Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2009 17:53 - AIG отново накара света да настръхне
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2729 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.02.2009 17:54


AIG отново накара света да настръхне От оцеляването на застрахователния гигант зависи стабилността на глобалната финансова система
image
Фотограф: Shutterstock

Ако има едно нещо, което може да накара всеки икономист да настръхне, това е фалит на голяма финансова институция. Колабирането на такава компания обикновено повлича със себе си служители, клиенти, парньори, че дори и конкуренти. След фалита на Lehman Brothers кредитните пазари буквално замръзнаха и това продължава и досега. Изводът беше, че подобно нещо никога повече не бива да се допуска, дори с цената на скъпа национализация например. Затова и администрацията на президента Барак Обама обяви пакет от мерки за стабилизиране на финансовата система, включително серия от "стрес тестове", които трябва да определят колко здрави са големите банки и дали да получат държавна помощ, или да бъдат оставени да фалират. За всички обаче е ясно, че второто едва ли ще се случи.

Така опасността от фалит на нов банков гигант постепенно остава на заден план, но пък се оказа, че има и друга заплаха, която според мнозина анализатори може да има много по-зловещи последици. Става въпрос за AIG, която до миналата година беше най-големият застраховател по пазарна капитализация в света. За разлика от Lehman Brothers (и за щастие на Уолстрийт) тя беше спасена на цена от 80 млрд. долара, които прераснаха в 123 млрд. долара и достигнаха 150 млрд. долара. Състоянието на дружеството обаче продължава да се влошава и прогнозите на анализаторите сочат, че на 2 март AIG ще обяви колосалните 60 млрд. долара загуба за последното тримесечие на 2008 г. Това ще е най-голямата тримесечна загуба в историята на САЩ, надхвърляща с 6 млрд. долара предишното най-добро постижение на Time Warner, съобщи телевизия CNBC. При рекордния темп, с който потъват доларите в черната дупка на AIG, тя съвсем скоро ще се нуждае от ново спасяване, което, ако не дойде, може да помете огромен брой банки в САЩ и още по-голям в Европа.

Защо губи AIG

Най-общо казано - защото е застраховала американски ипотечни облигации. Може и сега това да не звучи като особено добра идея, но допреди две години беше лесен бизнес, който носеше на AIG милиарди долари. Когато някой голям инвеститор като пенсионен фонд или пък банка реши да инвестира на американския пазар на ипотечни облигации, той купува ценни книжа, които носят приятна лихва, но и риск да не си получи парите. Банковите регулации (особено в Европа) са доста сурови и не позволяват поемането на много риск. Ако той обаче е застрахован от компания с перфектен рейтинг, нещата се променят. Точно тук идва ролята на AIG. Компанията е един от най-големите играчи на пазара на застраховки срещу неплащане, известни като CDS (от англ. Credit Default Swap - контракт между две страни, където купувачът плаща фиксирана сума на продавача в замяна на застраховка срещу неизплащане). За AIG това изглежда като чудесна сделка - те получават пари, за да гарантират един сигурен инструмент, който може да гръмне само ако се случи нещо много малко вероятно - много хора накуп да спрат да си плащат ипотеките. Обаче... точно това стана.

Така AIG влезе в много опасна спирала на непрекъснато увеличение на обезщетенията, които трябва да изплати по сключените CDS. А те са наистина много. Така всъщност всеки ден AIG действа като своеобразна въздушна възглавница, която поглъща голяма част от тежкия удар на ипотечната криза и не му дава да се разпространи из целия свят и най-вече в Европа. В случай че AIG се срине, клиентите й, сред които са най-големите американски и европейски банки, ще останат "на сухо", което ще доведе до немислим и невиждан досега колапс на световната финансова система.

Затова и най-големите поддръжници на спасяването на AIG са именно институциите на Стария континент. Според различни оценки застрахователната компания е застраховала активи на тези банки за 300 млрд. долара, с което им е помагала да покриват изискванията за капиталова адекватност Базел II. Тази хватка им е позволявала да твърдят пред регулаторните органи, че са адекватно покрити от компания с отличен кредитен рейтинг като AIG, без да разполагат с нужните капиталови резерви. Тази система прави банките особено уязвими към шокове като сегашния. Още повече че европейските институции са разклатени и от други проблеми (виж стр. 58).

И колко губи Америка

Настроенията в САЩ са малко по-различни. Според източници от Вашингтон компанията вече е започнала преговори с правителството за нова помощ. Още от първите новини за трудностите на компанията през септември правителството твърди, че просто няма да позволи фалит на AIG. Някои анализатори обаче продължават да питат дали застрахователният гигант има нужда от наливане на толкова пари. Неназовани източници разкриват, че юристите на групата - кантората Weil, Gotshal & Manges, вече се подготвят и за възможен фалит, но никой не говори открито за подобна възможност.

Според Белия дом бизнесът на групата се разпростира навсякъде и провалът ще означава сриване на цялата глобална банкова система. Въпросът, който всички си задават във Вашингтон, е докъде е готова да стигне с помощта си новата администрация на президента Обама и дали може да позволи банкрут на AIG, което ще означава финансов трус с далеч по-голям мащаб от колапса на инвестиционната банка Lehman Brothers през септември. Още два факта имат значение при опитите за прогнозиране на действията на Обама. След отпускането на 150 млрд. долара САЩ вече държи 80% от AIG под формата на преференциални акции, срещу които получава годишен дивидент. Всяко намаляване на кредитния рейтинг на гиганта с един пункт води до загуби от 8 млрд. долара.

Какво следва

Състоянието на глобалната икономика показва, че АIG трудно ще възстанови приходите си в настоящата среда. Стратегията на компанията за излизане от кризата включваше разпродажба на активи, с които да върне дълговете към държавата. Но досега този план нямаше успех, тъй като застрахователят успя да продаде малка част от подразделенията си.

Financial Times разкри, че властите обсъждат разцепването на AIG на три отделни дейности под контрола на държавата. Правителствените експерти смятат, че само по този начин може да задържат компанията на повърхността. Планът предвижда държавата да има големи дялове в трите бъдещи подразделения: азиатските операции на AIG, международното животозастраховане на компанията и американския бизнес. Възможно е сформирането и на четвърти филиал, съдържащ останалите дейности и лоши активи на групата. В замяна на преструктурирането държавата може дори да опрости голяма част от дълга на AIG. Правителството не изключва и възможността да продаде новите филиали в случай на добра оферта за тях. AIG от месеци се опитваше да намери купувач за азиатския си бизнес American International Assurance, който в златните си години се оценяваше на 20 млрд. долара, но до сделка така и не се стигна. Все още не ясно каква ще е съдбата и на други дейности на гиганта като лизинговия бизнес със самолети и международното имотно застраховане.

Засега е видно само, че цената, която американският данъкоплатец плаща, за да спаси света от финансов хаос, е доста солена. 

http://www.capital.bg/show.php?storyid=682554


Тагове:   Отново,   AIG,   накара,   настръхне,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580967
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031