Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2008 15:07 - Бурно развитие на вятърните ферми в Испания
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1413 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 07.04.2008 17:19


Бурно развитие на вятърните ферми в Испания

Последна редакция: 07.04.2008, 11:56

Публикуване: 07.04.2008, 11:49

Автор: Money.bg

Размер на шрифта: a a a

imageВятърните мелници си заслужават - започва свой коментар за енергията произвеждана от вятъра Амброаз Евън-Причърд, популярен бизнес редактор в The Telegraph. В една ветровита събота в края на месец март вятърните паркове, разпръснати по хълмистите плата и по морските пясъчните наноси в Испания, произведоха 40.8% от нужното на страната през онзи ден електричество.

Да бъдем прецизни, бяха произведени 9 862 мегавата от вятъра. Това е достатъчно за захранването на големите градове Мадрид, Барселона, Севилия, Валенсия, Толедо, Кордова, Гранада, Сантандер, Билбао и Сарагоса, взети заедно.

Рекордът в работен ден бе поставен във вторник, 5 март - вятърната енергия тогава задоволи 28% от енергийните нужди на Испания.

Години наред испанското правителство инвестираше усилия и средства в тази насока и сега вложенията се изплащат. Испания е глобална супер - сила във вятърната енергия с монтирани 15,000 MW мощности.

Регионът на Навара е до 70% „зелен": защитен от енергиен шок, политики по доставки на газ, цени на петрола. В тукашните мъгливи планини германската енергийна група E.On изгражда полк от вятърни генератори, всеки от които се издига на 125 метра нагоре.

Ние сме извън бутиковата фаза" - обяснява ръководителят на зелените операции на E.On. Това, което започна през 1970те като ниша и игра, възможност за данъчни облекчения за германските стоматолози и доктори, стана мощна индустрия. За 25 години производителността от добива на вятърна енергия е нараснала 150 пъти!

Разходите за покупката и издигането на подобен ветрогенератор са 2.6 милиона евро. Но не е лесно да си го набавиш - продукцията на датския производител Vestas е разпродадена до 2010 година.

Според автора на The Telegraph, вълната недоволство в английските Графства заради ветрогенераторите, отзвук на старите вятърни мелници, е напразна. Всяка „мачта" може да захрани цял квартал.

В момента в Европа с ветрогенераторите си E.On се движи около BEP (точката, в която приходите покриват променливите разходи). Но в Тексас вятърните ферми, които са се разпрострели на 10 мили, достигнаха магическата цена от €50 за мегават час (със субсидиите на САЩ), далеч по-евтино от природния газ по сегашни пазарни цени.

Америка е истинската Мека на вятърните турбини. Фермерът може да получи по $5 000 до $10 000 за всяка инсталирана турбина на негова територия, а добитъкът ще продължава да си пасе необезпокояван отдолу.

Обществеността вече не вижда сензация във вятърната енергия. Другояче стои въпросът за соларната енергия, която възбужда любопитството на публиката. Само че двете технологии - за добив на енергия от вятър и слънце - са на километри една от друга. Цената на енергията от вятъра е в рамките €50 до €100 за мегават час, докато соларната енергия все още излиза по €450. „Убиецът на соларната енергия е цената на силиция".

Към 2007 г. възобновяемите енергии произвеждат 242 гигавата, или 5% от електричеството на планетата. 93 гигавата са създадени от вятъра, малките ВЕЦ дават 77 гигавата, биомасата 48 GW, геотермалната енергия 9.6 GW, соларната 8.5GW, биогаз 5.2 GW и приливно - отливната енергия 0.3 GW.

Очакванията на E.On, най-голямата европейска частна енергийна компания, са за учетворяване на добиваната от ВЕИ електроенергия през следващите 12 години  до 970 GW, в което най-значителна роля ще изиграе вятърът. Скоро възобновяемата енергия ще се превърне в бизнес с капитал €200 млрд. Трудно може да се открие друга индустрия със сходен ръст.

Глобалният съвет за енергия от вятъра (GWEC) предрича, че енергията от вятъра ще осигурява почти 29% от световното електричество през 2030 г.

