Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2007 13:47 - Електронната фактура вече е достъпна в България
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1377 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 10.11.2007 13:52


Електронната фактура вече е достъпна в България


"Банксервиз" играе ролята на посредник между изпращача и получателя на електронната фактура, обясни изпълнителният директор на дружеството Любомир Цеков

[Дневник]

var GALCNT = 1; StoryGalInit(); Електронната фактура е най-новата услуга на "Банксервиз", която дружеството представи официално вчера. Услугата се предлага за пръв път в България, а в Европа и света е позната от 2005 г. Услугата е само от три месеца на българския пазар, а "Банксервиз" вече обработва по 10 хил. фактури на месец, каза пред журналисти главният изпълнителен директор на компанията Александър Цинцарски. Неин клиент е "Райфайзен лизинг", която е изчислила, че употребата на електронния формат на документа й пести по 100 лева на година. Електронно фактуриране вече ползва и куриерската компания TNT, която оперира с хиляди документи на месец.

Електронните фактури през системата eFaktura.bg отговарят на изискванията на Закона за електронния документ и електронния подпис, Закона за счетоводството и Закона за ДДС. Гарант за автентичността им е използването на универсален електронен подпис. Електронната фактура не се различава като съдържание от хартиената и носи всички нейни реквизити, но за разлика от нея се попълва и препраща във формат, подходящ за съхранение и предаване на данни в интернет. Услугата е достъпна в интернет, но не през общодостъпен сайт, а от сървъра на посредника "Банксервиз". Достъпът е възможен след подписване на договор, обясни Цинцарски.

Трима са участниците в системата за електронно фактуриране - издател, получател и консолидатор ("Банксервиз"). Компанията издател попълва фактурата на компютър и я изпраща към системата на "Банксервиз", която я пренасочва към фирмата получател. Издателят я подписва с електронен подпис. Средната цена на обработката на една електронна фактура е 30 ст. Цената зависи от големината на файла, съпровождащите документи, както и от това какъв брой фактури обичайно генерира клиентът. Цената й може да се поеме само от издателя, от получателя или двамата да поделят разходите за нея.

Електронната фактура намалява до 80% себестойността на хартиения документ, скъсява цикъла поръчка - фактуриране - плащане, не носи риск от загуба на данни, посочи Любомир Цеков, изпълнителен директор на "Банксервиз", някои от предимствата на услугата. Атрактивна опция и за двете страни е електронният архив, който посредникът създава и пази.

Електронното фактуриране е напълно допустимо за България, каза и председателят на Националната агенция по приходите Мария Мургина и уточни, че тя трябва да има всички реквизити, свързани със закона за ДДС, да отговаря на Закона за счетоводството и да е подписана с е-подпис.

От "Банксервиз" очакват, че основни потребители на услугата ще бъдат корпоративните клиенти, особено лизингови компании и хипермаркети. Включването на една компания в системата eFaktura.bg е оправдано само ако попълва над 500 фактури, обясни Цинцарски.




http://dnevnik.bg/show/?storyid=395227



Тагове:   България,


Гласувай:
0



1. meto76 - Ето как се изсветлява икономиката. ...
10.11.2007 13:52
Ето как се изсветлява икономиката.Трябва да се гласува и закон чрез който всички търговски плащания да стават по банков път, а не да се пренасят куфарчета.Средновековна практика по укриване на доходи; данъци и пране на пари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580416
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031