Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2010 01:28 - Красен Станчев: Държавата да излезе от нехарактерните за нея начини на присъствие в бизнеса
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 806 Коментари: 0 Гласове:
1



   Красен Станчев: Държавата да излезе от нехарактерните за нея начини на присъствие в бизнеса       image  








Овладяването дефицита и намаляването на бюджетните разходи е относително проста задача, която зависи само от мнозинството в парламента и от правителството. И може да стане доста бързо – за 6-8 седмици, смята икономистът

Интервю на Владимир Савов, Информационна агенция КРОСС


Г-н Станчев, по-рано днес в едно радио предаване министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков каза, че една от основните цели на България, свързани с излизането от кризата, трябва да остане привличането на чуждестранни инвестиции. Как може да стане това в този момент на финансова криза в целия свят?

Тази цел е много ясна от много отдавна, още от преди изборите, защото 7-8 месеца преди изборите имаше непрекъснато намаляване на приходите в бюджета, спад в икономиката и увеличаване на разходите. Основното, което трябва да се направи, е да се съкращават нехарактерни за държавата начини на присъствие в бизнеса. Министерството на икономиката и енергетиката вече започна този процес с Българския енергиен холдинг, но има много подобни случаи. Трябва да се мине през пътните компании, те трябва да се приватизират. Трябва да се приватизират и всички други нехарактерни за функциите на едно нормално правителство икономически структури, като се мине през железниците и се стигне до НДК. В такава ситуация (на криза) не е много ясно кой ще купува земя, кой ще купува права за замърсяване (квоти за вредни емисии).
Така или иначе има резерви и те са много големи. Това ще позволи да се рационализират и правителствените разходи. Според мен, има добра перспектива дори в области, които на пръв поглед изглежда нямат много добри бизнес възможности. Например, ликвидацията на губещи предприятия, като „Кремиковци”, е също възможност за привличане на чуждестранни инвестиции.
Следващата голяма резерва е в забавените проекти до момента. Те не са само в областта на инфраструктурата, а във всички области, където се изисква някакво разрешение. Защото тройната коалиция забавяше такива решения. Само в отговорностите на Министерството на околната среда и водите има някъде около 1000 процедури, които са чакащи.
Следващата перспектива е и частното предлагане на публични услуги. Има около 400 проекта за отпадни води и пречиствателни станции. Затова има средства, заделени по европейски програми. Сумата там е около 5,5 млрд. евро за период от 7 години. Досега са изразходвани около 90 млн., т.е. по-малко от 2%.

Усвояването на средства от еврофондовете продължава да е проблем…
Това е проблем, който тежи на съвестта на тези, които отговарят за това. От 2007 г. до 2013 г. са заделени такива средства, до момента са похарчени по-малко от 2%, следователно, тези които са отговаряли за това, те носят вината.

Вчера бяха оповестени данните за дефицитите на 27-те членки на ЕС, и на страните от Еврозоната. България, въпреки, че е с дефицит над 3% и беше поставена в списъка за обявяване на процедура по свръхдефицит, всъщност, на фона на другите европейски страни, изглежда има един доста добър показател, което, според някои коментари, говори за добра финансова дисциплина. Вие как бихте коментирали това?
Добра финансова дисциплина имаше до ноември 2008 г. След това имаме безумно харчене и малко усилия да се направи нещо в тази насока. Имаме само два месеца със свиване на държавните разходи и непрекъснато намаляване на приходите. Двата месеца, в които беше направен такъв опит, бяха октомври и ноември миналата година. След това през декември, по случай края на годината, правителството започна да се прави на Дядо Коледа, да раздава подаръци, отвори Кутията на Пандора, във вид на съревнование за различни привилегии. Ако погледнете днес, имахме около 15 инициативи – различни групи от населението искат някакви привилегии, някакво финансиране от бюджета. Като започнете от майките, които искат да забременеят ин-витро и се стигне до такива относително големи групи, каквито са да речем производителите на тютюн. В тази ситуация на спадащи приходи и увеличаващи се разходи, много от които са свързани с предизборна политика през 2003-2004, 2008-2009 г., което е вид купуване на избори, това е доста неразумно, меко казано.
Тук вече стигаме до 3-те процента дефицит на България и 12-те процента, да речем, в Обединеното кралство. Очевидно ситуацията там, от гледна точка на финансова дисциплина, на пръв поглед е по-лоша. Но ако се види къде са разходите на правителството на Гордън Браун - това е поддръжката на банки, които те са сметнали за системни и поддръжката на инфраструктурата. Докато в България, в момента социалните разходи на бюджета са равни на 13% от БВП. Това са разходи за непроизводителни съсловия, независимо дали става дума за безработни или за пенсионери. Така че, да речем капиталовите пазари разглеждат по доста различен начин България и Великобритания. За Великобритания рейтингът продължава да бъде ААА, докато за България той не се подобрява, независимо от това, че изглежда добре спрямо останалите страни. България понеже е по-малко структуроопределяща страна и има запис, който не е много добър, дори при 3-4% дефицит инвеститорите си задават въпроса какво става в страната.

Тоест разковничето е не колко пари се харчат, а за какво?
Разковничето е първо за какво се харчат и второ, ясна програма как тази ситуация ще бъде преодоляна. Иначе от самия факт, че България има 3,9% бюджетен дефицит, не следва нищо особено, в тази ситуация, в която в момента се намира Европейския съюз. Няма да има някакви наказания, или ще има обръщане на внимание, но трябва да се намерят повече приходи. Това може да стане чрез привличането на инвестиции и отпушването на инвестиционния процес, който е бил запушен поради регулаторни лицензионни и разрешителни процедури, и чрез съкращаване на разходите. Тези неща трябва да се правят едновременно.

Според Вас, управляващите показват ли разбиране за това нещо?
Опитите за налагане на дисциплина бяха свързани със силите на министъра на финансите в края на миналата година – октомври и ноември. Ясно е, че отпускането на дисциплината тежи на съвестта на премиера и на другите министри. Надявам се, след 3-4 месеца обсъждане и след излизане на данните на „Евростат”, всички те да обуздаят желанието си да се харесват и да бъдат обичани от народа.

Рейтингът на министър Дянков пострада тогава.
Това е така, защото той е единствения отдушник, така да се каже – всички са добри само той е лош. В края на краищата не може цялото правителство да се опитва да харчи, а само министъра на финансите да пази хазната. Няма такава ситуация, в която министърът на финансите може да бъде единствения пазител на финансовата дисциплина – той трябва да бъде подкрепен от премиера. Премиерът трябва да наложи това на всички министри.

В този смисъл до колко е готова България за механизма ERM-2 и Еврозоната?
България е готова и докато това стане ще може да се овладее бюджетният дефицит. Аз смятам, че задачата е относително проста, защото не става дума за справяне с независещи от българското правителство явления, като глобалната финансова криза и движението на вулканични облаци. Това, което става в бюджета, зависи само от мнозинството в парламента и от правителството. Задачата е относително проста. Такива съкращавания на разходи са ставали много пъти в българската история. През последните 20 години имаме поне 4 такива случая. В последните 100 години е имало поне 20 подобни ситуации, когато са били съкращавани подобни разходи, включително 30% от администрацията за един ден – 1923 и 1934 г.

Тоест това е постижима цел.
Да. И може да стане доста бързо – за 6-8 седмици. Но трябва да се въведе ред в къщата.
  Copyright © CROSS Agency Ltd.
При използване на съдържание от Информационна агенция "КРОСС"
позоваването е задължително.
 



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617955
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930