МЕА искат да бъдат по-реалистични и говорят за 3.5%. Доклад на Британската инженерна академия установява, че енергията от вятъра все още струва два до три пъти повече от ядрената енергия. Дискутира се какво ще даде резервните мощности, когато вятърът спре да духа.

Само че от E.On имат собствени изчисления, които предвиждат, че до десет години, ако не и по-рано, вятърът ще има трайна равнопоставеност в мрежата заедно с другите енергоизточници. Затова компанията инвестира €6 милиарда за три години, за да запази позицията си на лидер във ВЕИ. Испанската Iberdrola е изпреварена, но това не е достатъчно на германците, които предвиждат да увеличат десетократно произвежданата от вятъра енергия до 2015 г.

В испанската провинция Аустрия E.On предвижда до края на 2008 г. да произведе от вятър толкова енергия, достатъчна за снабдяването на 82,000 къщи.

Но се задава поредният сблъсък на интереси: енергийните дружества строят своите генератори на хълмове и възвишения, които по мнение на инженерите са „почти необитаеми" и не служат за нищо полезно. Според местните хотелиери и еколози обаче, гората от въртящи се перки замърсява пейзажа, да не говорим за потенциалните биологични вреди от вибрациите.

Това признават и от E.On: все по-трудно е да се издигнат турбини на суха земя, особено във Великобритания и Германия. „Никой не иска да погледне от прозореца си и да види вятърен парк".

Затова компаниите преместват ветрогенераторите навътре в морето - (или в нерегулирани места като България, където на резерватната територия Калиакра, срещу прелетен път на птиците, в ландшафт с голяма туристическа стойност, с аргумента ‘екологичен" бе издигната вятърна ферма, бел.ред.). В морето разходите за съоръженията са по-високи, но също и приходите нарастват. В момента в света има само един кораб, който може да инсталира 200 - тонните мачти.

E.On съвместно с Shell сега разработват един от най-големите в света проекти за ветрогенератори в морето в устието на река Темза. „Лондонската редица", както е известен проектът, ще осигурява една четвърт от енергийните нужди на Лондон.

Ако цените на петрола и газта паднат рязко - както стана през 1980те и след това в края на 1990те, инвестициите в енергия от вятъра ще се окажат скъпо начинание. Но предвид търсенето на петрол в света, сега не изглежда особено възможно някакво драстично понижение на цените.

Вносът на петрол от Китай миналата година нарасна с 14%, а от четири години независимо от опитите на петролните компании, добивът остава непроменен. Според Goldman Sachs до две години суровият петрол може да достигне цена $175 за барел.

Промяната към добивания от зърнени култури етанол вече не изглежда добра алтернатива, тъй като ООН предупреди за възможен недостиг на храни и гладни бунтове.

Според шефа с пурата на E.On, Вулф Бернотат, до 2030 година глобалното търсене на електроенергия ще се удвои, след като индустриалните революции в Азия наберат скорост.

Изброените по-горе моменти дават добри перспективи на вятърната енергия, повече от която и да е друга опция. Чиста, тиха, няма емисии CO2, изплаща се, произвежда се на място. „Тези които не харесват вятърната енергия, са длъжни да предложат алтернатива". Бернотат тържествува: „Досега те не са излезли с нищо реално".

Според френския „Монд Дипломатик", енергията добивана от вятъра (и по-общо възобновяемите енергийни решения) е особено подходяща за бедните страни от Юга, тъй като се монтира сравнително бързо, не се нуждае от гориво, което се купува, не се нуждае от особени разходи за поддръжка и може да захранва местни общности - например едно или няколко села или ферма.    


http://money.ibox.bg/material/id_1222494243/





Тагове:   Испания,


Гласувай:
0



1. meto76 - http://www. youtube. com/watc...
07.04.2008 15:31
http://www.youtube.com/watch?v=RFPj9frhKuo&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=jhI8Y_sKcWI&feature=related


http://www.youtube.com/watch?v=bFjKm5kDXM0
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14579197
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031