Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2009 09:56 - Засега надделява идеята за оздравяване на "Кремиковци"
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1252 Коментари: 3 Гласове:
1



Най-големите облигационери и водещите кредитори на "Кремиковци" засега подкрепят идеята да обърнат своите вземания от банкрутиралия комбинат в акционерен капитал. Това съобщиха източници, близки до комитета на облигационерите и синдика Цветан Банков.

Притежателите на дългови книжа, по които платец вече е "Кремиковци", са гласували в полза на оздравителния план в организираното между тях предварително вътрешно гласуване. То се организира от попечителя на облигационната емисия "Лоу Дибенчър" и по предварителни резултати 65% от кредиторите са гласували "за" плана, а останалите 35% се делят между облигационерите, които се противопоставят, и тези без мнение. Попечителят обаче е изпратил до синдика писмо за намерение, което няма задължителен, но показва желание цялата емисия да се обърне в акционерен капитал.

Попечителят има възможност да смени решението си, ако до събранието на кредиторите, което се очаква да бъде през октомври, излезе оценка на тяхното вземане и коефициентът, при който то се обръща в капитал, се окаже неизгоден.

Останалите най-големите частни кредитори - индийската "Стейт трейдинг корпорейшън", към която комбинатът дължи близо 200 млн. долара, и "Стемкор" с претенция за 60 млн. долара, са поискали капитализиране с писма до синдика Цветан Банков. Същото са направили и държавните доставчици НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ.

През миналата седмица стана ясно, че група от инвеститорите, притежаващи облигации, искат дружеството да се ликвидира чрез разпродажба на активите, вместо да прилагат оздравителен план. Точно незадължителният план на този предварителен вот ги кара да очакват до октомври конфигурацията да се промени и аргументите в полза на ликвидацията да надделеят.

Всички показатели от отчета за миналата година говорят, че през следващите няколко години "Кремиковци" ще продължи да трупа загуби. В този смисъл стратегически изглежда по-интересен "Кремиковци" като съвкупност от активи и собственост (отделни заводи, земя и вероятно суровина, скрап и т.н.), но не и като цяло предприятие, коментира в интервю за "Дневник" икономистът Красен Станчев, който е консултант на инвеститорите, желаещи ликвидация (пълния текст на интервюто четете в утрешния брой).

Облигационерите, които от миналото лято допускат идеята да станат собственици на "Кремиковци", пък заявиха, че несъгласието на техните колеги инвеститори е продиктувано от неспособността да инвестират допълнителни средства, което се предвижда в оздравителния план.

"Планът е направен от "Заптек", тази консултантска компания е сред най-големите и е преструктурирала най-големите руски стоманопроизводители. Въобще няма какво да се спори, защото никой не разбира по-добре от тях. Те са американци от руски произход и са изключителни експерти. Абсолютно игнорирам всякакви други коментари и гледам само те какво ни казват, а и освен това по мнението на синдика това е най-добрата група експерти, които някога са посещавали "Кремиковци", коментира Анжело Москов от фонда QVT, който е сред най-големите облигационери.


http://www.dnevnik.bg/pazari/companii/2009/08/17/771075_zasega_naddeliava_ideiata_za_ozdraviavane_na_kremikovci/



Гласувай:
1



1. emil60 - Е, добре, може ли по-простичко!
18.08.2009 10:11
Кремиковци печеливша идея ли е или не? Не единственото предприятие в света, което замърсява околната среда...Все пак трябва да се произвежда суровина за машиностроенето или каквото и да е там производство... И водните помпи са крайно вредно производство, и акумулаторните батерии... Добре - няма да произвеждаме нищо, не ни бива и т.н. А случайно да знаем колко от зрелите и квалифицирани специалисти, без някой да плаща на България за тях, работят в други държави, а? Питам и отговор не искам, зная го... Докато ние дадохме на света не малко квалифицирана работна сила, за която никой не ни плаща, тук в нас оставихме без работа... колко хиляди... Смятали ли сте го... Ако не ме разбирате, питайте Ли Якока или четете книгите му... Не искам да обиждам никой... Просто в България интересите на "елита" са да се печели без да се мисли за последсдтвията... Резултата освен всичко друго е хилядите тонове бетон в горите и крайбрежието на реки и море...
цитирай
2. meto76 - Бахамските острови се издържат ...
18.08.2009 13:10
Бахамските острови се издържат единствено от туризъм.Нямат никаква промишленост.Жизнения стандарт е висок.Не е нужно една държава да има тежка промишленост, за да се развива.А обратния пример е Русия.Много тежка промишленост и замърсяващи производства и масова мизерия нисък жизнен стандарт.България трябва да заложи на туризма,транспорта и селското стопанство - тук имаме конкурентни предимства - хубава природа, кръстопътно местоположение и благоприятен климат с плодородна земя.
цитирай
3. meto76 - http://business. actualno. co...
18.08.2009 13:39
http://business.actualno.com/news_257265.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14618048
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930