Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2010 20:11 - Появиха се съмнения за умишлена несъстоятелност на "Мостстрой"
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1344 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 10.10.2010 20:51


Съмнения за умишлена несъстоятелност на "Мостстрой" изрази юристът и бивш депутат от НДСВ Минчо Спасов в предаването "Неделя 150" на БНР. В същото време регионалният министър Росен Плевнелиев заяви, че във ведомството му се работи по резервен вариант, ако "Холдинг Пътища" изпита подобни проблеми.

И двете дружества се контролират от Васил Божков и близки до него фирми. Източници на "Дневник" заявиха, че освен на "Мостстрой" има запорирани сметки и на други фирми, но от жп бизнеса на Божков, заради неплатени дългове.

"Това за мен е един умишлен фалит, който понякога се практикува от недобросъвестните търговци." Така Спасов коментира пред БНР искането за несъстоятелност на "Мостстрой" и на три от дъщерните му дружества. Според него схемата действа, като се отделят печелившите части на едно предприятие във фирми, в които собственикът му има участие, по този начин той оставя задълженията в старата фирма и ощетява кредиторите. Наскоро стана ясно, че "Холдинг Пътища" се е разделил с контрола в три от основните си дружества, които са отишли в близки до старите собственици фирми.

Ремонт на нов участък от "Тракия" като причина

Според Спасов, който е бивш председател на вътрешната комисия в парламента, искането за несъстоятелност може би е свързано с ремонта на новия участък от магистрала "Тракия" между Стара Загора и Чирпан, където на много от съоръженията строител беше "Мостстрой", като част от консорциума воден от "Трейс груп. Преди време премиерът Бойко Борисов заяви, че заради пропадания държавата ще трябва да даде още 30 млн. лв. за ремонт, но Спасов смята това за учудващо, тъй като участъкът още е в гаранция и би трябвало изпълнителят да го поправи за своя сметка.

Спасов смята, че трябва да се провери и дали дружеството не е закъсняло с обявяването на проблемите си. "Откога то е изпаднало в неплатежоспособност, защото чл. 227 от нашия Наказателен кодекс, буква Д, предвижда наказателна отговорност за търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спиране на плащанията не заяви това пред съда.

Доколкото виждам в Търговския регистър, това не е било своевременно заявено в съда. Но все пак считам, че прокуратурата трябва да провери конкретните факти, с които аз в момента не разполагам. Другата информация, която виждам в Търговския регистър, е, че там ръководството на "Мостстрой" е декларирало за последния си доклад от 2009 г. добро финансово състояние", зави още Спасов.

За исканата несъстоятелност на дружеството се разбра едва миналата сряда - когато е била подадена и молбата в съда. Въпреки че дружеството е имало проблемен заем, който е падежирал в края на май, финансовите проблеми не са посочени в отчета към юни, нито до обществеността. Подобна материална информация би следвало да се разкрива в поясненията към финансовите отчети според Международните счетоводни стандарти.

В петък Комисията за финансов надзор обаче излезе със становище, че компанията е спазила разпоредбите на Закона за предотвратяване на злоупотребите с финансови инструменти, тъй като подадената от нея информация е постъпила първо при регулаторния орган, а след това и до информационна агенция. Отделно от това вътрешната информация е била оповестена след края на търговската сесия и инвеститорите са имали достатъчно време да се запознаят със съдържанието й и съответно "да формират своето обосновано инвестиционно решение преди началото на следващата търговска сесия", пише още КФН.

По въпроса с публикуването на информацията вчера отново пред БНР общинският съветник от БСП и бивш зам. финансов министър Георги Кадиев коментира: "Къде е била Комисията за финансов надзор? Защо, както се твърди, че информацията е подадена по закон и навреме...

Това означава, че нещо в законите тогава не е наред, след като всички инвеститори в акции, които са купували на борсата, бяха изненадани от това нещо. Ще се случва ли това в бъдеще и с други фирми. Нали разбирате, че вече всеки един, който реши да купува акции на нашата борса, ще има едно наум и още по-малък ще стане оборотът там от това, че всеки се опасява, че нещо такова може да се случи и на него."

План Б
Междувременно регионалният министър Росен Плевнелиев заяви в неделя, че работят по варианта, "ако случайно "Холдинг Пътища" тръгне да потъва здраво - дали това ще се отрази на "Тракия", съобщи агенция "Фокус". По думите му към момента няма притеснения и работна група уточнява с представители на деветте строителни компании, ангажирани за строежа на "Тракия", имат ли проблеми. "Големият риск тук е "Холдинг Пътища", защото той е основен участник в консорциума и ако той тръгне да пада, тогава вече трябва да имаме план Б", коментира Плевнелиев.

Според него може и да не се стигне до несъстоятелност на "Мостстрой", тъй като засега има обявена само неплатежоспособност, а дори и да се стигне до това, договорът предвижда останалите членове на консорциума да поемат солидарно отговорност. "Аз съм абсолютно убеден, че голяма част от компаниите в този консорциум могат, така че каквото и да стане с една или две компании, другите ще поемат", заяви Плевнелиев.

Някои представители на инвестиционните среди обаче смятат, че положението с "Мостстрой" е отражение на цялата икономика и реален процес.

"Паричните потоци са ключът към обслужването на всякакви задължения", коментира Виктор Манев, управляващ съдружник в консултантската компания ММС. Самият той предричаше подобна ситуация за българския бизнес още през пролетта на 2009 г. Затова за него случаят с "Мостстрой", макар със своите индивидуалности, е по-скоро показателен за състоянието на цялата икономика. "Реалностите си остават реалности", каза той.


http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/10/10/974240_poiaviha_se_sumneniia_za_umishlena_nesustoiatelnost_na/



Гласувай:
2



1. zabavnata - Леле, ами сега?
10.10.2010 20:39
Божков обедня? На кой номер да изпратя СМС да му помогнем на човека? БТВ, вие сте на ход! Много ми е симпатичен човека, да му дам един лев поне за топла супа...Ако му е гореща, знае какво да прави.
цитирай
2. meto76 - Божков обедня? На кой номер да из...
10.10.2010 20:50
zabavnata написа:
Божков обедня? На кой номер да изпратя СМС да му помогнем на човека? БТВ, вие сте на ход! Много ми е симпатичен човека, да му дам един лев поне за топла супа...Ако му е гореща, знае какво да прави.

Между другото БТВ бяха първата и единствена медия, която побърза да оповести, че Холдинг ПЪТИЩА АД няма ли никакви финансови проблеми, и сметките на дружеството не били блокирани от кредиторите.Смешници!БТВ са такива подлоги, че няма накъде.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14613815
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930