от застраховките. А може да има и други причини. Ненормална работа. Такива застраховки са добри само за извършителите на ПТП, защото те не носят отговорност за щетта, причинена от тях, а астрахователите не плащат. Рецидивистите по пътя плащат същите застраховки акто нормалните хора!?!

   Искаме да правим небостъргачи /б. м. стоителната мафия иска/, а да въведем ред при тази толкова остаряла система още от времето на ВИС и МИГ, никой не подема инициативата. Надявам се причината е не защото управлението на страната се е срастнало с ограбниците от този сектор, а защото толкова може…

   




Гласувай:
9



1. chen - Митовете за руската мафия в Бълг...
08.07.2018 09:10
Митовете за руската мафия в България са силно преувеличени, освен ако под "руска мафия" нямате предвид Лукойл, които са на юг по морето.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Позаинтересувайне се кой "държи" Плодохраниилището в София, Иленци,
08.07.2018 18:30
кой е собственик на сградата на разните издателства на ул. "С Св. Кирил и Методий" 86,
чии кораби акостират на пристанище Варна без митническаа проверка, посетете еедна градинка за деца в Беверли Хилс, попитайте кой ее собственик на най-скъпите къщи нип замъци по хълмовете на Лос Анжелес, позаинтересувайте се кой купува парцели за строеж в Лос Анжелес.
Но не пиитайте кой изпраати пет куршума в главата на Политковская и четири в гърба на Немцов, защото вече е ясно - чеченци, според приключилите следствия. И за новичока - никакви въпроси, защоото е ясно - британците...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12276869
Постинги: 4565
Коментари: 10794
Гласове: 18368
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930