Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2011 15:36 - Германски мотор за българската икономика
Автор: meto76 Категория: Бизнес   
Прочетен: 2500 Коментари: 6 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Германски мотор за българската икономика     image




Има ли кой да ни изтегли?
Според авторитетни икономисти рекордно бързото възстановяване на германската икономика след кризата ще продължи. Може ли германският мотор да ускори икономическите обороти и на малка България? Прогноза на Г. Папакочев.  

 

Едва ли има съмнение, че през току-що настъпилата 2011 година Германия ще продължи да бъде най-важният търговско-икономически партньор на България. По официални данни над 5000 германски фирми имат делови отношения със страната, а 1200 от тях разполагат със собствени представителства в България.

През миналата 2010 година търговският стокообмен с Германия е достигнал почти 3 милиарда евро, като износът на германски стоки за България от милиард и половина евро, е с почти 8 на сто по-голям от предишната година. С инвестиции от близо 300 милиона евро само за 2009-та, Германия се е наредила на трето място сред чуждестранните инвеститори, като първите две места в този период са заемали Австрия и Холандия.

image

 Германското развитие отново сочи нагоре

Акъл не щем, пари ни дайте!

По време на краткото посещение на Ангела Меркел в София през октомври миналата година, Германско-българската индустриално-търговска камара в България /ГИБТК/ успя да връчи на германската канцлерка интересен документ, посветен на бъдещото развитие на германско-българските икономически отношения.

Става въпрос за изготвения от Камарата след интензивни консултации със сегашния кабинет план за действие, според който немските инвестиции и стокообменът между двете страни може да се удвои до 2015 година. За целта предстои създаването на обща работна група с представители на кабинета, която да съдейства за бързото уточняване на необходимите законодателни предложения и възможностите за тяхното прилагане в България.

Според споменатия документ, с цел ускореното привличане на германски инвестиции в страната следва да се гарантира бързото усвояване на европейските средства за развитие на съвместни проекти, както и създаване на длъжността омбудсман на чуждестранните инвеститори за България.

Планът за действие е втория интересен документ, изработен от Германско-българската браншова камара. През лятото, в разгара на разправиите около оттеглянето на германския енергиен гигант RWE от проекта АЕЦ ”Белене”, Камарата представи на премиера Бойко Борисов известния списък със 101 идеи за законодателни промени и превръщането на България в по-добро място за чуждестранни инвестиции.

image



 Октомври 2010-та в София

 „Цап-царап” в България

В България канцлерката Меркел оцени положително предложените инициативи, но не спести пред своите домакини и затрудненията, които германските инвеститори изпитват в страната. Сред тях са несъобразяването на България с европейските правила за защита на конкуренцията, липсата на обективни регулаторни мерки, местно фаворизиране на държавния сектор и други.

В София, в присъствието на българските министри на икономиката и регионалното развитие, г-жа Меркел  трябваше лично да чуе от представители на 10 германски компании, че неизплащането на застраховки и укриването на данъци на местни фирми създават условия за нелоялна конкуренция, както и че добрият бизнесклимат за германските компании и фирми в България зависи от равните условия, които следва да им бъдат предоставени в страната.   

Твърде сериозна перспектива пред двустранното търговско-икономическо сътрудничество беше очертана  и при посещението на премиера Борисов  и министърът на икономиката Трайков през октомври в Бавария. В Индустриално-търговската камара в Мюнхен двамата очертаха конкретни възможности за увеличаване на инвестициите и динамизиране на двустранните отношения в търговията, туризма, енергетиката.

В момента над 900 баварски компании с 250 свои клонове развиват бизнес в България в енергетиката, високите технологии, автомобилната промишленост, банкирането, застраховането и други перспективни области. В България се намира и едно от 12-те самостоятелни баварски представителства по света.

image

 Германците се интересуват от сътрудничество в енергетиката

Седя и мисля, а после – само си седя...    

Стабилният германски бизнес, тласкан от мощната икономика на своята страна, едва ли обръща сериозно внимание на редица безсмислени, главно местни медийни терзания като, например, дали България ще влезе в Шенген през тази или следващата година или защо някаква напориста млада българка е фалшифицирала дипломата си от Берлинския свободен университет.

 За стабилния тип бизнес са важни стабилната икономическа среда, регламентираните условия за дейност и добрата печалба. Началото на новата 2011 година е добър повод управляващите в България да помислят и по тези въпроси.

При това не само да мислят, но и да действат, защото излизането на страната от икономическата криза далеч не зависи от напомпания оптимизъм в медийните изяви на финансовия министър, а от реалните чуждестранни инвестиции и интензивния бизнес, каквито предлага Германия.


http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14746257,00.html




Гласувай:
3



1. therainss - Оф омръзна ми от чуждестранните т.нар. "инвеститори"
01.01.2011 15:38
Експлоататори нещастни!!!
цитирай
2. meto76 - Експлоататори нещастни!!! Ами ...
01.01.2011 19:55
therainss написа:
Експлоататори нещастни!!!

Ами работи за себе си или си стой в къщи!


Деветте чудеса на социализма

1. Всички имаха работа.
2. Независимо, че всички имаха работа, никой не работеше.
3. Независимо, че никой не работеше, планът се изпълняваше на 100 процента.
4. Независимо, че планът се изпълняваше на 100 процента, в магазините нищо нямаше.
5. Независимо, че в магазините нищо нямаше, всички имаха всичко.
6. Независимо, че всички имаха всичко, всички крадяха.
7. Независимо, че всички крадяха, стигаше за всички.
8. Независимо, че стигаше за всички, всички бяха недоволни.
9. Независимо, че всички бяха недоволни, всички гласуваха "ЗА".
цитирай
3. therainss - мето76
02.01.2011 11:06
обичам социализма почти толкова, колкото и демокрацията у нас :)
цитирай
4. meto76 - обичам социализма почти толкова, ...
02.01.2011 16:20
therainss написа:
обичам социализма почти толкова, колкото и демокрацията у нас :)

Мисълта ми беше, че може да сме по-инициативни.Да развием бизнес и да работим за себе си, а не за някой друг.Така няма да се оплакваме, че някой ни експлоатирал.А повече чужди инвестиции в България означават повече работни места.
цитирай
5. therainss - Означават повече изпрани пари
02.01.2011 21:05
Тези работни места осигуряват малко средтсва на работещите в тях, а те, поради липса на алтернатива, си наляга парцалите там, какво да правят ?!
цитирай
6. анонимен - 5. therainss - Означават повече ...
05.01.2011 16:16
5. therainss - Означават повече изпрани пари
02.01 21:05
Тези работни места осигуряват малко средтсва на работещите в тях, а те, поради липса на алтернатива, си наляга парцалите там, какво да правят ?!
Не мисля, че си прав!Работя за немска фирма и трябва да ти кажа, че моите работодатели са коректни в отношенията си с българите!Друг е въпроса, че самите българи не са достатъчно коректни!
За съжаление докато не се научим, че в бизнеса "приятелството" не върви, а само деловите отношения нищо няма да ни се промени!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14628411
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930