Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2009 00:11 - General Motors обяви фалит, подава документи за защита от кредиторите
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 892 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.06.2009 00:11


Николай Атанасов - 1 Юни 2009 GM ще получи от правителството на САЩ $ 30 млрд. за 60% от акциите си, Канада взима 12% за $ 9,5 млрд.
image
Централата на GM в Детройт.
image image image image image
В събота контролният пакет на Opel бе закупен от канадско-австрийска корпорация и руски консорциум.

Най-големият автопроизводител на САЩ, основаната през 1908 г. в Детройт General Motors Corp. ще обяви официално банкрут по-късно в понеделник местно време, преминавайки в нова ера на неясно бъдеще като собственост на американското правителство, предава Reuters.

Процедурата по защита от кредиторите, която ще бъде стартирана днес под егидата на администрацията на президента Барак Обама, ще е третата (по други данни четвъртата) по значимост в цялата американска история и най-голямата в индустриалното производство на САЩ.

Междувременно, като окуражителен знак на прогрес в опитите на правителството на Обама да спаси американската автомобилна индустрия, съдът по фалитите одобри сделката за цялостната продажба на активите на започналата вече процедура за защита от кредиторите автомобилна корпорация Chrysler LLC на група инвеститори, водена от италианския автоконцерн Fiat SpA. Фалитът на Chrysler, който също бе финансиран от Департамента на финансите на САЩ, бе коментиран от експертите като “пробен опит” преди много по-мащабния и по-комплексен процес на реорганизация на GM.

Планът за преструктуриране на General Motors, разкрит от представители на американските власти, предвижда бърза продажба, която ще позволи на много по-малката GM да излезе от режима на съдебна защита значително по-конкурентноспособна, най-рано след 60 до 90 дни.

Веднага след подаването на документите за защита от кредиторите, правителството на САЩ ще предостави на концерна допълнителна финансова помощ в размер на $ 30,1 млрд. и ще откупи $ 8,8 млрд. от дълговете на GM срещу около 60% от привилегированите акции на корпорацията, предава USA Today. Държавата планира да продаде отново ценните книжа в рамките на 6 до 18 месеца след преструктурирането, за да си върне част от вложените в компанията средства.

Правителствата на Канада и на канадската провинция Онтарио ще вложат в реорганизираната GM $ 9,5 млрд. и ще откупят задължения в размер на $ 1,7 млрд. срещу 12% от акциите й и правото на свой представител в борда на директорите на компанията. Това потвърди направените по-рано прогнози, че правителствата на САЩ и Канада ще придобият около 72,5% от акциите на “новата” GM.

Други 17,5% от акциите ще получи Обединеният профсъюз на автомобилните работници на САЩ (UAW), срещу съгласието за ненамеса в по-нататъшния процес на преструктуриране.

През уикенда съвета на собствениците на ценни книжа на GM одобри плана за обявяването на фалит и реорганизация на корпорацията с 54% от гласовете, след като за акционерите бяха отделени 10% от ценните книжа, с възможността по-нататък да увеличат дела си в компанията до 25%. 

Според процедурата за фалита, автопроизводителят ще закрие 11 от заводите си в САЩ и ще спре производството в още 3 фабрики, като без работа ще останат около 21 000 души от 54 000-те работници на UAW в САЩ. Общо в предприятията за монтаж на GM в САЩ работят 92 000 души, а в производствата свързани с нея са ангажирани 500 000 души.

Досега, с отчитането на новите заеми, General Motors е получила от американските власти над $ 50 млрд., от които след обявяването на фалит ще трябва да върне само $ 9 млрд. Акциите на концерта се сринаха до 75 цента за брой в петък, което е най-ниската им стойност от годините на Голямата Депресия, след като на борсите изтече информация, че това това ще последния им ден на пазара преди обявяването на банкрут.

Очаква се компанията да внесе документи за защита от кредиторите по чл. 363, Глава 11 от Закона за фалитите на САЩ в съда на Ню Йорк след официалната пресконференция по този повод на президента на САЩ Барак Обама около 12,00 ч. източно американско време днес.

Според France Presse, която цитира информация на пресслужбата на Белия дом, пресконференцията на Барак Обама е планирана за 11,55 ч. местно време днес (18,55 ч. българско време), като ръководството на автомобилния гигант ще депозира документите за защита от кредиторите още около 8,00 ч. местно време (15,00 ч. българско време).

По-рано в събота вечер, министърът на финансите на Германия Пийр Щайнбрюк (Peer Steinbrueck) потвърди официално, че е финализирана сделката за продажбата на притежаванета от General Motors германска автомобилна марка Opel на канадско-австрийската корпорация Magna International, руската Сбербанк и руския автопроизводител “Група ГАЗ”. Според договореността, Magna ще получи 20% от акционерния капитал на Opel, 35% ще отидат в руския консорциум на Сбербанк, 35% ще запази  GM и 10% ще получат сътрудниците на компанията.

В рамките на преструктурирането ще бъдат съкратени около 10 000 работници в Opel, 2500 от които в самата Германия, но всички 4 завода на компанията в родната й страна ще продължат работа. Споразумението предвижда и създаването на външен орган за управление и защита на автоконцерна при фалит на GM и уточнява размера на кредитните гаранции и сумата на преходния заем за компанията. Германия ще отпусне кредит за поддържане дейността на Opel в размер на около 6 млрд. евро, като около 1,5 млрд. от сумата ще бъде под формата на краткосрочен заем. Още ок. 700 млн. евро непосредствена финансова помощ ще отпусне Magna International.

Magna International е собственик на успешния австрийски автопроизводител Magna Steyr, който разработва технически нововъведения за чужди автоконцерни като Mercedes-Benz и BMW, и произвежда авотомибили на други марки като BMW X3, Chrysler 300C, Jeep Commander и Grand Cherokee, Mercedes-Benz G-Class и Saab 9-3 Cabrio. Предстои компанията да започне производството на Aston Martin Rapide,  Porsche Boxster и Cayman, Peugeot 308 RC Z, BMW X1 и MINI Crossover.

По-рано стана ясно, че след подписването на сделката, руските заводи на “Група ГАЗ” ще започнат производството на модели на Opel вместо Volga Siber. Промяната в производствената линия се очаква да стане в рамките на 9 месеца.


http://www.bgfactor.org/index_.php?cm=3&id=19332






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14624695
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930