Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2010 18:20 - S&P свали рейтинга на НЕК заради забатачването с АЕЦ Белене,Нона Караджова: Спирането на "Брикел" е по вина на Ковачки
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1663 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 01.10.2010 18:30


S&P свали рейтинга на НЕК заради забатачването с АЕЦ Белене

 

Публикуване: 01.10.2010, 17:00

image

© БЕХ

 

Автор: Спас Стамболски

 

 

 

Рейтингът на Националната електрическа компания бе понижен от Standard & Poor"s oт BB на BB-, като запази перспективата на негативна. В същото време агенцията понижи и  т.нар SACP(stand-alone credit profile) от bb- na b+. SACP разглежда предприятието самостоятелно без да отчита влиянието на държавната намеса в него и евентуално нейно оттегляне.

Пониженият рейтинг от Standard & Poor"s означава, че агенцията намалява доверието си в НЕК, което ще се отрази върху настоящи и бъдещи заеми които електрическата компания ще взима, като това най-вероятно ще става при по-високи лихви.

От агенцията посочват че действията й отразяват нарушения финансов профил на НЕК. Компанията е изправена пред ликвидни предизвикателста предвид големите и разходи по капиталовите програми. Съществува голям риск от рефинансиране на заемите, които е изтеглила компанията,  през 2012 г.

Според Standard & Poor"s привличането на чуждестранни и участието на държавата в проекта АЕЦ Белене в който са вложени вече много средства остава несигурна.

Възможно е отново проектът АЕЦ Белене да бъде причина за бъдещо понижаване на рейтинга на НЕК, посочват от S&P.


http://money.ibox.bg/news/id_1808973654



 

Нона Караджова: Спирането на "Брикел" е по вина на Ковачки, не на държавата image От Милен Енчев Всички статии на автора     image

Фотограф: Надежда Чипева

 

Гълъбовското предприятие "Брикел" трябва да бъде спряно, защото при преговорите за присъединяване към Европейския съюз ръководството му само е избрало варианта то да не инвестира в екологични подобрения и да затвори след 20 000 часа работа, считано от 1 януари 2008 г. Това обяви днес екоминистърът Нона Караджова в отговор на вчерашното отворено писмо на лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев до премиера Бойко Борисов, в което синдикалистът поиска оставката й. Основанието на Тренчев беше, че като екоексперт по време на преговорите с ЕС при правителството на НДСВ Караджова е договорила невъзможно кратък срок за изчистването на българските централи в съответствие с европейската екодиректива за големите централи – 2014 г.. Лидерът на "Подкрепа" изъкна, че съседна Румъния е договорила много по-приемлив срок – 2018 г.

Причината Румъния да получи такъв отлагателен срок е било искането на няколко румънски централи за това, обясни днес Караджова. Никоя от българските ТЕЦ не се е възползвала от тази възможност, посочи тя. Напротив, 2 централи - "Брикел" и "Марица 3" в Димитровград с декларации официално са поискали да бъдат освободени от общите ангажименти за изчистване на производствата си и да спрат след 20 000 часа работа, не по-късно от 2012 г. Исканията на двете са били удовлетворени и техните ангажименти са разписани в прилагащите програми към договора на България за членство в Евросъюза. Екоминистерството разпространи и писмото на "Брикел" от април 2004 г., подписано от тогавашния изпълнителен директор Кънчо Филипов, с което предприятието е поискало изключението. Поетият ангажимент за лимит от 20 000 часа е записан и в приватизационния му договор от средата на 2004 г., когато "Брикел" беше купено от бизнесмена Христо Ковачки, подчерта Караджова.

"Брикел" достигна лимита си през април тази година, но все още работи. Екоминистерството му даде срок до 1 септември да представи план за извеждането си от експлоатация. Предприятието обаче представи план за спиране само на 3 от 6-те си блока с идеята в следващите 2 години да изгради сероочистваща инсталация на неработещите и да ги стартира отново. "Брикел" вече има споразумение с германска фирма за проектиране и доставка на съоръжението, което по сметки на предприятието ще струва 38 милиона евро и за строителството му ще са нужни близо 2 години. Последва среща между Ковачки, синдикатите и министрите на околната среда и на икономиката Караджова и Трайчо Трайков, на която собственикът се ангажира да внесе банкова гаранция от 38 млн. евро за сероочистката, а екоминистърът – да провери възможностите държавата да поиска отново от Европейската комисия отлагане на срока за "Брикел". Такова искане беше отправено към Брюксел вече два пъти тази година, но Комисията категорично отказа.

Впоследствие екоминистерството обяви, че третият опит ще е напълно безсмислен, защото България не разполага с никакви разумни аргументи за такова настояване, различни от вече изтъкнатите пред Комисията. Още повече, че за да работи, по сметки на самия Ковачки "Брикел" има нужда от квоти за въглеродни емисии на стойност 100 милиона лева. Предприятието не разполага с тези пари, а държавата по никакъв начин не може да му ги отпусне безплатно, защото това би било нерегламентирана държавна помощ, отново заяви днес Караджова. Тези квоти не могат да му бъдат дадени и от националния резерв на квотите за нови инсталации, защото "Брикел" не е такава и не може да бъде дефинирана като ново предприятие. Последно, екоминистерството даде срок на ръководството до края на октомври да спре. "В противен случай ние ще спрем предприятието, имаме тези правомощия", заяви екоминистърът.

"Наясно сме, че хората, работещи в предприятието ще трябва да си търсят ново препитание, но това е по вина на собственика, а това не е държавата", каза тя. Според нея исканията на синдикатите са популистки – ако те са държали хората да запазят работата си, е трябвало още преди няколко години да убедят ръководството да започне инвестиции в сероочистващо съоръжение, каза Караджова. По нейна информация, такива разговори не е имало. През септември на въпрос на "Дневник" дали синдикатите са настоявали за това пред собственика, Тренчев отвърна, че "още" в края на миналата година са имали среща с Ковачки по въпроса. Времето, нужнo за тази сероочистка според споразумението на "Брикел" с проектанта обаче е 21 месеца – далеч повече от месеците между края на 2009 г. и април 2010 г., когато предприятието прехвърли лимита си.

http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2010/10/01/970139_nona_karadjova_spiraneto_na_brikel_e_po_vina_na/


Тагове:   Белене,   SP,   АЕЦ,   НЕК,


Гласувай:
1



1. meto76 - Какви изроди държат българската ...
01.10.2010 18:33
Какви изроди държат българската енергетика - подлоги на руснаците и нашенски мафиоти.Защо после цената на тока скача?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615965
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930