Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2010 21:06 - Китай и Америка - Пол Кругман, "Ню Йорк Таймс"
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1902 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 17.09.2010 21:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Китай, Япония, Америка 17.09.2010 г. 10:03 ч. imageimage

Пол Кругман, "Ню Йорк Таймс"

image  

Миналата седмица министърът на финансите на Япония и неговите колеги казаха, че са поискали разговор с Китай, свързан със скорошното изкупуване на японски дългови книжа, за да „проучат нейното намерение” – дипломатически израз на „Спрете веднага”. Новината ме накара да си заблъскам главата в стената от яд. Високопоставените американски политически фигури неведнъж са били пречка да се направи каквото и да е, за да предотвратят манипулирането на китайската валута, най-малкото от страх, че видите ли, китайците биха спрели да купуват нашите дългови книжа. В настоящата икономическа атмосфера китайските покупки на американски дългови книжа не ни помагат, те ни убиват. Японците разбраха това. Ние защо не го разбираме?

 

Ще направя едно уточненение: ако разговорите за китайската валутна политика изглеждат смущаващи, то е само защото много хора не искат да се изправят лице в лице с очевидната и проста истина, а именно че Китай чрез държавна намеса изкуствено задържа слабостта на валутата си.

Последиците от тази политика са също толкова очевидни и прости: фактически Китай облага вноса си с мита и такси, докато през същото време субсидира износителите, поддържайки по този начин огромен търговски излишък. Ясно се вижда, че търговският излишък дава основание на китайците да не правят нищо по проблемите на валутната си политика. А това би бил първият прецедент в икономическата история на света. Една обезценена валута винаги поддържа търговски излишък и Китай не е изключение.

В условията на свита световна икономика всяка държава, поддържаща изкуствено търговски излишък, лишава другите държави от така необходимите им продажби и респективно работни места. Но има други обаче, които твърдят противно на това, че Китай е по своеобразен начин в правото си да не се подчинява на икономическата логика, валидна за всички останали.

Затова ето какво трябва да се направи. Американските официални власти да проведат задълбочен разговор с китайските си колеги, убеждавайки ги, че една силна валута би била в техен интерес. Трябва да ги убедят, че една подценена валута повишава инфлацията, подяжда реалните доходи на китайските работници и пилее китайските ресурси. Но докато валутното изопачаване е лошо за Китай като цяло, то е добро за политически влиятелните китайски компании – много от които са държавни. Поради което валутното изопачаване продължава.

За пореден път американските официални власти представиха напредъка по валутния въпрос. Този път с убеждението, че е постигнат. През юни финансовият министър Тимъти Гайтнър изрази възхищението си от китайската позиция, че са готови да придвижат валутата си към по-гъвкав обменен курс. Оттогава конвертируемият юан поскъпна с един пункт, което е точно един процент поскъпване спрямо долара.

Поскъпването се случи в последните няколко дни, точно преди планираното изслушване в Конгреса по валутния въпрос. И когато след това доларът падна спрямо останалите основни валути, китайското изкуствено поддържано ценово предимство всъщност нарасна.

Ясно е, че нищо няма да се случи, докато или ако Съединените щати не покажат, че са готови да направят каквото е нормално да се направи, когато друга държава субсидира своя експорт, а именно да наложи временни тарифни ограничения, компенсиращи субсидията. Защо подобно действие никога не е било подлагано на обсъждане?

Единият отговор, който вече предположих, е страхът какво би се случило, ако китайците преустановят купуването на американски дългови книжа. Но този страх е напълно безпочвен. В свят, залят от парични излишъци, ние не се нуждаем от китайските пари – най-вече защото Федералният резерв би могъл и трябва да изкупи обратно всички дългови книжа, които китайците продават.

Истина е, че доларът би паднал, ако Китай реши да изхвърли някои американски компании, но това всъщност би помогнало на американската икономика, правейки износа ни по-конкурентоспособен. Питайте японците, които искат китайците да спрат изкупуването на дълговите им книжа защо го правят? Защото покупките повишават стойността на йената.

Встрани от неоправдания финансов страх има по-страшна причина за пасивността на Съединените щати: бизнес страх от китайско отмъщение.

И един проблем, свързан с другия: Китай дотира напълно незаконно своята индустрия за производство на енергия от ВЕИ. Тези субсидии доведоха само до формално възражение от американския бизнес; всъщност единствената организация, която  си позволи да изпрати възражение, беше профсъюзът на работещите в стоманодобивната индустрия. Защо? Както вестник „Таймс” написа, „мултинационалните компании и търговски асоциации от бизнеса с чиста енергия, както и от много други индустрии, се боят да изпълняват поръчки, страхувайки се от репутацията на китайските власти, че отмъщават на всяко съвместно предприятие в тяхната страна и потенциално заплашват да откажат достъп до пазара на всяка компания, която вземе страна срещу китайските интереси”.

Подобно сплашване наистина спомогна за обезсърчаващите действия на валутния фронт. Точно сега му е времето да припомня, че това, което е добро за мултинационалните компании, често е лошо за Америка, особено за нейните работници.

Затова възниква въпросът: ще се оставят ли политиците в Щатите да бъдат плашени от финансови фантоми и тормозени от подобни бизнес сплашвания? Ще продължават ли да не правят нищо, изправени пред политика, която обслужва изключително  и само китайските интереси за сметка и на китайските, и на американските работници? Или най-накрая ще се задействат? Остава да видим.

Анализът е публикуван в "Ню Йорк Таймс".

Превод от английски Георги Киряков

http://glasove.com/article-9875.php



Тагове:   китай,   Япония,   Америка,


Гласувай:
6



1. velichka84 - мерси
22.09.2010 17:26
мерси за публикацията, но това мисля,че е блог, а не копи-пейст форум. Както и да е. Едва ли на много хора е известно,че Японската държава е най-задлъжнялата страна в света. Ноооооооооо, дългът е почти 100% вътрешен, което ще рече, че японците дължат пари на себе си. С две думи - парадокс, но факт - Япония практичеснки няма дълг.
Разбира се,че за тях е заплаха китайците да купуват техни ценни книжа, защото нека не забравяме,че китай е СТРАНА С КОМУНИСТИЧЕСКА ДИТАТУРА, КОЯТО В МОМЕНТА Е ВТОРАТА ПО ГОЛЕМИНА ИКОНОМИКА. Разбира се, доходът на глава от населението е нищожен, но все пак....страшничко е една диктатура да управлява световната икономика. Нека не забравяме и историческите отношения между двете страни. Япония и китай винаги са воювали, а раните от Втората световна война кървят.
цитирай
2. kostadin - velichka84 ,няма значение дали истината е копие или не
06.03.2014 11:09
Стига с тази демокрация ,където по въораженият има право да диктува
В сета просто няма демокрация Това понятие е като диверсант и разузнавач
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14582554
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031