Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2008 00:19 - Може ли амеро да замени долара?
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2145 Коментари: 2 Гласове:
0



Може ли амеро да замени долара? Татяна Димитрова  |  3 април 2008 12:27
Размер на шрифта: A | A | A |
image

n = document.getElementById("audio_player");    image Чуй аудио

image Принтирай  |  image Изпрати

 

 

На фона на непрекъснатото отслабване на долара отново си проправя път конспиративната теория, че се обсъжда възможността да се въведе единна американска валута – амеро, която да замести националните валути на САЩ, Канада и Мексико. Според различните коментари тази валута е част от създаването на Северноамерикански съюз. Аналогии се търсят с ЕС и Европейския валутен съюз, където действа еврото.

Идеята за пръв път за пръв път предлага канадският икономист Хърбърт Грубел през 1999 година. Негови колеги изчисляват, че БВП на Канада може да нарасне с цели 33% за 20-годишен период при евентуално въвеждане на амеро. Идеята е приветствана най-вече в Квебек и не толкова в другите части на Канада.

В Мексико евентуална такава стъпка по-скоро се възприема като част от NAFTA/North American Free Trade Agreement/.

Различни форми на валутно интегриране са факт на американския континент. Няколко страни, сред които Аржентина, Бразилия и Канада в различни периоди са обвързвали валутите си към американския долар. Официално противопоставянето на подобен валутен съюз е доста силно и от двете страни на американско-канадската граница

Проучване на университета „Санта Барбара” в Калифорния показва, че САЩ имат твърде голям интерес от статуквото, за да вървят към единна валута. Американският долар вече действа като глобална валута и приемането на нова ще компрометира тази му позиция и ще доведе до ориентация към еврото или йената.

Евентуалното въвеждане на амерото ще се сблъска с няколко проблема, посочват икономистите. Трите държави ще загубят самостоятелност при управлението на валутата, която сега имат, включително и определянето на основната лихва. А в момента Канада, Мексико и САЩ имат твърде различна политика в това отношение.

Какви практически проблеми пред евентуалното въвеждане на амерото съзират търгуващите по цял ден с американската валута? Ето какво коментира пред Дарик Веселин Калчев от финансова къща „Логос”:

Първо – обединение в паричен съюз и липса на собствена валута означава, че монетарната политика ще се определя от някаква централа, а не еднолично във Вашингтон, Мексико или Отава. Второ – трите икономики са крайно различни. Например едно поскъпване на петрола по принцип води до обезценка на американския долар, защото спада активността в икономиката, докато същото явление води до сила на канадския долар, защото страната е износител на енергийни продукти. При обща валута какво ще става? Ще поскъпва или ще се обезценява? Трето – по принцип от обединение полза имат по-слаби държави, а не силни. САЩ са номер едно в света, Канада е в Г7, Мексико е с бързо развиваща се икономика. Четвърто – чисто политически е изключено най-силната държава в света да не притежава собствена валута, а да е в съюз с други държави. В момента доларът си е все така – валута номер едно в света, независимо от силната конкуренция на ервото. Петролът и златото са деноминирани долари, а валутните резерви на отделните държави са изградени най-вече от долари. Пето – САЩ и в момента е обединение. Това са Съединените щати, които имат отделни закони, но и общи федерални, които ги обединяват, а са обединени от еднаквите ценности. Еврозоната като противовес нерядко е наричана фамилиарно Европейските щати. Шесто – ако все пак се получи обща валута в няколко държави, било то в Канада или Мексико или други, то тези няколко държави ще използват една валута, но тя ще е доларът, а не амерото – нещо, което и в момента е факт. Американците на биха имали нищо против други да използват тяхната валута, като по този начин държат диригентската палка. Каквито решения се вземат във Вашингтон за долара, автоматично засягат и останалите, използващи долара като платежно средство. Не така ще стои въпросът, ако се обединят с други в амеро, и имат еднаква тежест в процеса на вземане на решения, тоест загубят независимата си парична политика.

През август миналата година се появиха слухове в интернет пространството, че Финансовото ведомство на САЩ вече е изсякло монети амеро. Даже се появяват снимки на новата обща валута. Предполага се, че тези слухове тръгват след като дизайнерът Даниъл Кар, създава медали и значки, сред които серия златни и сребърни амеро монети, които на гърба си имат надпис North American Union и носят логото на компанията на дизайнера.

На Кар се налага да пусне на сайта си обръщение, в което обяснява, че целта му не е да подкрепя създаването на Северноамерикански съюз или въвеждане на амерото, а очаква от съгражданите си да имат активна позиция по евентуални решения на американското правителство.

Въпреки срива на долара засега политиците от никоя от трите страни не коментират амерото. Спорадично то се появява в книги, филми и радиопредавания, както и най-вече в интернет блоговете.


Още новини в DarikNews.bg


http://www.lev.bg/view_article.php?article_id=16199



Тагове:   може,


Гласувай:
0



1. анонимен - rusiq e nai-silnata d1rjava
08.05.2008 09:30
ave kvoto i da si govorim nai visokite voenni tehnologii sa v rusiq
цитирай
2. анонимен - Може ли амеро да замени долара?
18.06.2009 12:30
САЩ Са длъжни да въведат амерото в противен
случай тяхната икономика скоро ще рухне.
Съвет - ако сте се запасили с Долар - продавайте.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580613
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031