Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2010 22:36 - КФН: Шефът на "Холдинг Пътища" Орлин Хаджиянков е нарушил закона
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1326 Коментари: 0 Гласове:
1



image

Орлин Хаджиянков
Фотограф: Красимир Юскеселиев

 

Председателят на съвета на директорите на контролирания от бизнесмена Васил Божков "Холдинг Пътища" - Орлин Хаджиянков, е нарушил закона, като не разкрил вътрешна информация около прехвърлянето на контрола в трите бивши дъщерни подразделения на компанията, които до неотдавна формираха съществена част от приходите и активите й - "Пътинженеринг-М", "Пътностроителна техника" и "Видапътстрой" и ще му бъдат съставени актове.

Това е резултатът от проверката на Комисията за финансов надзор (КФН) във връзка с увеличението на капитала на трите дружества, при което холдингът се отказа от мажоритарния дял в тях в полза на кипърски офшорки срещу скромните 430 хил. лв., при положение че по последни отчети те имат сумарно 20 млн. лв. собствен капитал и 52 млн. лв. дълготрайни активи - над половината от консолидираните в целия холдинг. Съобщението е публикувано на страницата на комисията. 

КФН е открила и процедура по принудителна административна мярка срещу всички членове на съвета на директорите на "Холдинг пътища" предписваща предприемане на конкретни действия, насочени към защита на интересите на акционерите в публичното дружество, чрез своевременното разкриване на информация от страна на публичното дружество във връзка с придобиване и разпореждане с непреките акционерни участия на публичното дружество във "Видапътстрой", "Пътстроинженеринг-М" и "Пътностроителна техника", става ясно още от съобщението.

Оказва се, че и дружеството, чрез което "Холдинг пътища" притежаваше трите ключови компании - подхолдинга си "Пътища и магистрали", има опция за обратно изкупуване на акциите от увеличението на капитала на трите филиала, което също не е било разкрито като информация. Опцията дава право, но не и задължение "Холдинг пътища" да придобие обратно контрола в приходоносните "Видапътстрой", "Пътстроинженеринг-М" и "Пътностроителна техника", които участват в консорциума, който спечели търга за лот 4 на магистрала "Тракия" - една от най-големите поръчки в пътния бранш за стотици милиони левове.

В качеството си на представляващ "Холдинг Пътища", Орлин Хаджиянков не е разкрил в законоустановения срок публично информация за взетите решения на заседание на съвета на директорите на "Пътища и магистрали" , проведено на 3 август - за реда и начина на увеличение на капитала на дъщерните му дружества "Видапътстрой" , "Пътностроителна техника", "Пътстройинженеринг-М". Той е узнал вътрешна информация и е следвало да разкрие тази информация в законоустановения срок, се казва в становището на зам.-председателя на КФН, оглавяващ надзора на инвестиционната дейност в комисията - Димана Ранкова.

Констатациите от извършената проверка на "Холдинг Пътища", ще бъдат сведени на вниманието на Националната комисия за корпоративно управление  с оглед преценка от нейна страна за спазване на добрите корпоративни практики при извършеното увеличаване на капитала на дъщерните на "Пътища и магистрали" дружества, както и спазването на добрите практики от страна на публичното дружество, се казва още в информацията. КФН продължава проверката, касаеща наложени запори върху сметките на "Холдинг Пътища".


http://www.dnevnik.bg/pazari/2010/11/17/995153_kfn_shefut_na_holding_putishta_orlin_hadjiiankov_e/


Тагове:   Орлин,   нарушил,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14615467
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930