Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2010 23:43 - Те загубиха доверието на пазара!Класация на компаниите загубили доверието на инвеститорите на БФБ
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 953 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.09.2010 23:50


  Те загубиха доверието на пазара!

Много са компаниите, в които загубихме изцяло или частично доверието си. Това ни отговориха финансовите аналитици от водещ в страната инвестиционен посредник, в резултат на допитване на Profit.bg сред експерти от 15 инвестиционни посредници и управляващи дружества. Въпросът към всички тях бе дали има дружества на БФБ, в които загубиха доверието си през последната една година.

Като интересни, поради няколко причини, могат да се определят получените резултати от анкетата сред професионалистите. На първо място тук попадат компании от категорията „сини чипове", други, чиито акции се търгуват на най-престижния сегмент на Българска фондова борса, като номинирани са още и дружества със сравнително малка история като публични.

Оказва се, че Холдинг Пътища е публичната компания, която губи най-сериозно позициите си пред инвеститорите, щом стане въпрос за доверие. От всичките 15 анкетирани, името на холдинга бе посочено от осем от тях.

Синергон Холдинг се нареди на второ място с шест номинации, а третата позиция е за Химимпорт, Спарки Елтос и Билборд - с по четири гласа.

По три номинации си поделиха Мостстрой, ОЦК, Еврохолд България, Меком и Оргахим.

Любопитни са и коментарите, които направиха някои от представителите по повод излъчването на своите „фаворити".

Никога няма да си купя от тези три компании (Оргахим, ОЦК, Холдинг Пътища - бел. ред.), независимо какво обещават и каквито и резултати да публикуват", заяви един от анкетираните.

Негов колега сподели следното - „Икономическата криза освен предизвикателствата, които поставя пред компаниите, предоставя и възможности за вземане на конкурентно предимство. Някои компании обаче се открояват с неспособността си да се справят с кризата и не случайно цените на акциите им загубиха най-много от върховете си, достигнати през 2007 г.".

При едно бъдещо възстановяване на пазара обаче, той не вижда как те ще възстановят позициите си, респективно високата пазарна оценка. Като такива той открои някои от компаниите от тежката промишленост - Полимери, Чугунолеене. Според него още по-тежко е положението с изпадналия в несъстоятелност социалистически мастодонт Кремиковци.

„През последните години някои холдингови дружества изпитват негативите от широкия спектър на дейности, с които са ангажирани", добави още експертът. „Резултатите на Синергон Холдинг и Доверие Обединен Холдинг значително се влошиха, което е нормално за условията на криза. За разлика от други холдинги обаче при техните дъщерни дружества не се забелязва гъвкаво преструктуриране, с което биха взели предимство в бъдеще".

Според друг участник в анкетата, доверието трябва да се раздели на доверие в мениджмънта или доверие, в зависимост в сферата, в която оперират и перспективите за развитие.

„Ще се опитам да посоча някои от по-ликвидните дружества, защото другите не ги броя като публични компании", заяви той. „Например, инфраструктурните компании като Холдинг Пътища и Мостстрой доказаха, че се управляват непрозрачно. Холдинг Варна, защото там очакваме проекти вече 4 години, а и операциите вътре са доста съмнителни и прикрити". Топ 6 на експерта се допълни с имената на Оргахим, Синергон холдинг и Спарки Елтос.

Някои от анкетираните обосноваха по следния начин избора си за публични компании, в които са загубили доверие през последната една година:

Синергон холдинг - заради сделката, която направиха с миноритарния пакет на Синергон Хотели. Продадоха 20% от Синергон Хотели, което участие се държеше в друго тяхно дъщерно дружество за 2 млн. лв., което бе необосновано ниска цена. При зададените въпроси на ОСА за сделката, мениджмънтът не можа да даде адекватно обяснение и останаха сериозни съмнения за облагодетелстване на вътрешни лица за сметка на миноритарните акционери.

Еврохолд България - след като дружеството набра успешно средства чрез увеличение на капитала, комуникацията с инвеститорите бе намалена до критичния (минимално изискуем) минимум. Огромно разминаване между прогнозите на мениджмънта и реалните консолидирани финансови резултати. Голяма част от последните се дължат на преоценки.

Химимпорт - честата практика, вероятно за счетоводни цели, за прехвърляне на пакети от едни и същи дружества в рамките на групата като страни по сделките са също компании част от групата.

Меком - дружеството отрази дивидентни приходи от дъщерни компании, както в неконсолидирания отчет за 2009 г., така и в консолидирания за същия период, което е счетоводно недопустимо. Планираното увеличение на капитала, ако е успешно, ще размие дела на старите акционери, тъй като емисионната цена на привилегированите акции е под счетоводната.

Каолин - заради неяснотата около отделянето на соларния бизнес. Последният, като част от сегашната оценка на Каолин като цяло, представлява голям дял, най-малкото заради огромните инвестиции, направени от Каолин в него.

Тези пари, вложени в Солар Про принадлежат на всички акционери на Каолин, не само на мажоритарния акционер. Цялото преструктуриране до момента е обвито в пълна мъгла, като вече са предприети доста стъпки към обособяването на този бизнес като отделна бизнес единица.

Беше обещана пресконференция от страна на Каолин за изясняване на необходимостта на това отделяне, както и механизма на извършването му. До този момент от страна на мажоритарния акционер не са предприети каквито и да е стъпки в тази посока.

Първоначалното съобщение за отделянето на соларния бизнес остави впечатлението, че на миноритарните акционери ще бъде предоставена възможност да избират акции в кое от двете дружества да имат - Каолин или новия соларен холдинг, което звучи притеснително.

Тъй като в момента акционерите притежават акции в Каолин, което е собственик на Солар Про, логичният вариант е на сегашните акционери да се предоставят акции и в новото дружество, пропорционални на участието им в Каолин от една страна и пропорционални на участието на Каолин в Солар Про, от друга.

Тук може да видите имената на номинираните компании, както и мястото им в класацията, според получени гласове:

 

Компания Гласове
Холдинг Пътища 8
Синергон Холдинг 6
Химимпорт 4
Спарки Елтос 4
Билборд 4
Мостстрой 3
ОЦК 3
Еврохолд България 3
Меком 3
Оргахим 3
Чугунолеене 2
Полимери 2
ПИБ 2
Зърнени Храни България 2
БенчМарк Фонд Имоти 1
Холдинг Варна 1
Албена 1
Декотекс 1
Северкооп - Гъмза Холдинг 1
Евроинс 1
Девин 1
БАКБ 1
Доверие Обединен Холдинг 1
КТБ 1
Кремиковци 1
ЦКБ 1
Алкомет 1
Каолин 1

*Някои от анкетираните посочиха повече от три имена на компании

Отворен обаче остава въпросът, дали пазарът няма да прости всички прегрешения на мениджърите при следващата вълна нагоре. Но не се ли случи това, то явно компаниите ще трябва да преосмислят пазарното си поведение, ако искат да разчитат на инвеститорите при развитието на своя бизнес!

В допитването участваха експерти от - БенчМарк Финанс, Астра Инвестмънт, Елана Трейдинг, УД Статус Капитал, Капман, Юробанк И Еф Джи Секюритис, ПФБК, Карол, Кей Би Си Секюритис, ОББ Асет Мениджмънт, Варчев Финанс, Реал Финанс Асет Мениджмънт, ДСК Управление на активи, Юг Маркет Фонд Мениджмънт и Ти Би Ай Инвест.

Материалът е с аналитично-информационен характер. Написаното не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!



Екип на Profit.bg


http://profit.bg/news.php?id=62323



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14617412
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930